Naslovna VESTI OPASNOST OD KUGE: Ubijeno 50.000 zaraženih svinja, kuga preti i Srbiji!

OPASNOST OD KUGE: Ubijeno 50.000 zaraženih svinja, kuga preti i Srbiji!

0
opasnost od kuge petface

U Srbiji je Ministarstvo poljoprivrede oformilo Nacionalni krizni centar zbog rizika od širenja bolesti afričke kuge, zbog koje je u Rumuniji od početka godine ubijeno 50.000 svinja, navodi e-kapija.

Mogućnost od unošenja bolesti afričke svinjske kuge u našu zemlju sve je veći, jer se virus u Rumuniji iz severozapadnih delova zemlje proširio na zapadni i na jugoistočni deo. Temišvarski region, udaljen svega stotinak kilometara od graničnog prelaza sa Srbijom, tretira se sada kao rizičan pojas.

S KIM SI, TAKAV SI: svinja koja misli da je pas

– Sa podacima od 8. avgusta ima tačno 635 žarišta kod domaćih svinja i 30 slučajeva kod divljih svinja. Ono što je za nas posebno bitno jeste da su ta žarišta obuhvatila ugroženo područje koje je blizu naše zemlje, područje Arada, kaže Saša Ostojić iz Nacionalnog kriznog štaba Uprave za veterinu, prenosi e-kapija.

Iako se nije pojavio nijedan slučaj zaraze ovom bolešću, stočari u našoj zemlji su zabrinuti. Ministarstvo poljoprivrede i uprava veterine oformili su četiri regionalna krizna centra. Uzgajivači svinja su pozvani da neovlašćenim licima i nezaposlenima ne dozvole ulazak na farme. Ako nađu uginulu životinju, odmah obaveste nadležne. U pomoć će biti pozvani i lovci, odnosno lovačka društva pošto su oni najveća pretnja od zaraze divlje svinje.

opasnost od kuge petface

Uzroci i prenosnici svinjske afričke kuge               

AKS je DNK virus koji spada u rod Asfivirusa iz porodice Asfarviridae i jedini je poznati DNK arbovirus koji može inficirati beskičmenjake i kičmenjake.

Uzročnikom i rezervoarom virusa smatraju se afričke svinje. One ne obole, ali su dugoročne kliconoše. Nije zabeležen nijedan slučaj prenosa obolenja putem dodira afričke i domaće svinje, tako da se one uglavnom zaraze ubodom krpelja. Virus se izlučuje putem slina, iscetka iz oka ili nosa, sekretom genitalnih organa. Prilikom izbijanja bolesti, svinje se inficiraju u dodiru sa zaraženim svinjama, kontaminiranom vodom i hranom ili prostirkom.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstNEZAPAMĆENO NASILJE U MLADENOVU: Vezali i bacili živog psa u kontejner!
Sledeći tekstPOTRAGA ZA MIMI: “Kažu da je viđena u belom “pikapu” italijanskih tablica”!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime