Naslovna VESTI PINGVINI GOVORE KAO LJUDI: Naučnici su otkrili da u komunikaciji pingvina postoje...

PINGVINI GOVORE KAO LJUDI: Naučnici su otkrili da u komunikaciji pingvina postoje ista pravila kao i kod ljudi

0
Pingvini govore kao ljudi, petface

Naučnici su otkrili da komunikacija između afričkih pingvina umnogome odgovara lingvističkim pravilnostima ljudskog govora.

Baš kao i ljudi, pingvini radije koriste kratke reči nego duge, dok su duge reči sastavljene od serija kratkih samoglasnika.

PROČITAJTE I:

10 SAVETA DA ZABAVITE PSE U KARANTINU: Dok traje vanredno stanje – EVO NEKOLIKO SAVETA ZA IGRU! (VIDEO)

LJUBIMCI KOLEGE: Kako izgleda rad od kuće sa ljubimcem! (VIDEO)

NASILJE SE NE ZAUSTAVLJA: Pas je doživeo strahovit udarac koji mu je odneo “POLA LOBANJE”! (VIDEO)

Ovo je prvi put da su istraživači primetili dva lingvistička zakona primenjiva na ljudski govor, Zipfov zakon kratkoće i Menzerath–Altmann zakon, za vrstu koja ne pripada primatima.

Ova karakteristika je primećena kod takozvanih “magarac pingvina” koji su dobili ime zbog specifičnog oglašavanja sličnog njakanju magarca.

Tim koji je uradio studiju analizirao je 590 vokalnih sekvenci 28 odraslih afričkih pingvina za vreme sezone parenja, upoznavanja i prilikom odbrane teritorije, i primetio da ove ptice slede dva gore pomenuta lingvistička zakona primenjiva na ljudski govor.

Pokazali smo da se ista pravila koja se odnose na ljudski govor mogu primeniti i na komunikaciju ovih afričkih pingvina čije oglašavanje zaista podseća na njakanje magarca, rekao je dr Livio Favaro. Jedan od autora studije i istraživač na univerzitetu u Turinu.

Pingvini govore kao ljudi, petface

Postoje opšteprimenjivi statistički modeli koji mogu objasniti razloge zbog kojih u jezicima ljudkse vrste češće koristimo kraće, sažetije reči. “Velicoraptor” nije kratka reč ali “ja” “ti” “je” “si” jesu, objašnjava Navaro.

Afrički pingvini koriste tri samoglasnika i češće koriste kraće izraze, nastavio je istraživač.

Magarac pingvini ne govore istim jezikom kao ljudi jer nemaju sintaksu i semantiku, ali ipak mogu da se izraze kada razgovaraju sa drugim jedinkama.

Pokazali smo da ovakav izbor, kojim se daje prioritet skraćivanju  odgovara specifičnim govornim sekvencama u kojima se pingvin trudi da održava specifičan dugački samoglasnik kako bi se pohvalio kapacitetom pluća i kako bi dao sebi osećaj moći ili kako bi pokazali da su dobri roditelji.

Matematički gledano, oni pokušavaju da održe duge samoglasnike pa skraćivanje nije na njihovom vokalnom repertoaru, objasnio je Navaro.

Pošto ove karakteristike imaju razne vrste, naučnici veruju da se radi o univerzalnom pravilu. Ovakva pravila se ne nalaze samo u složanoj komunikaciji kao kod ljudi, već postoje i kod jednostavnijih oblika života pošto je potreba da se prenese poruka na efikasan način univerzalna za ceo živi svet.

petface viber

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstKAKVO DRUGARSTVO DEČAKA I MAČKE: Ni na spavanje ne idu jedan bez drugog! (VIDEO)
Sledeći tekstPONESITE MALO HRANE ZA NAPUŠTENE: Dok šetate psa za vreme policijskog časa, SETITE SE I ŠAPA BEZ DOMA! (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime