Naslovna VESTI Srećan konjić: Hrabri poni Pogo sa Supermen protezom!

Srećan konjić: Hrabri poni Pogo sa Supermen protezom!

0
pogo petface

Plemeniti i umiljati poni Pogo je pravi Superheroj! 🙂 Šili Džons svog mini konja naziva super ponijem i to s punim pravom! Njegov put nije bio lak, ali je dokazao šta znači imati volju za životom. Naravno, veliku ulogu u tome odigrale su i brojne inovacije u medicini.

Džons je inače osnivač centra za spasavanje konja u Alabami. Ponija, po imenu Pogo, spasila je u maju ove godine, nakon što ga je lokalni vozač autobusa primetio kako otežano trči naokolo.

pogo petface

Odmah po pregledu je uvidela da konjić pati od brojnih povreda, ali najočiglednija je bila povreda zadnje noge jer je izgubio zadnje kopito. Načula je da su njega i još dva ponija napali psi prošle zime, ali da je samo Pogo preživeo.

Pročitajte još: NAKLON DO PODA: Ovaj čovek izrađuje proteze, pomoću kojih je 15.000 životinja prohodalo!

Povreda nije bila sanirana mesecima, pa je i Pogov život bio ugrožen. Obično su konji sa povredama noge osuđeni na eutanaziju. Međutim, Džons nije želela da se to dogodi. Ipak je znala da teško da je mogao da hoda na tri noge, a još manje sa nezgrapnom protezom. Zahvaljujući inovacijama u veterinarskoj medicini i to se menja.

pogo petface

Priroda je čudo, pa je i Pogo, hodavši povređen mesecima, naučio kako da ustane i korača na tri noge.

– Nismo mogli da ga uspavamo. Njega je čekalo toliko divnih stvari. Morali smo da mu pomognemo, kaže Šili.

Pročitajte još: Životinje dobile drugu šansu za život uz pomoć PROTEZA

Veterinari su konstatovali da bi amputacija njegove noge bilo najbolje rešenje, jer bi posle dobio modernu protezu. Pogo je prevezen u Univerzitetsku bolnicu veterinarske medicine na tretman.

pogo petface

Hirurg Lindzi Bun je operisala Pogoa. Imao je privremenu protezu, a onda je dobio protezu Supermena. 🙂 Pogo je bio na oporavku od operacije oko dva meseca. Učio je iznova da hoda pomoću proteze. Šili Džons kaže da je omiljen u prihvatilištu za konje i da je sada beskrajno srećan i veseo.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.