Naslovna VESTI PSI Ljubimac u epizodi – jurim svoj rep!

Ljubimac u epizodi – jurim svoj rep!

2
jurim svoj rep petface

Jedno sasvim obično popodne, koje provodite sa svojim ukućanima. Toplina doma, ljubimac pored vas. A onda vam jedna stvar “zapadne za oko”. Vaš četvoronožni ukućanin je upravo u epizodi – jurim svoj rep!

Ako ste se pitali zašto to rade evo odgovora… Dosada. Naime, najčešći uzrok ovakvom “neurotičnom” ponašanju je dosadan i monoton život psa. Kako navode stručnjaci, ako psu uskratite društvo – životinjsko ili ljudsko – ili ih držite u neadekvatnom prostoru, oni pate. S tim u vezi, on u epizodi – jurim svoj rep želi to da vam I kaže!

Problem se javlja kada takvo ponašanje postane preterano često i uporno, tako da odvlači pažnju psa od drugih aktivnosti ili ga čak i povredi. Ispoljavanje ovog poremećaja u ponašanju varira od jednog do drugog psa, pa tako se kod nekih može javiti u blažoj formi i ovakav ljubimac obično i ne pokazuje previše entuzijazma za ovu radnju. Sa druge strane, postoje i oni psi koji trče u uskim krugovima koliko god brzo mogu i kada uhvate svoj rep, obično se i povrede.

jurim svoj rep petface

Kod štenaca koji su odvojeni od legla, po dolasku u novi dom, može se na početku primetiti ovakvo ponašanje. Reč je o tome da je štene iznenada lišeno igre sa braćom i sestrama i da sebi mora da pronađe drugi vid stimulacije. Tada mu najbolji drug u igri postaje sopstveni rep.

Naravno, nema mesta panici, jer se ovaj poremećaj može uspešno otkloniti. Pokušajte da pažnju svog psa odvučete nekom igračkom ili komandom da sedne, a potom ga nagradite! Takođe, poboljšajte njegovo “okruženje”. Ovo podrazumeva duže i raznolikije šetnje, igru, zdravu hranu. Psu treba obezbediti mogućnost da radi sve ono što je tipično za vrstu – jurenje za plenom tačnije lopticom, frizbijem…

Ali, ako se problem nastavi, posetite svog veterinara. On će vam sa pouzdanošću reći da li se radi o trenutnoj preokupaciji zarad pobeđivanja dosade ili je stvar ipak ozbiljnija. Jedini izuzetak od ovih gore poemnutih pravila javlja se kada pas pati od neke infekcije u predelu repa. Ipak, u takvim situacijama se javljaju specifične reakcije, naprimer trljanje zadnjice po podu ili zemlji ili grickanje repa.

Kao što vidite, ponekad i najbezazleniji znaci koje vam šalje ljubimac mogu biti znak upozorenja.. Zato vam još jednom kažemo – slušajte šta vaš pas ima da vam kaže.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstZAŠTO: Australija ubija 2 miliona mačaka!
Sledeći tekstBRAVO, BRAVO: Bora Čorba donira sredstva za sterilizaciju 50 uličnih pasa!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime