Naslovna PETOPEDIJA PSI Pas i beba

Pas i beba

1
pas i beba petface

Bez obzira na to da li već imate bebu a želite da uzmete psa ili beba treba da stigne u kuću gde već živi pas postoje neka zajednička pravila ponašanja. Redovna nega psa se uvek podrazumeva. U redovnu negu pasa spada: vakcinacija protiv besnila, koja je obavezna i po zakonu; vakcina protiv zaraznih bolesti; čišćenje od glista i korišćenje sredstava protiv buva. Psa redovno četkajte i perite mu šape posle šetnje. Ceo stan redovno usisavajte. To je naročito bitno kad beba počne da puzi. Od zdravog  psa, o kome se vodi računa, detetu ne preti nikakva opasnost po zdravlje, osim ako se detetu ne pojavi alergija na dlaku ili pljuvačku. Opasnost koju nosi druženje sa psom vreba iz dečije nespretnosti u igri sa psom. Male bebe često počupaju psa, nagaze ga, uštinu itd. Pas tada može da bi se odbranio, odreagovati režanjem ili čak i ugrizom. Zato je bitno da dete od prvog dana učite na koji način treba da se ophodi prema psu. Psa nikada ne treba terati da trpi maženje i druženje sa detetom ukoliko to ne želi. Psa nikada ne treba kažnjavati kada počne da reži, jer je to znak da mu se nešto ne dopada već ga treba skloniti od deteta. Posle igranja sa psom obavezno je pranje ruku. U slučaju ujeda ili ogrebotine to mesto treba oprati vodom i sapunom. Ako se pojavi crvenilo ili otok obavezno treba otići kod lekara. Kako biste isključili bilo kakva iznenađenja nikada ne ostavljajte zajedno nasamo bebu i ljubimca. Psi umeju da budu veoma ljubomorni pa tako kada kupujete neku igračku svojoj bebi kupite igračku i svom ljubimcu da se ne bi osećao zapostavljen. Dopustite psu da posmatra bebu, makar i kroz neko staklo ili providna vrata. Kada vodite bebu u šetnju, povedite i psa. To će mu pomoći da shvati da je beba bespomoćno biće – mladunče koje treba da štiti. Pas doživljava porodicu kao svoj čopor. Vi morate biti vođa tog čopora tj. životinja mora biti svesna tog autoriteta. U tom će slučaju beba, kojoj ste vi ,,vlasnik”, automatski dobiti važno mesto u čoporu i životinja nad njom neće pokušati uspostaviti dominaciju.

petopedija-pas-i-beba-2
Pas čuva bebu

Ukoliko već imate psa, a beba treba da stigne u kuću, možete primenjivati različite metode privikavanja. Pustite psu snimak bebinog plača. On  ljudima može da bude neprijatan a naročito nenaviknutim životinjama koje će plač čuti mnogo glasnije s obzirom na to da imaju izoštrenija čula. To uradite postepeno tj. počnite od slabije jačine zvuka ka jačem. Ukoliko ste u mogućnosti obavezno nabavite od prijatelja koji imaju bebu pelene ili komade odeće koja im nije neophodna kako bi mogli da započnete blagovremeno privikavanje ljubimca na nove mirise. Blagovremeno znači što je moguće ranije tj. par meseci, a najmanje mesec dana pred rođenje bebe. Ukoliko želite da psu ograničite pristup bebinoj sobi važno je da to uradite pre nego što beba dođe. Ako imate prijatelje koji imaju bebu i koji pri tome vole pse ili ga i sami imaju,  pozovite ih da Vam dođu u goste sa bebom. U takvim situacijama veoma je važno da u potpunosti kontrolišete Vašeg kućnog ljubimca. Posmatrajte kako će se ponašati kada se prvi put susretne sa bebom na sopstvenoj teritoriji. Ponovite ovakva druženja koliko god možete puta sa nesmanjenom kontrolom nad životinjom.
Što beba bude više rasla biće moguća i sve veća interakcija između nje i kućnog ljubimca. Prirodna je težnja deteta da upoznaje svet oko sebe, a pas je potpuno drugačiji od nas ljudi i predstavlja nešto najinteresantnije u bebinoj okolini. Dobre strane odrastanja su životinjom su mnogobrojne. Životinje decu uče odgovornosti. Odnos koji dete uspostavi sa životinjom utiče pozitivno na njegovo samopouzdanje. Prema nekim novijim statistikama odrastanje sa životinjom čak smanjuje i mogućnost kasnijih alergija. Pas je još jedan član porodice koji će detetu pružiti bezrezervnu ljubav, a toga nikad nije previše.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstSterilizacija mačaka: Da li je i koliko opasna sterilizacija mačaka?
Sledeći tekstNimfe

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime