Naslovna PETOPEDIJA PSI SAVETI ZA NEGU OSETLJIVIH OČIJU PASA: Čistite predeo oko očiju i skraćujte...

SAVETI ZA NEGU OSETLJIVIH OČIJU PASA: Čistite predeo oko očiju i skraćujte dlaku!

0
osetljivih ociju pasa petface

Preterano lučenje suza i vlaženje predela oko očiju su čest problem sa kojim se suočavaju mnogi vlasnici pasa. Ima više razloga koji izazivaju ovu pojavu. Neke rase pasa su mnogo sklonije ovom problemu od drugih, ali zapravo, nema psa koji ne može da se suoči sa previše suza ili ulepljenom dlakom oko očiju ali i raznim komplikacijama zbog ovog stanja. Neki od problema su mnogo ozbiljniji od onog estetskog koji se javlja kod maltezera u vidu žute obojenosti dlake oko očiju.

Rase kao što su ši cu, koker španijeli, maltezeri, bišoni, i mini pudle su upravo rase kod kojih se ovaj problem češće javlja. Pored njih tu su i gotovo sve tzv. brahiocefalične rase kao što su mopsovi, francuski i engleski buldozi, pekinezeri ili boston terijeri. Kod ovih rasa problem nastaje zbog pregiba koji postoje oko očiju. Naime, u njima se često nakuplja vlaga iz očiju, širi se dlakom po ostalim delovima lica, a takvo okruženje predstavlja odličnu podlogu za razvoj bakterijskih pa i gljivičnih infekcija. Tome treba dodati i često češanje i trljanje očiju šapama i stvaranje ranica koje gotovo po pravilu bivaju inficirane nekim patogenom kojih ima u izobilju u okolini. Da bi bilo sve još gore, ovakve infekcije prati i neprijatan miris koji smeta kako vlasnicima i okolini, tako i samom ljubimcu.

osetljivih ociju pasa petface

ŠTA JE UZROK PRETERANOM SUZENJU I ISUŠIVANJU OČIJU

Previše vlage oko očiju može biti uzrokovano ili preteranom produkcijom suza ili začepljenjem suznih kanala. Oba problema nastaju kao posledica upalnih procesa, tumora, kongenitalnih deformacija ili povreda. Drugi uzroci su:

  • Konjuktivitis

Upala konjuktiva može biti izazvana povredama ili nekim zaraznim patogenima. Relativno se lako prepoznaje po upaljenim ili otečenim strukturama oko očiju i kapaka. Neretko se javljaju gnojni iscedak i bol.

PROČITAJTE I:

ZNACI STRAHA KOD PASA: Da li su vašem psu spuštene uši i nakostrešena dlaka?

  • Suvo oko

Zvuči čudno, ali pojava suvog oka često dovodi do prekomerne produkcije suza i lepljivog sadržaja. Suvo oko je ozbiljno stanje koje utiče na vid pasa i treba što pre da se tretira od strane veterinara.

  • Prerasla dlaka oko očiju

Kod dugodlakih pasa često dolazi do upadanja dlake u oči što može da izazove pojačano lučenje suza. Poseban problem predstavljaju dugačke trepavice. Neki psi imaju trepavice koje rastu prema očnoj jabučici što se naziva distihija. Dolazi do iritacije oka i pojačane produkcije suza. Ponekad je potrebno uraditi hiruršku intervenciju kojom se rešava problem.

Ukoliko primetite da vaš ljubimac nešto više suzi što se manifestuje vlažnom i ulepljenom dlakom ispod očiju potražite pomoć veterinara. Pregled podrazumeva korišćenje fluorescina koji se nakapa u oko psa kako bi se utvrdila eventualna oštećenja rožnjače i prohodnost suznih kanala.

osetljivih ociju pasa petface

Problemi kod malih belih pasa

Mali beli psi kao što su maltezeri, bišoni i toj pudle često imaju problem pojave obojenosti dlake ispod očiju zbog lučenja suza. Radi se o estetskom problemu i ne treba koristiti hemijska sredstva koja izbeljuju dlaku jer mogu da imaju negativno dejstvo na zdravlje samih očiju.

Kada se utvrdi uzrok pojačane produkcije suza mogu se primenjivati sledeći tretmani:

  • Upotreba oftalmoloških antibiotika u samim očima i na koži u okolini očiju
  • Topli oblozi koji ublažuju iritaciju
  • Postavljanje elizabetanske kragne koja sprečava češanje šapama tokom terapije dok se ne smiri svrab i iritacija
  • U slučajevima težih infekcija suznih kanala i okolne kože mogu se koristiti i oralni antibiotici.

PROČITAJTE I:

GOVOR TELA PASA – OBLIZIVANJE: Šta nam poručuje oblizivanjem usana?

Nažalost, postoje slučajevi kada se ovaj problem ne može rešiti konzervativnim metodama. Neki psi se rađaju bez suznih kanala ili su oni u manjoj ili većoj meri malformirani. Pregibi oko očiju su ponekad toliki da je drenaža oka otežana ili gotovo potpuno onemogućena. Neki od ovih uzroka se mogu rešiti hirurškim intervencijama ali neki ne. U svakom slučaju, imajući u vidu da se radi o očima, nikako se ne preporučuje lečenje na svoju ruku jer mnogi preparati koji su namenjeni ljudskoj upotrebi mogu da izazovu još veću štetu.

Ukoliko pas nema neki medicinski problem koji izaziva prekomerno suzenje, a primećujete vlažnu dlaku oko očiju jednostavnim metodama možete da prevenirate neki ozbiljniji problem.

  • Češće vodite ljubimca na preglede očiju kod veterinara
  • Redovno skraćujte dlaku oko očiju kako ne bi prerasla i upadala u njegove oči
  • Redovno, ponekad i na dnevnom nivou čistite predeo oko očiju. Koristite maramice bez hemijskih sredstava.

osetljivih ociju pasa petface

Dlaka natopljena suzama je odlična podloga za razvoj mnogobrojnih patogena. Bakterije i neki paraziti obožavaju vlažnu i toplu sredinu u kojoj se veoma lako razmnožavaju. Tada nastaju komplikacije koje zahtevaju mnogo više angažovanja na lečenju, više vremena i upotrebu skupljih lekova. Zbog toga, obratite pažnju na oči svog ljubimca jer višak suza nije samo estetskii problem.  

petface viber

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstDa li biste UDOMILI PSA ako vam neko PLATI – oni to rade!
Sledeći tekstNalaze se u “BEOGRADU NA VODI” prete im šinteri, jedna dobra žena im pomaže… (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime