Naslovna PETOPEDIJA PSI I kamenje i izmet: Zašto moj pas jede “sve i svašta”?

I kamenje i izmet: Zašto moj pas jede “sve i svašta”?

0
pika-sindrom-psi petface

Nije retkost da se vlasnici pasa žale kako njihovi ljubimci jedu sve našta naiđu. Kada se radi o ostacima hrane u kući ili na ulici, to predstavlja svojevrstan problem. Međutim, šta ako ljubimci jedu i gutaju nejestive stvari kao što su papir, parčići drveta, kamenje, komadi plastike, velike količine trave, sopstveni ili tuđi izmet, suvo lišće, čarape, olovke…? Po iskustvima vlasnika i veterinara, ovaj spisak je beskonačan, a problem nije nimalo naivan.

Radi se o poremećaju ishrane koji se ispoljava tako što se jedu nehranljive, ili bolje rečeno, nejestive stvari. Ljudi koji pate od ovog poremećaja jedu sve: plastelin, lepak, pesak, sapun, led, kosu, drvo… Pika se javlja i kod male dece između prve i druge godine života što se smatra razvojno prikladnim. Pojava je nešto zapaženija i kod trudnica, a smatra se da su uzročnici psihosocijalni stres, zanemarenost, gubitak bliske osobe, pa čak i nedostatak gvožđa ili cinka u organizmu.

pika-sindrom-psi petface

Inače, naziv je dobio po latinskom nazivu svrake ( Pica pica ). Ova vrste ptice je poznata po tome što sakuplja razne predmete, pa se verovatno laičkim načinom povezivanja zaključilo da te stvari i jede iako su nejestive. Poremećaj se spominje već u 13 veku u latinskim i rimskim tekstovima. Međutim, kao medicinski problem prepoznat je tek od 1563. godine.

Pročitajte više o tome – zašto NIKADA ne treba dozvoliti psu da drži glavu kroz otvoren prozor tokom vožnje!

Postoji više naziva za specifične poremećaje u ishrani koji su vezani za to šta pacijent isključivo ili najviše voli da jede. Najpoznatiji su:

–  Geofagija – konzumacija gline, krede i/ili zemlje

–  Hialofagija – konzumacija stakla

–  Koprofagija – konzumacija izmeta

–  Papofagija – konzumacija ogromnih količina leda

–  Trihofagija – konzumacija vune i/ili kose

–  Ksilofagija – konzumacija papira i/ili drveta

Pika sindrom je prilično česta pojava kod pasa. Vlasnici koji imaju pse sa ovim poremećajem uglavnom se žale na naviku svojih ljubimaca da kompulzivno i u svakoj prilici jedu komade drveta, izmet, zemlju, kamenje i travu. Pika se najčešće javlja kod mladih pasa, oko 6 meseci starosti kada prerastu fazu istraživanja i upoznavanja okoline. Uzroci su najčešće psihološke prirode: anksioznost, nedovoljna fizička aktivnost, dosada i traženje pažnje vlasnika. Ponekad se radi i o zdravstvenim problemima kao što su nedostatak određenih hranjivih materija, anemija, prekomerno prisustvo parazita u probavnom sistemu ili neko metaboličko oboljenje.

pika-sindrom-psi petface

Samo ponašanje je simptom ali posledice mogu biti i krajnje ozbiljne. Unošenje nejestivih stvari može izazvati:

– razne oblike trovanja

– deficit hranljivih materija

– razvoj štetnih bakterija i parazita u organizmu

– infekcije

– poremećaj i otežan rad digestivnog sistema

– povrede usne duplje

– preterano nakupljanje fitobezoara u crevima

– prisustvo nesvarljivog stranog tela

Tretman Pika sindroma

Ukoliko je pas fizički zdrav, sva je prilika da se radi o problemu koji treba rešavati na psihološkom nivou. Treba imati u vidu da pas jedenjem nejstivog zapravo nadoknađuje nešto što mu nedostaje i ovakvim ponašanjem postaje zadovoljan. Ovo je jedan od načina na koji pas skreće pažnju na sebe makar to izaziva grdnju i kaznu od strane vlasnika.

pika-sindrom-psi petface

Na prvom mestu potrebno je ustanoviti šta to ljubimcu nedostaje i šta pokušava da nadomesti. Ukoliko je to nedostatak pažnje vlasnika, potrebno je provoditi više vremena sa ljubimcem u šetnji, igri i zajedničkim aktivnostima.

Psu treba obezbediti dovoljno fizičke aktivnosti tokom dana kako bi se zamorio. Duže šetnje, vožnja biciklom ili druženje sa drugim psima će istrošiti energiju koju koristi za traženje predmeta koje će pojesti.

U šetnji prirodom držite psa na dovoljno kratkom povocu kako bi ga kontrolisali i blagovremeno mogli da ga zaustavite u nameri da pojede nešto što ne bi trebalo. U početku možete da mu stavite i zaštitnu korpu na njušku koja će mu onemogućiti pristup zabranjenim predmetima.

Počitajte više o tome – ZAŠTO PAS JEDE TRAVU

U kućnim uslovima, sklonite kritične i rizične predmete van domašaja ljubimca. Isto tako, predmete koje ima običaj da jede treba učiniti krajnje odbojnim. Ove predmete poprskajte limunovim sokom, sirćetom pa čak i biberom u prahu. Glasom ili glasnim zvucima opominjite ljubimca kada god priđe ovim predmetima i sprečite ga da ih jede.

Ukoliko se radi o ljubimcu koji jede predmete koji nisu jestivi zato što je izrazito alav i proždrljiv treba promeniti način ishrane. Uvedite mu nešto veću količinu niskokalorične vlaknaste hrane koju ćete mu davati u više manjih obroka tokom dana kako bi mu se umanjio apetit i potreba da pojede bilo šta.

Ne zaboravite, najčešći uzrok pojave Pika sindroma je psihološke prirode, a to znači da do rešenja problema morate doći uz puno strpljenja, pažnje i obavezno – bez upotrebe sile!

FOTO: FLICKR

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstHUMANOST: Beograđanka zaveštala stan za dobro životinja i prirode!
Sledeći tekstTUŽNA PRIČA: Stalone je prodao svog psa za 25 dolara, da kupi hranu, a posle ga je vratio za 15.000!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime