Naslovna GLODARI ČINČILA Pneumonija kod činčile

Pneumonija kod činčile

0
pneumonija činčila petface
petopedija-pneumonija-kod-činčila-2
Činčila sa upalom pluća

Postoji nekoliko respiratornih bolesti od kojih pate činčile. Najviše njih izazivaju bakterijske infekcije, gljivice ili virusi. Jedna od veoma čestih respiratornih bolesti činčila je pneumonija odnosno upala pluća. Usled loših uslova života i nehigijene, dolazi do pada imuniteta i do razvoja bakterija koje se veoma brzo šire i mogu da inficiraju pluća. Zbog svoje veličine, činčile su podložne brzom razvoju bakterija i njihovom širenju na bilo koji deo tela, pa je neophodno što pre reagovati kada dođe do upale pluća.

Simptomi
Najčešći simptomi koji se odmah javljaju kada je upala pluća u pitanju su visoka temperatura, otežano disanje i kijavica. Iz nosa se luči dosta žute sluzi, što ometa pravilno disanje. Usled toga, može se javiti i infekcija na očima. Zatim dolazi do gubitka apetita, pa samim tim i telesne težine. Činčila postaje letargična, depresivna i odbija da jede. Može da se čuje šištanje u plućima dok diše.

Dijagnoza i lečenje
Sa pojavom prvih simptoma, treba odmah reagovati i odvesti činčilu kod veterinara. Osim očiglednih kliničkih znakova da je došlo do upale pluća, veterinar dijagnozu postavlja na osnovu mikroskopskih nalaza brisa iz nosa ili očiju, kao i slušanjem pluća stetoskopom. Na osnovu pregleda brisa otkriva da li su bakterije, gljivice ili virusa inficirali pluća. Terapija protiv upale pluća uglavnom se sprovodi primenom antibiotika. Lekovi mogu da se daju injekciono ili oralno. Takođe se pribegava i intravenskom davanju vitamina i minerala radi stabilizovanja i podizanja imuniteta kod bolesne činčile. U toku terapije, činčilu treba smestiti na toplo i suvo mesto, obezbediti joj adekvatne uslove i ishranu prepisanu od strane veterinara.

Prevencija
Činčilu treba uvek držati na toplom, suvom i čistom mestu u stanu ili kući, daleko od promaje. Tako će se sprečiti razvoj bakterija ili gljivica i pad imuniteta. Adekvatna ishrana i besprekorna higijena činčile i prostora u kome boravi su najbitnije stavke koje treba ispuniti kada je u pitanju zdrav život. Treba redovno čistiti kavez, dezinfikovati prostor, redovno provetravati i obezbediti činčili zdravu sredinu bez stresa. Ishrana bogata vitaminima i mineralima je neophodna za dobar imunitet. Ukoliko se drži više činčila, treba ih razdvojiti u slučaju ovog oboljenja da bi se sprečilo širenje infekcije.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstOprema za kavez za morsko prase
Sledeći tekstTrovanje kućnom hemijom kod mačaka

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime