Naslovna PETOPEDIJA PSI SAZNAJTE šta je sve OTROVNO za vašeg ljubimca?

SAZNAJTE šta je sve OTROVNO za vašeg ljubimca?

0

TROVANJA PESTICIDIMA

Najčešće trovanje pesticidima koji su široko primenjeni u poljoprivredi, a posebno u voćarstvu se odnosi na trovanje pesticidom pod nazivom kreozan. Simptomi su vrlo povišena telesna temperatura žrtve, izraženo dahtanje, ponekad povraćanje. Pored toga javlja se pojačano lučenje pljuvačke i  malaksalost. Ovaj otrov će kod pasa izazivati temperaturu čak i do 42 C, što dovodi  i do vrlo brzog smrtnog ishoda. Potrebne su veoma male količine otrova koji je dovoljno i udahnuti da dovedu do fatalnog ishoda.

Sve o kreozanu, simptomima, dijagnostici i lečenju saznajte u tekstu: Kreozan:“tihi ubica“ naših ljubimaca

otrovno petface

TROVANJA LEKOVIMA

Nažalost, nema doma koji nije dobro snabdeven svojevrsnom „kućnom apotekom“. Podaci govore da je više od 50% slučajeva trovanja kod ljubimaca rezultat upravo lekovima koje vlasnici drže u domu. Posebno su opasni lekovi za bolove, bolesti srca, smirenje, spavanje, antidepresivi… Doduše, nema leka koji nije potencijalno otrovan sa pse i mačke u zavisnosti od količine koju konzumira. U zavisnosti od leka koji je dospeo u organizam simptomi su: povraćanje, proliv, bol u abdomenu, letargija, promena rada srca i  kolaps.

Koji su to sve lekovi koji su opasni za pse i mačke, simptomima, dijagnostici i lečenju saznajte u tekstu: Šta raditi ako se pas otruje lekovima

TROVANJA BILJKAMA

Više od 50 vrsta ukrasnog bilja i cveća koje se nalazi u našim domovima je opasno za ljubimce. Ako se tome dodaju i biljke koje rastu na prostorima po kojima šetamo naše pse nije ni čudo što se veliki broj vlasnika obraća veterinaru upravo zbog trovanja biljkama. Znaci koji mogu da ukazuju na trovanje biljkama su: izraženo slinjenje i balavljenje, iritacija sluzokože očiju i usana, mučnina, povraćanje, proliv, disajne smetnje i još mnogi drugi u zavisnosti od biljke sa kojom je ljubimac imao kontakt. Pogledajte koje su to biljke otrovne za kućne ljubimce u tekstu: Trovanje biljkama: biljke koje su i te kako otrovne po naše pse

Kao što smo naveli spisak otrovnih materija u domovima i okruženju je zaista veliki. Zbog toga obratite pažnju na ponašanje svog ljubimca, obezbedite prostor u kojem živi, pratite ga prilikom šetnji i na svaki način smanjite rizik od kontakta sa otrovnim materijama. Sve to nije baš tako lako, ali imajte u vidu činjenicu da posledice trovanja po pravilu nisu nimalo naivne, a ponekad su i fatalne.

otrovno petface

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.