Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Polna zrelost i razmnožavanje kod mačaka

Polna zrelost i razmnožavanje kod mačaka

0
polna zrelost razmnozavanje petface

Mačke počinju polno da sazrevaju izmedju šestog i osmog meseca života. Postoje neke vrste rasnih mačaka koje polno sazrevaju tek sa dve do tri godine života. Ženke  mačaka generalno sazrevaju ranije od mužjaka. Sa polnom zrelošću dolazi do promena u izgledu i ponašanju mačaka. Javlja se jasna vizeulna razlika između mužjaka i ženki. Mužjaci postaju krupniji, imaju jak vrat i veću glavu sa masnim jastučićima na obrazima. Ženke su vitkije, imaju uže telo i glavu trouglastog oblika.  Mužjaci postaju agresivniji, stalno obeležavaju svoju teritoriju i štite je. Ženke se u fazi teranja mogu udaljiti od kuće i vratiti se za par dana.

Znaci teranja
Znaci koje mačke pokazuju dok su u teranju su razni. Za razliku od kuja, kod mačaka su retko vidljivi znaci vaginalnog krvarenja u toku estrusa. Prvi znak da je mačka blizu teranja je često lizanje vulve. Posle toga su primetne promene u ponašanju. Mačke glasno mjauču, slično plaču bebe. Počinju da traže pažnju, da se maze, prevrću i uvijaju ispred vlasnikovih nogu. Često se trljaju o predmete u kući, spuštaju prednje, a izdižu zadnje noge i savijaju rep u stranu. Ukoliko se mačke u fazi teranja nalaze napolju one će svojim mirisom i glasom dozivati mužjake. Mačke su obično u teranju od pet do deset dana. Nakon toga  se ponovo javlja  kroz dve do tri nedelje.

Kako odrediti kada pariti ženku?
Kao što je već napomenuto, mačke postaju polno zrele između šestog i osmog meseca života. Međutim, telesni razvoj u tom periodu nije završen, pa nije preporučljivo da dođe do parenja. 

Po savetima nekih uzgajivača i veterinara najbolje je sačekati da mačka napuni godinu dana i da prođu prva dva teranja. Međutim, vreme parenja ženke je vrlo relativno. Nekada je iz medicinskih razloga potrebno da se mačka pari ranije, a nekada se na to čeka i duže vreme. U svakom slučaju, najbolje je sačekati da mačka potpuno sazri na polnom, telesnom i emocionalnom nivou, pa je tek onda pustiti da se pari. Preporučljivo je konsultovati se sa veterinarom pre donošenja konačne odluke.

Parenje mačaka
Ženke u fazi estrusa ispuštaju specifičan miris koji privlači mužjake. One svojim mirisom i glasnim mjaukanjem daje znak mužjacima da su spremne za parenje. Često se dešava da se više mužjaka okupi oko jedne ženke. Ona ih najpre drži na odstojanju glasnim frktanjem, dahtanjem i udarcima šapom. Zatim se povlači u bezbednu zonu i prepušta mužjacima borbu za nju. Mačori se odmeravaju i zastrašuju jedni druge svojom nakostrešenošću i veoma glasnim mjaukanjem. Ako se nijedan od njih ne povuče uz priznanje da je slabiji, može doći do opake borbe „prsa u prsa”. Mnogi mužjaci iz tog okršaja izlaze vidno povređeni sa ogrebotinama i ugrizima. Onaj koji pobedi može da se pari sa mačkom. Samo parenje traje par sekundi i završava se tako što ženka zbaci mužjaka sa sebe. U vreme estrusa mačka može da se pari više puta. Ako se desi da se prilikom svakog parenja oslobodi po jedno jajašce, a mačka  se parila sa više mužjaka, u jednom leglu može biti više mačića od različitih očeva.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstKriptorhizam kod mačaka
Sledeći tekstStrano telo kod mačaka

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime