Naslovna VESTI PANDE DOBIJAJU NACIONALNI PARK: Park u Kini će biti veći od Jeloustona!

PANDE DOBIJAJU NACIONALNI PARK: Park u Kini će biti veći od Jeloustona!

0
pande dobijaju nacionalni park petface

Kineska vlada je donela značajnu odluku za jedne od najvažnijih stanovnika svoje države, pande. Nakon razornog zemljotresa u kineskoj provinciji Sečuan, pre oko 11 godina, pored toga što je izazvalo tragične gubitke za ljude, izazvalo je i uništenje velikog dela pandinog staništa, a nekoliko pandi je čak i uginulo.

Jedanaest godina kasnije, kineska vlada odlučila je da u njihovu čast stvori veliki nacionalni park. Ovaj nacionalni park, čiji će konačni plan verovatno biti dovršen u jesen, obuhvata 10.476 kvadratnih kilometara, što je gotovo tri puta veći prostor od Jeloustona u SAD.

PROČITAJTE I:

TUŽNE VESTI: Umrla najstarija panda na svetu, Basi!

Najveći deo njegove površine nalaziće se u provinciji Sečuan, u kojoj živi više od 80 posto divljih pandi. Inače u ovoj provinciji nalazi se desetak rezervata pande i drugih zaštićenih područja koja sadrže hiljade biljnih i životinjskih vrsta, od kojih su mnoge ugrožene.

Ono što je pozitivno je što se broj pandi u odnosu na 1980. godinu kad ih je bilo oko 1.200 povećao, pa je poslednji popis iz 2015. godine pokazao da ih ima čak 1.864, prenosi Nešenel Džeografik.

Ovo novo sklonište ima za cilj da poveže fragmentirano stanište pande i na taj način poveže populacije ovih medveda, te da je zapravo u povezanosti njihova buducnost, preneo je portal Klix.ba.

pande dobijaju nacionalni park petface

Stručnjak za pande Mark Brodi kazao je da je nacionalni park vrlo bitan korak, ali da ne rešava neposredno fragmentaciju staništa. Kazao je da će staništa ostati neujednačena sve dok se degradirana zemlja ne obnovi. 

Ono što ostaje pitanje jeste šta će biti sa stanovništvom koje živi u ovom području (čak 170.0000 ljudi), s obzirom na to da je oko zaštićenih područja zabranjen uzgoj, ispaša, rudarstvo, seča itd. 

Iako neki veruju da će turizam u ovom području procvetati to pak s druge strane može biti još veći izazov za očuvanje ovog parka.

Teoretski, to će im poboljšati sposobnost da pronađu partnere i povećaju njihovu genetsku raznolikost.

petface viber

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstOTVORENI ŠAHTOVI: Pogledajte emotivni susret vlasnice i psa koji je 48 sati bio u šahtu! (VIDEO)
Sledeći tekstNEKO PUCA U SOVE U NIŠU: Pronađena sovica pogođena iz vazdušne puške!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime