Naslovna VESTI PSI RECI NE PETARDAMA: 5.000 ljubimaca svake godine ugine od srčanog udara!

RECI NE PETARDAMA: 5.000 ljubimaca svake godine ugine od srčanog udara!

1
petarde petface

DECEMBAR – mesec koji treba da bude jedan od najveselijih – praznici, Božić, Nova godina, nasmejana porodica, prijatelji, pokloni,.. I PETARDE!

Nažalost, dok su nadolazeći praznici za većinu ljudi nešto čemu se raduju, za naše ljubimce su OPASNOST! Od pucnjave, petardi, vatrometa,..Jednostavno, nema ljubimca koji na zvuk pucanja novogodišnje pirotehnike ne počne da se trese, koji pobegne u kutak, ispod ćebeta,..

petarde petface

Stručnjaci navode da ne postoji univerzalan savet koji bi se mogao primeniti na SVE PSE, kako se isti ne bi bojali pucnjave petardi, grmljavine i ostalih glasnih zvukova.

KORISNO: Pomozite vašem ljubimcu da prebrodi glasne pucnje i mirise baruta!

Kako im pomoći? Jedan od univerzalnih saveta je da izbegavate večernje šetnje, odnosno šetnje u vreme kada već otprilike znate da se učestalo puca. Obavite dugačku šetnju ujutru ili popodne kako psu ne bi izostala dnevna doza fizičke aktivnosti, igre i akcije.

petarde petface

Ukoliko vaš ljubimac, inače živi u dvorištu, bilo bi dobro da mu omogućite da bar za vreme praznika bude siguran u vašem domu! Stres koji on oseti ukoliko petarda padne u njegovoj blizini, verovatno je nemerljiv!

Možete i spustiti roletne i navući zavese, bar u prostoriji u kojoj pas boravi.

Pomozite mu: Strah od grmljavine jedan od 10 najčešćih kod pasa!

Tokom šetnje, OBAVEZNO držite psa na povocu, čak i ako nikada nije bežao od vas. Pas u stanju panike nije sposoban da vas sluša. Iako mu ovim nećete pomoći da prevlada strah, bar ćete ga sprečiti da pobegne!

petarde petface

Bilo bi dobro da vaš ljubimac za vreme praznika ima i karticu sa podacima na povocu – vaš broj telefona, adresu, njegovo ime i slično. Ukoliko dođe do bežanja, ovim načinom će vas pronalazač lakše naći!

Nekontrolisana upotreba petardi, pirotehničkih i drugih sredstava sankcionisana je članom 19. Zakona o javnom redu i miru, gde je predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do 60 dana. Čak i da zakonsko ograničenje ne postoji uz sve silne apele vlasnika ljubimaca kao i roditelja sa malom decom, ne možemo li zaista naći drugi način slavlja i veselja?

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.