Naslovna VESTI PSI 5 OSNOVNIH TIPOVA KARAKTERA kod pasa, recite nam kakav je vaš pas!

5 OSNOVNIH TIPOVA KARAKTERA kod pasa, recite nam kakav je vaš pas!

0
osnovnih tipova karaktera petface

Sigurno ste se pitali šta je to što određuje ličnost kod psa. Stručnjaci smatraju da je to rasa, jer su se uzgajivači vekovima trudili da prave razna ukrštanja vrsta kako bi izazvali određene karakterne osobine. Kasnije na red dolaze socijalizacija i odgoj, na šta svakako utiče vlasnik. Takođe postoji još jedna važan faktor koji spominju naučnici, a to je način na koji psi svet oko sebe. Neki psi su hrabriji od drugih, nekima se mora pomoći u izgradnji samopouzdanja. 

Tipovi karaktera

Stručnjaci su nakon dugih i velikih istraživanja došli do zaključka da postoji pet osnovnih tipova karaktera pasa:

PROČITAJTE I:

BRAVO KOMŠIJE: Akcijom “Ispraznimo Sklonište!” žele udomiti što više napuštenih pasa!

Samouveren pas – rođeni lider, vođa čopora, ne boji se prepustiti svakoj novoj situaciji. On je timski igrač koji voli društvo drugih pasa i ljudi. No on je dominantan, pa mu je potreban dosledan vlasnik jakog karaktera koji će ga voditi i usmeravati. Ako imate takvog psa, vodite računa da ga njegovo samopouzdanje ne dovede do agresije ili tvrdoglavosti.

Nezavisan pas – sličan samouverenom, ali znatno manje društven. Najviše će se vezati za jednog člana porodice, onog smirenog, koji će mu biti autoritet. Ovaj pas voli da se kloni gužve, istražuje sam i sam sebi nalazi zanimaciju. Ako je vaš ljubimac takav, nemojte ga terati na situacije koje ne voli. Dajte mu prostora i poštujte njegovu narav.

Srećan, opušten pas – vrlo ga je lako prepoznati. Uvek ima “širok osmeh”, rado se upoznaje s drugim ljudima i psima. Uvek je razigran i veseo. Prilagodljiv je, nije mu problem deliti s drugim psima i mačkama. Ponekad je problem naučiti da se kontroliše u situacijama u kojima postane jako veseo, na primer s gostima, decom i drugim psima. Naučite ga komandama “sedi” i “miran” kako biste izbegli takve stvari. 

osnovnih tipova karaktera petface

Stidljiv i plašljiv pas – ovakvom je psu potreban vrlo strpljiv vlasnik koji će ga razumeti i pomagati mu. Njemu je potrebno više mira i rutine, gužve i buku treba izbegavati. Ako ga namerno vodite na takva mesta, može pokazati još veći strah i agresiju. Pružite mu ljubav i razumijevanje te mu svakodnevnim vežbama izgradite samopouzdanje – korak po korak. 

Prilagodljiv pas – uvek će se truditi ugoditi svom vlasniku. Lako ga je trenirati jer je vrlo poslušan. Ako imate ovakvog psa, vi ste najsretniji vlasnik. Nije toliko razigran, ali je prijateljski nastrojen prema svima. On je savršen kućni ljubimac, a psi koji najčešće imaju ovakvu narav su terapijski psi.

Da li prepoznajete svog psa, u kojoj je grupi? 😀

petface viber Izvor: Index.hr

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstBRAVO KOMŠIJE: Akcijom “Ispraznimo Sklonište!” žele udomiti što više napuštenih pasa!
Sledeći tekstZašto moj pas stalno ZURI U MENE?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime