Naslovna PETOPEDIJA PSI Da li pas može da bude „PIJAN KAO SVINJA“?

Da li pas može da bude „PIJAN KAO SVINJA“?

0
pijan kao svinja petface

Kao što svi znamo, previše alkohola dovodi do pijanstva i teške glavobolje dan posle slavlja na kojem smo dopustili sebi da popijemo više nego što možemo da podnesemo.

Dan posle obično provedemo u kajanju i stalnom postavljanju pitanja: „Šta mi je to trebalo?“ OK, sami smo doneli takvu odluku, pa smo tako i sami krivi za stanje u kojem se nalazimo. Međutim, psi nemaju tu vrstu sposobnosti da donose odluke. Dakle, mi smo ti koji snosimo odgovornost za njihovo ponašanje. Tako je i u slučaju kada psu dozvolimo da pije alkohol.

PROČITAJTE I:

Koje sve namirnice sadrže KSILITOL, sladak otrov koji može da USMRTI VAŠEG PSA!

Da li psi mogu da se napiju?

DA! Iako se čini zabavnim da svom ljubimcu date nekoliko gutljaja piva moramo znati da je to potencijalno veoma opasno za psa. Imajući u vidu njihovu veličinu, potrebno im je mnogo manje alkohola koji se veoma brzo pretvara u krajnje toksičnu dozu. Kada govorimo o posledicama koje ostavlja alkohol ne mislimo samo na pivo, vino ili slatkaste koktele. Ne smemo zaboraviti ni slatkiše koji sadrže alkohol. Kolači sa rumom i slične poslastice, a posebno sirovo testo sa kvascem takođe predstavljaju opasnost od trovanja alkoholom. Alkohol u organizmu psa izaziva pad telesne temperature, šećera u krvi i ubrzava rad srca pa to sve može da izazove komu i smrt.

pijan kao svinja petface

Znaci pijanstva kod pasa se ne razlikuju mnogo od znakova kod ljudi. Najveća razlika je u tome što će pas mnogo brže osetiti ozbiljne zdravstvene probleme. Pijani pas posrće, gubi koordinaciju u kretanju i prostoru i oseća mučninu. Logično, posle toga dolazi do povraćanja. Pada mu telesna temperatura, postaje slab, ne može da se kreće, a u težim slučajevima dolazi do kolapsa, kome i smrti od respirativnog zastoja. Prvi, blagi simptomi su možda zabavni za okolinu ali moramo znati da se radi o krajnje opasanom stanju. Na metaboličkom nivou, organizam vašeg ljubimca se izuzetno muči. Zapravo dolazi do metaboličke acidoze koju možemo uporediti sa padanjem prve domino kocke u nizu. Jedan problem izaziva stvaranje novog i tako u nedogled sve dok ne padne i poslednja domino kockica. A tada je već kasno jer gotovo ceo organizam bukvalno pliva u kiselini. Zbog ubrzanog rada srca, pada glukoze u krvi i respiratorne insufijencije najčešće dolazi do smrti.  

pijan kao svinja petface

Kako pomoći pijanom psu

Pre svega, uklonite izvor alkohola iz njegovog dosega. Pokušajte da utvrdite količinu koju je konzumirao i odmah potražite pomoć veterinara. U međuvremenu, dajte mu svežu vodu da pije i održavajte telesnu temperaturu. Utoplite ga kako bi mu povratili normalnu temperaturu ali ne koristite vruće pokrivače. Ponudite mu neki keksić koji je namenjen psima. Po dolasku u ambulantu možda će biti potrebno ispiranje želuca, ali to je preporučljivo samo 20-40 minuta posle konzumacije. Obično se daju infuzioni rastvori za ispiranje alkohola iz krvi, glukoza i lekovi protiv napada koji mogu da prate intoksikaciju alkoholom.

pijan kao svinja petface

Dakle, kod pasa nema blagog ili teškog pijanstva. Poređenje iz naslova nije nimalo primereno jer je svaka količina alkohola u organizmu psa uvek opasna po život. Uklonite sve napitke i hranu koja može da sadrži alkohoh ili izazove alkoholno vrenje u organizmu. Naravno, ne dajte svom psu čak ni da proba alkohol, a posebno to zabranite prijateljima sa kojima nešto slavite. Za pse ne postoji izraz: „popio je koju čašicu više“. Za njih je i jedna – previše!

petface viber

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.