Naslovna VESTI MAČKE OSAM ZABLUDA O MAČKAMA

OSAM ZABLUDA O MAČKAMA

1

Oni koji nemaju ili ne vole mačke često kažu: „Postoje ljudi i psi!“ Oni ne prezaju od toga da pokažu prezir prema mačkama i često ih opisuju kao hladne i nedostupne. Oni koji ih se iz nejasnog razloga plaše, pa ih čak i mrze, govore: „Mačke ljude tretiraju kao svoje lične sluge.“ Činjenica je da postoji previše mitova, zabluda i dezinformacija o mačkama.

1. Mačke nisu odane

To što se mačke ne ponašaju kao privrženi psi (trče izbezumljeni u susret vlasniku, prate svaki pokret vlasnika sa obožavanjem, slušaju komande…) ne znači da su bića koja ne ostvaruju duboku emocionalnu i duhovnu vezu sa ljudima. Uostalom, nema mačke koja neće pokazati radost i zadovoljstvo kada se vlasnik posle više sati odsustva vrati u kuću. Druga stvar je način na koji ti radi. Neki „poznavaoci“ mačaka tvrde da se mačke vezuju za prostor a ne za ljude. To je u praksi toliko puta opovrgnuto da definitivno potvrđuje tezu da su mačke veoma odane i privržene onima koji se smatraju „vlasnicima“ mačke.

OPTUŽEN ZA ZLOSTAVLJANJE MAČKE: Snimak svega OBIŠAO SVET! (VIDEO)

2. Mačke se ne mogu trenirati

Oni koji ne vole mačke govore da su one manje inteligentne i da se ne mogu naučiti trikovima i komandama kojima se mogu naučiti psi. To sve nema prevelike veze sa inteligencijom, već više sa urođenom prirodom. Mačke su jednostavno, mnogo samostalnije u odlučivanju. Da li se mogu naučiti nekim trikovima? Da, naravno. Ali potrebno je mnogo više strpljenja i motivacije. Uostalom neke abisinske mačke sasvim lepo učestvuju u vežbama agilitija koje su „rezervisane“ za pse.

OSAM ZABLUDA O MAČKAMA

3. Mačke ne vole vodu

Ovo je delimično tačno. Ako se izuzmu neke velike mačke kao tigrovi ili jaguari koji prosto uživaju u kupanju, kod naših, domaćih mačaka odnos prema vodi je više stvar navike. Naravno, da nije svaka mačka spremna da odmah uskoči u kadu sa vodom. Pobogu, one su mačke, a ne ribe! Međutim to ne znači da ih voda ne privlači i da posle pozitivnog iskustva i izvesnog vremena neće uživati u kupanju. Uostalom, kada se govori o vodi, ne misli se samo na kupanje. Mnoge mačke više vole da piju tekuću vodu (iz česme) nego onu iz posude.

OSAM ZABLUDA O MAČKAMA

4. Za mačku nema ništa boljeg od mleka

Ilustracije na kojima se vidi zadovoljno mače koje pije mleko iz posude su potpuno pogrešne. Kravlje mleko ne prija mačkama. Mačke mogu da prerade laktozu iz mleka samo tokom prvih 12 nedelja svog života. Posle toga nastaju brojni problemi.

PROČITAJTE NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

1 KOMENTAR

 1. Mačka je odana samo kada joj pokazuješ ljubav, a pas je bezuslovno odan.
  Mačka se u slučaju opasnosti uzda samo u sebe bez obzira na prisustvo vlasnika.
  Mačka razmišlja i povezuje pojmove.
  Mačka je lukava i uvek uradi ono od čega ima koristi.
  Ako hoćete da mačka u stanu leži tamo gde želite, prostrite joj neki nošeni komad svoje odeće.

  Ovo vam kaže neko ko se 50 godina druži sa mačkama.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.