Naslovna VESTI OVO JE SJAJNA VEST: Otrovana ženka orla belorepana je JEDNA, a ne...

OVO JE SJAJNA VEST: Otrovana ženka orla belorepana je JEDNA, a ne JEDINA ženka!

0
zbogom orao belorepan petface
Foto:YotubePrintscreen/Andrej Maričić

Sjajne vesti došle su od Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Otrovana ženka orla belorepana je JEDNA, a ne JEDINA ženka.

Portali su objavili tekst u kojem se tvrdi da je kao žrtva trovanja karbofuranom na severu Banata nastradala i „jedina ženka orla belorepana“.

-Iako je jedna ženka ove vrste zaista otrovana, što predstavlja veliku štetu za ugrožene orlove belorepane, iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije naglašavaju da nije reč o jedinoj ili poslednjoj ženki orla belorepana na ovim prostorima, te da je medijska potreba za senzacionalizmom i ovog puta odnela prevagu nad činjenicama, navodi se na Fejsbuk stranici Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Iako se na prvi pogled čini da mediji iskazuju zabrinutost za stanje ugroženih divljih vrsta u Srbiji, Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije smatra da se žrtvovanjem činjenica u ovom slučaju može stvoriti kontraefekat, prenosi Fakenews tragač.

-Trovanje koje se desilo jeste strašno i predstavlja veliku štetu, ali se ne radi o jedinoj ili poslednjoj ženki. Zaista postoji vrsta koja je izuzetno ugrožena i koja nastanjuje prostor na kome se desilo trovanje, a to je svima dobro poznat par orlova krstaša, Bora i Eržika. Postoji bojazan ako se nastavi sa upotrebom opasnih sredstava kao što je karbofuran da se i oni otruju. Kada nam zaista bude bila potebna podrška, ovakvim tekstovima će se iscrpeti svest ljudi koji će reći ’Pa šta sad, i prošle nedelje su otrovali poslednju jedinku’, zaključuje Knežević. 

Zar ovo nije fenomenalna vest!?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.