Naslovna PETOPEDIJA PSI SAZNAJTE šta je sve OTROVNO za vašeg ljubimca?

SAZNAJTE šta je sve OTROVNO za vašeg ljubimca?

0

TROVANJA HEMIJSKIM SREDSTVIMA

Hemijska sredstva koja se nalaze u našim domovima predstavljaju veliku opasnost za kućne ljubimce. Najčešća trovanja različitim deterdžentima, osveživačima i drugim sredstvima za održavanje higijene su posledica oralnog konzumiranja, pijenjem ili lizanjem ali nisu retka ni ona do kojih dolazi udisanjem isparenja otrovnih materija.

  • Sredstva za higijenu

Ova sredstva sadrže materije koje su krajnje opasne za kućne ljubimce. Uglavnom sva sadrže veće ili manje koncentrate hlorovodonične ili sumporne kiseline, derivate nafte pa čak i arsen. U ova sredstva spadaju tečnosti za pranje podova i sanitarija (Domestos, Ajaks, Mr.Proper…) i preparati za čišćenje nameštaja i pranje prozora. Tečni deterdženti za pranje sudova i rublja, šamponi za kosu i kupanje sa različitim mirisima su takođe opasni. Sva ova sredstva izazivaju povraćanje, proliv, bolove u stomaku čak i krv u stolici. Prisutni su umor, letargija, pad telesne temperature, gubitak apetita i svesti.

  • Boje, lakovi, hemijski razređivači i produkti nafte

Benzin i kerozin koji se mogu naći gotovo u svim domaćinstvima uz razne farbe, boje, lakove, razređivače i voskove predstavljaju nešto drugačiju opasnost po ljubimce. Prava opasnost preti od isparenja i direktnog kontakta kožom. Materije kao što su benzen i terpentin su veoma isparljivi i udisanje izaziva pneumonitis. Radi se o otoku pluća koji ima veoma ozbiljne posledice. Kada je reč o nafti, benzinu ili kerozinu uglavnom izazivaju reakcije na koži koje mogu biti krajnje opasne. To su korozivne materije koje izazivaju različita oštećenja kože kao što su iritacija, crvenilo, isušivanje ali i drastičnije povrede koje se manifestuju i vrlo dubokim ranama. Kod ovih trovanja se ne preporučuje izazivanje povraćanja jer može da dođe do ponovnog udisanja otrovnih materija iz ispovraćanog sadržaja pa se ciklus ponavalja.

  • Antifriz

Antifriz sadrži etilen-glikol koji je veoma toksičan za kućne ljubimce. Slatkastog je ukusa pa se predpostavlja da ga zato ljubimci ližu kada za to imaju priliku. Trovanje antifrizom je veoma često, a izaziva poremećaje u radu vitalnih organa. Na prvom mestu su srce, jetra, bubrezi ali i nervne ćelije. Manje od 100 ml antifriza može da ozbiljno otruje psa srednje veličine.

Detaljnije o trovanjima antifrizom pročitajte u tekstu: Trovanje antifrizom kod pasa

otrovno petface

TROVANJA OTROVIMA ZA GLODARE

Ovi otrovi se nazivaju rodenticidi. Koriste se četiri vrste ovih otrova koji su podeljeni po načinu delovanja. Postoje AKUTNI OTROVI – veoma toksični, brzo delujući, ANTIKOAGULANTI – imaju odloženo i kumulativno dejstvo, HEMOSTERILIZANTI – sa selektivnim učinkom i PLINOVI – koji deluju putem respiratornog unosa sa brzim delovanjem. Naši ljubimci su najčešće u dodiru sa akutnim i antikoagulantnim otrovima. U zavisnosti od načina dejstva zavisi i brzina kojom se ispoljavaju simptomi. Većina akutnih otrova sadrži strihnin koji čak i u malim količinama izaziva dramatične efekte. Simptomi su uočljivi već posle nekoliko minuta i veoma često dolazi do smrti ukoliko se ne ukaže adekvatna pomoć. Dolazi do grča mišića koji omogućavaju disanje pa dolazi do gušenja.

Antigoagulanti imaju nešto drugačije dejstvo. U svom sastavu imaju supstance koje sprečavaju sintezu protrombina i drugih faktora koji utiču na koagulaciju krvi pa dolazi do masivnog unutrašnjeg krvarenja koje obično dovodi do smrti ukoliko se ne ukaže pravovremena pomoć. Simptomi su malaksalost, bolovi u abdomenu, zglobovima, leđima, krvarenja iz nosa, desni i krvarenja po ko­ži. Takode mo­že da dođe do krvarenja u drugim organi­ma, mozgu, perikardu, nadbubregu i retini.

Kako postupati u situacijama kada se ljubimac otruje ovom vrstom otrova pročitajte u tekstu: Trovanje pasa – otrovi protiv glodara

Nastavak na sledećoj strani

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.