Naslovna PETOPEDIJA PSI OVO NIKAKO NE SMETE RADITI ako imate psa i bebu!!!

OVO NIKAKO NE SMETE RADITI ako imate psa i bebu!!!

0
ovo nikako ne smete raditi petface

Većina vlasnika se prema svojim psima ponaša kao da su punopravni članovi porodice i to je sasvim u redu. Važno je da se taj odnos zadrži i kada u porodicu stigne novi član – beba. Istovremeno, kako se svi članovi pripremaju i počinju da menjaju uobičajene aktivnosti zbog bebe, to treba uraditi i sa našim ljubimcima. Međutim, ne sme se zaboraviti da psi ipak nisu ljudi, oni su životinje koje u velikoj meri postupaju u skladu sa instiktima.

Priprema psa za bebu u domu treba da počne mesecima unapred. Što više vremena provedete u pripremama, bićete uspešniji i smanjićete mogućnost raznih neprijatnosti. Mnogi vlasnici, uprkos dobrim namerama čine neke greške koje značajno utiču na život kako psa, tako i bebe. Evo šta nikako ne treba raditi:

 1. Nemojte forsirati interakciju

Mnogi vlasnici uzimaju bebu i prinose je psu. Ako se pri tom pas odmakne, oni to nastavljaju da rade. To što se pas odmiče znači da mu se to u tom trenutku ne sviđa. Umesto toga, treba pozvati psa da sam vidi i onjuši bebu i to onda kad on to pokaže da želi. Isto tako, kada beba počne da puzi ili hoda, ne treba dozvoljavati da prilazi psu samostalno. Pogotovu to ne treba činiti kada pas jede ili spava.

PROČITAJTE I:

Moj pas se plaši dece – ŠTA DA RADIM?

 1. Nemojte psa izolovati od bebe

Bebu i psa ne treba razdvojiti tako da nema nikakve komunikacije. Psa kome je možda pomalo neprijatno u društvu bebe odvojite ogradicom iza koje će se osećati sigurno a da istovremeno može da posmatra bebu. Nikada psa ne ostavljajte u drugoj prostoriji sa zatvorenim vratima.

ovo nikako ne smete raditi petface

 1. Ne stavljajte bebu na psa zbog fotografisanja

Jeste da su ovakve fotografije krajnje simpatične, ali stavljanje deteta na psa koji se tome protivi nije nimalo bezbedno za bebu. Slično tome, izbegavajte kontakt lice u lice između psa i bebe jer zbog potrebe da sačuvaju siguran prostor psi mogu nepredviđeno da reaguju pa čak i da ujedu bebu.

 1. Nemojte dozvoliti ulazak psa u dečju sobu bez nadzora

Psa treba naučiti da je ta soba bebina teritorija. U suprotnom može da uskoči u krevetac, izgrize pelene i igračke pa čak i da urinira kako bi obeležio teritoriju.

 1. Ne grdite psa ako je previše zainteresovan za bebu

Sasvim je prirodno da će pas u nekom trenutku pokazati ogromno interesovanje za bebu. Beba je nov član domaćinstva, nosi sa sobom nove mirise i zvuke koji su krajnje intrigantni. Ako često dolazi da proveri bebu i njuška je nemojte vikati na njega. Potrudite se da to radi u vašem prisustvu i vremenom će se naučiti da je novo biće sastavni deo porodice koji ne zavređuje toliku pažnju.

 1. Nemojte pogrešno tumačiti govor tela

Na primer, ukoliko pas liže bebu sa ispruženim vratom to nije znak naklonosti. Radi se o tzv „poljupcu za odbacivanje“, a znači da pas želi veću udaljenost od bebe. Isto tako, kada pas zareži na bebu to nije uvek znak agresivnosti. Slično kao bebin plač, režanje može biti poziv u pomoć jer oseća neku neprijatnost. Nemojte sprečavati režanje jer je to najčešće upozorenje koje dolazi pre ugriza. Posmatrajte i ostale znake stresa pa ćete izbeći nezgodu. U tim situacija razdvojte psa i bebu – mirno, staloženo bez panike i vike.

 1. Nikada ne ostavljajte bebu i psa bez nadzora

Dovoljno je nekoliko sekundi bez nadzora pa da dođe do nezgode. Psi se lako iznerviraju jer ih mala deca povuku za rep, uši ili gurnu prst u oko. Kada beba počne da puzi ne dozvolite joj da dira ležaljku psa, njegovu hranu ili igračke. Svi želimo da psi poštuju decu, ali moramo učiniti sve i da deca poštuju pse.

ovo nikako ne smete raditi petface

 1. Ne očekujte da bebisiterka čuva i psa

Ne možemo očekivati da će sve osobe koje nam čuvaju decu voleti životinje niti biti edukovane za odgovarajuće ponašanje sa ljubimcima. Isto tako, prioritet u posvećenoj pažnji realno treba da bude na bebi. Uostalom, zato ste je i angažovali. Ukoliko se radi o nekom večernjem izlasku, bolje da psa ostavite u pansionu nego da mislite šta se sve dešava u kući dok vas nema.

PROČITAJTE I:

SAVETI ZA NEGU OSETLJIVIH OČIJU PASA: Čistite predeo oko očiju i skraćujte dlaku!

 1. Nemojte dozvoljavati da pas liže bebino lice

Mnogi će da kažu kako su usta dobro negovanog psa čistija od usta većine ljudi. Na stranu činjenica da ne postoje baš pouzdani dokazi za tu tvrdnju ali postoji krajnje ozbiljan argument zašto to ne treba dozvoliti. Bebe do godinu dana nemaju još razvijen imunitet pa postoji realna opasnost da neki od patogena iz psećih usta izazovu brojne zdravstvene probleme. Nema poznatih benefita od lizanja lica od strane psa, pa zašto onda to i dopustiti.

 1. Nemojte dopuštati bebi da se igra sa igračkama psa

Razlozi su slični kao u prethodnom pravilu. Igračke pasa su uglavnom prekrivene pljuvačkom koja sadrži mnogobrojne mikroorganizme koji nimalo nisu zdravi za malu decu koja još uvek nisu stekla dovoljan imunitet. To se posebno odnosi na decu koja su u fazi da sve ispituju i upoznaju stavljajući predmete u usta.

 1. Nemojte kažnjavati psa za nešto što je vezano za bebu

Takvo postupanje može da dovede do razvoja rivaliteta i da pas postavi bebu u poziciju nečeg stranog što izaziva negativna osećanja. Umesto toga, treba pojačati pozitivne reakcije za svako dobro ponašanje uz napor da se spreči nepoželjno ponašanje. U interakciji nije uvek pas taj koji snosi krivicu za neke loše posledice pa vodite i o tome računa. 

ovo nikako ne smete raditi petface

 1. Nemojte zanemarivati vašu prvu bebu (psa)

Normalno je da beba po dolasku u dom postaje centar sveta i da joj svi posvećuju maksimalnu pažnju. To može psa potisnuti u drugi plan i on će to osetiti. Nedostatak uobičajene pažnje može izazvati brojne nevolje pa se potrudite da održite rutinu na koju je pas naučio pre dolaska bebe. Na primer, ukoliko je pas više vezan za majku bebe, ona neka obezbedi bar sat dnevno vremena da se prošeta sa psom kao ranije. Neka tata sam malo brine o bebi.

 1. Nemojte u šetnji vezivati psa za kolica

Ovo ne treba posebno objašnjavati. Ukoliko pas poželi da pojuri pticu, mačku ili da se igra sa drugim psom i iznenada potrči jasno je šta će se dogoditi. Beba će biti ugrožena zbog eventualnog prevrtanja kolica. 

Složićete se da je spisak poduži i da nije baš tako lako održavati sjajnu atmosferu u domu sa psom i novopridošlom bebom. Ali to ne znači da psa treba izbaciti iz doma u kojem je živeo zato što stiže novi član domaćinstva. Uostalom, spisak stvari koje ne treba raditi kad imate samo bebu je bar tri puta duži, pa to ne znači da ne treba da imamo bebe, zar ne?

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstNAJGORI BEZOBRAZLUK U VRBASU: Ostavili mače puno crva u zavezanoj kesi! (VIDEO)
Sledeći tekstOVOM PSU je rana na glavi bila zatrovana i puna crva, oko mu se zatvorilo i prestao je da jede…

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime