Naslovna VESTI OPSTANAK VRSTE JE U PITANJU: Ubijeno je više od 50 hiljada polarnih...

OPSTANAK VRSTE JE U PITANJU: Ubijeno je više od 50 hiljada polarnih medveda! (VIDEO)

0
opstanak vrste petface
Foto: Pixabay/ThomasPikolin

Lov na polarne medvede, zbog njihovog krzna je toliko rasprostranjena aktivnost da se sada dovodi u pitanje opstanak ove životinjske vrste.

Ne samo da se ove životinje bore da prežive uticaj klimatskih promena koje tope led nego ih lovci željni trofeja progone zbog njihove kože koja je vrlo popularna u Kini, što ubrzava njihovo istrjebljenje, piše Index.hr.

PROČITAJTE I:

TRKA ZA NOVU PORODICU: Ovaj pas je pretrčao petnaest milja kako bi našao pravi dom!

BUBINA PORUKA ZA SVE: “I šta kažete, neće me niko ZATO ŠTO SAM CRNA!?” (VIDEO)

JE L’ VOLITE BRZU VOŽNJU: Ova kuca UŽIVA U VOŽNJI kolicima u kupovini, svaki post sa njim 500 hiljada lajkova! (VIDEO)

Nagrađivani fotograf divljine i konzervacionista Ole Liodden četiri godine je radio na projektu kako bi istaknuo ovaj problem. On tvrdi da lovci biraju najjače i najzdravije mužjake, pa na kraju ostaju samo slabe jedinke koje trebaju preneti gene i održati vrstu, piše Index.hr.

-Moramo zaustaviti trofejni lov i prodaju kože polarnih medveda. To je jedini način da medvedi opstanu u budućnosti s globalnim zagrevanjem, smatra poznati fotograf.

Lovci su na Arktiku između 2007. i 2016. godine ubili gotovo 9000 polarnih medveda. Više od 50.000 polarnih medveda je ubijeno od 1960. godine, što je dvostruko više od preostale populacije.

Brojke koje su mnogo veće od prethodnih procena puštene su u javnost tek nakon što su pravnici naterali kanadsku vladu da ih objavi na temelju zakona o slobodi informacija.

-Polarni medved je jedna od najekskluzivnijih vrsta koje love lovci na trofeje. Ova vrsta sisara je najmanje pogodna za lov zbog niske stope preživljavanja mladunaca, niske stope reprodukcije i klimatskih promena. Iako toplija klima može uticaja na reprodukciju polarnih medveda u budućnosti, masovno smanjenje pojedinih vrsta pripisuje se nekontroliranom lovu, dodao je Ole.

Trofejni lov na medvede počeo je 1940-ih na Aljasci, u Americi i Svalbardu u Norveškoj.

Ekspedicije su privukle bogate klijente koji su uskoro počeli koristiti avione, helikoptere i brodove kako bi lovili medvede. Rusija je zabranila lov na ove medvede 1957. godine pa je Amerika učinila isto 1972. i Norveška godinu dana kasnije.

Kanadsko arktičko područje je trenutno jedino mesto na svijetu gdje je lov na polarne medvjede dopušten. Liodden tvrdi da su neke vođe Inuita protiv trofejnog lova, ali da ih kanadska vlada ohrabruje da budu vodiči lovaca.

Koža polarnog medveda može se prodati za 60.000 funti. Prošlo leto je istraga Daily Mirrora otkrila mnoštvo tvrtki koje lovcima nude lov u Arktičkom krugu. Domaćini obećavaju lovcima da je njihovo vođenje u lov iskustvo koje će zauvek pamtiti. Lov traje 12 dana i lovci za njega plaćaju 36.000 funti, a u cenu je uključena i usluga prepariranja životinja.

Prema podacima Svetskog fonda za divljinu, u divljini je preostalo svega 20.000-25.000 polarnih medveda. Taj broj bi se mogao smanjiti za dve trećine do sredine stoleća ako se Arktik nastavi zagrevati. Ovi medvedi su označeni kao “osetljivi” na listi Međunarodne unije za zaštitu prirode, piše Mirror, a prenosi Index.hr.

Strašna statistika 🙁

petface viber

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.