Naslovna VESTI PSI VAŠ PAS NEPRESTANO ZAVIJA? Znak za uzbunu ili ipak ne?!

VAŠ PAS NEPRESTANO ZAVIJA? Znak za uzbunu ili ipak ne?!

0

Ako se pitate zašto psi zavijaju i šta time žele da vam poruče, samo se setite slike usamljenog vuka i sve će vam biti jasno. Davno, pre nego što su psi pripitomljeni, oni su zavijali poput svojih srodnika vukova da bi komunicirali unutar i među čoporima.

Zavijanje omogućava drugim psima da lociraju jedni druge i služi kao teritorijalno upozorenje okolnim životinjama.

POTRESNE MISLI psa koji kopni u azilu: Prolaze leta, zime, proleća… A ja čekam da…

Studija koju je sprovelo Odeljenje za veterinarstvo na Univerzitetu u Bariju u Italiji, otkrila je da psi nude više raznolikosti prilikom vokalizacije nego vukovi. To je verovatno zbog njihovih bliskih odnosa sa ljudima. Pored toga, studija je navela da psi koriste određene vokalizacije sa ljudima i drugim psima, mada neki zvukovi šalju potpuno drugačije poruke kada su usmereni na neku osobu. U suštini, to znači da pas može zavijati za drugim psima kako bi ih obavestio gde se nalazi, ali može i da zavija kako bi vas obavestio da je nešto uradio.

KALUĐER KARMELO! Neobična priča o psu koji živi u manastiru i propoveda ribama! (FOTO)

Razlozi za zavijanje pasa mogu biti brojni, a mi ćemo navesti nekoliko, za koje smatramo da su i najbitniji.

Pažnja

Američki kinološki klub proširuje ovu ideju navodeći nedostatak pažnje kao jednu od motiva za zavijanje. To je jedan od načina da pas kaže ovde sam i da li me vidiš?

Nervi

Psi mogu zavijati jer pate od razdvajanja ili zato što su nervozni. Imajte na umu da su to dve vrlo različite stvari. Ako vam šetač ili komšija psa saopšti da je pas zavijao tokom dana dok ste na poslu, to je verovatno simptom razdvojenosti. S druge strane, ako čujete kako vaš pas zavija dok ulazite na vrata, a onda nastavi da zavija dok mu pripremate večeru, onda je razlog možda nervoza.

Okidači

Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca prijavili su kako psi zavijaju u odgovoru na sirene. Drugi su čuli pse kako zavijaju u odgovoru na muziku.

Povreda

Na kraju, zavijanje može biti znak da psa nešto boli. Mogli biste da razlikujete ovu vokalizaciju od ostalih, jer će je više nego verovatno pratiti fizički nemir. Ali to nije uvek slučaj, tako da ako ne možete da utvrdite razlog zavijanja psa, treba posetiti veterinara.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

Izvor: krstarica.com

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstČUDO PRIRODE: Ovo neobično i prelepo stvorenje ostavlja bez daha! (VIDEO)
Sledeći tekstPRETI DA ĆE VLASNIČKI PSI SNOSITI POSLEDICE: Razlog – njihovo obavljanje fizioloških potreba

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime