Naslovna PETOPEDIJA MAČKE OPASNOSTI KOJE VREBAJU MAČKU U KUĆI: Da li ste zaštitili kablove ili...

OPASNOSTI KOJE VREBAJU MAČKU U KUĆI: Da li ste zaštitili kablove ili kućnu hemiju?

0
opasnosti koje vrebaju macku petface

Mačke su krajnje radoznale i prosto je neverovatno šta im sve može privući pažnju kao objekat za igru ili istraživanje. Naši domovi su prepuni takvih izazova ali mnogi mogu da budu i krajnje opasni po njihovo zdravlje i život. Bilo koji predmet koji ste slučajno ispustili njima predstavlja izazov i poziv na igru i zabavu. Beskrajno je zabavno gledati ih kako se igraju takvim predmetima – sve dok ih ne pojedu!

Srećom, za razliku od pasa, mačke su manje sklone gutanju raznih predmeta. Ali to ne znači da neće probati da žvaću nešto što je opasno. Evo nekoliko opasnosti koje se nalaze u gotovo svakoj kući koja ima mačku za kućnog ljubimca.

PROČITAJTE I:

Zašto moj pas stalno ZURI U MENE?

Strujni kablovi

Strujni kablovi predstavljaju veliki izazov za mačke, a posebno za mačiće. Krajnje nerazumno obožavaju da ih grickaju. Ukoliko su kablovi pod naponom, tj uključeni u struju, a mačka dođe u dodir sa golom žicom doživeće strujni udar koji može imati fatalne posledice.

opasnosti koje vrebaju macku petface

Tečni mirisi za potpurije

Mirisi kojima se kvase suvi potpuriji kako bi se mirisno osvežio prostor imaju korozivno svojstvo. Ukoliko ih mačka poliže ili popije doći će do oštećenja jednjaka što predstavlja veoma ozbiljan zdravstveni problem. Sami delovi potpurija, ukoliko se progutaju predstavljaju opasnost jer mogu da dovedu do gušenje ili ukoliko dospeju u želudac proizvedu ozbiljne gastrointestinalne probleme.

Losioni, kreme i sprejevi

Kreme za sunčanje uglavnom sadrže cinkov oksid, a on je otrovan ukoliko ga mačka proguta. Ove kreme držite dobro zatvorene i van domašaja mačke. Losioni i sprejevi koji sadrže neka eterična ulja takođe predstavljaju opasnost. Čak i oni koji se nanose na našu kožu mogu biti opasni. Posebnu pažnju treba obratiti na ulje čajevca i citronelu. Najveću opasnost predstavljaju preparati protiv insekata u sprejevima. Gotovo svi sadrže permetrine, a oni su toksični za mačke.

Kućna hemija za čišćenje

Većina koncentrovanih preparata za održavanje podova, tepiha i nameštaja može biti opasna za mačke. Pored hlorovodonične kiseline u njihovom sastavu su i druge otrovne ili korozivne supstance. Kada perete podove ili radne površine ovakvim sredstvima, uklonite mačku dok se površine potpuno ne osuše. Ova sredstva držite van domašaja mačke jer ih poprilično privlače.

PROČITAJTE I:

Kako pomoći psu koji ima BOLOVE U LEĐIMA?

Hrana sa stola

Nije samo čokolada štetna i često pogubna za kućne ljubimce. Postoji niz namirnica koje mi koristimo u ishrani, a koje su manje ili više opasne za mačke. Dobro se raspitajte o tim namirnicama i trudite se da vaša mačka ne jede ostatke vaših obroka.

Kosti

Iako mnogi misle da sitne kosti, pogotovu riblje kosti predstavljaju poslasticu za mačke one su sve, samo ne to. Sitne kosti se mogu zaglaviti u ustima, grlu, želucu i crevima. Ove kosti nemaju nikakvu hranljivu vrednost, a mogu da izazovu krajnje ozbiljne probleme.

Gumice, zubni konac i ukrasne trake

Sve ove sitnice mogu biti krajnje zanimljive i zabavne za igru ali ukoliko se progutaju izazivaju ozbiljne probleme koji mogu da se završe i krajnje komplikovanim hirurškim intervencijama.

opasnosti koje vrebaju macku petface

Mašine za pranje rublja

Idealno mesto za odmor i spavanje. Zatvoreno, zaštićeno, toplo… jošako ima rublja koje miriše na vlasnike – ekstra! Naravno i krajnje opasno. Dešava se da mačka ostane u mašini i kada je vlasnici uključe i započnu pranje. Nimalo naivna situacija. Uostalom pogledajte naš video.

Otrovno kućno bilje i cveće

Mnoge vrste rezanog cveća i saksijskih biljaka koje se drže u našim domovima su otrovni za mačke. Radoznale mačke često ližu i grickaju lišće, cvetove ili kopaju po zemlji u kojoj rastu biljke. Opasnost predstavlja čak i voda u vazama ca cvećem. Naravno, tu su i opasnosti od posekotina ukoliko mačka u istraživanju sruši staklenu vazu koja se razbije.

Lekovi

Gotovo da nema leka koji koriste ljudi da nije opasan za mačke. Lekovi protiv bolova, oni za smirenje, snižavanje temperature, srčane probleme… Neki imaju suprotno dejstvo, drugi su izuzetno toksični ili ostavljaju dugotrajne posledice na vitalnim organima. Lekove čuvajte dobro obezbeđene od mačke kao što to radite kada želite da zaštite decu.

opasnosti koje vrebaju macku petface

Mašta u istraživanju i izboru raznih stvarčica u kući za igru je kod naših mačaka gotovo neisrpna. Obratite pažnju na njihovo ponašanje i na to šta im se posebno dopada ili ih privlači. Ukoliko pretpostavite da to može da predstavlja opasnost po njihovo zdravlje potrudite se da to uklonite i držite van njihovog domašaja.

petface viber

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.