Naslovna PETOPEDIJA PSI ZAŠTO PSI POLUDE POSLE KUPANJA?

ZAŠTO PSI POLUDE POSLE KUPANJA?

0
zašto psi polude posle kupanja

Sigurno ste primetili: posle kupanja psi prosto polude! Naravno, ne bukvalno. Ali kako nazvati ponašanje kada jurcaju po stanu, kopaju parket i tepih, laju, valjaju se i češu o svaki predmet na koji naiđu…? Neki to zovu FRAP, zumovanje ili po naški – ludiranje. Ali zašto to rade?

Olakšanje (od prljavštine – ili zato što je kupanje završeno?), sreća, pokušaj da što pre povrate svoj stari miris… sve ovo navode mnogi vlasnici. Nauka kaže da su sledeći razlozi najčešći za hiperaktivnost pasa posle kupanja.

zašto psi polude posle kupanja

Anksioznost u kupatilu

Osim ukoliko nemate psa koji izuzetno voli da se kupa u kadi i šamponu ova situacija vam je dobro poznata. Pošto se uvaljao u-ko-zna-šta tokom šetnje ili je jednostavno došlo vreme za kupanje, vaš pas već zna da smišljate kako da ga ubacite u kupatilo i obavite posao koji niko ne voli. Sakrio se u najudaljeniji deo stana, pravi se da spava, pravi se da vas ne čuje, kuka i otima se ne želeći da uđe u kupatilo. Stres za sve u kući! Posle prvog iskustva kupanja, kupatilo predstavlja prostor koji njemu budi krajnje neprijatne asocijacije tako da nije ni čudno da poludi kada shvati da je kraj ovoj za njega neprijatnu situaciju. Naravno da će da trči, poskakuje i luduje. Radi se o sreći jer je izašao iz kupatila i završio sa kupanjem.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

Novi čudan miris

Kao što znamo svi psi imaju manje ili više specifičan miris. To specifičan treba čitati – neprijatan. Naravno, ovaj miris može biti pogoršan raznim nečistoćama koje će pokupiti tokom šetnje i igre sa drugim psima.  Ljudi, s druge strane, vole da im psi lepu mirišu, na cveće, razne sapune, parfeme, med… zapravo na sve osim na pseće krzno, pa još uprljano.

Verovali ili ne, Američka asocijacija za kućne ljubimce je objavila podatak da vlasnici godišnje potroše više od 5 milijardi dolara na proizvode i usluge koje se odnose na kupanje pasa. Pri vrhu najtraženijih proizvoda su upravo mirisni šamponi za pse.

Ljudima se sviđa miris sveže opranog psa, ali da li je tako i psima. Njihovo čulo mirisa je mnogo jače od našeg i u službi je njihovog spoznavanja sveta u kome žive. Posle kupanja, oni su obloženi novim potpuno nepoznatim mirisom. Šta je za njih dobro rešenje? Trčati, uvaljati se u sve našta naiđu, očešati se o sve što ima već dobro poznat miris. Tako pokušavaju da se oslobode novog mirisa i povrate svoj stari dobro poznati. U njihovim genima je da žele da mirišu na travu, prašinu i predmete koji ih okružuju.

Pas je danima bio okrenut ka zidu i nije hteo da se pomeri, RAZLOG će vam slomiti srce!

zašto psi polude posle kupanja

KOJI SU PSI NAJBOLJI ZA DECU: Pse ne treba birati po izgledu i filmskim trikovima!

Zabranjeno sušenje

Odgovor na pitanje zašto polude posle kupanja se nalazi u prirodnoj potrebi da odstrane vlagu iz krzna i sa kože. Svaki pas koji izađe iz reke ili pokisne prvo što uradi jeste da se protrese i tako zbaci sa krzna vodu. To će uraditi i kada ga izvedete iz kade – to što će celo kupatilo i vi naravno, posle toga biti kompletno mokri ne znači da je ljubimac poludeo. Ako posle toga izjuri iz kupatila i počne da se valja i trlja po tepisima znak je da je još uvek vlažan, a to priznaćete nije prirodno stanje pasa. Uostalom, i vi se dobro obrišete posle tuširanja.

zašto psi polude posle kupanja

11 NAČINA DA SKRATITE ŽIVOT SVOM PSU: Dozvoljavamo psu da jede koliko hoće i preskačemo redovne preglede…

Ludiranje posle kupanje i karakteristična hiperaktivnost je nešto češća kod mlađih pasa. Njima je sve zabavno, pa i period neposredno posle kupanja. Istovremeno, vaša reakcija bilo da se smejete ili vikom popušavate da ga sprečite da se valja na kauču njemu predstavlja novi podsticaj da nastavi sa ludostima. Preporučujemo da ga pustite da se izludi – to nikada ne traje previše dugo. Ukoliko vam napravi štetu u kući zbog takvog ponašanja napravite sigurnu zonu: ograničen prostor u kome će se izludeti. Na primer, u kupatilo ubacite više njegovih peškira i platnenih igračaka u koje će se uvaljati, ogradite deo prostora u sobi plastičnom ogradicom za pse ili bebe u kojoj će moći da se sam osuši, a da ne pokvasi nameštaj, zidove i slike.

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPAS JE BIO U TEŠKOM STANJU – A onda je brzinom svetlosti stigla HITNA POMOĆ ZA ŽIVOTINJE! (FOTO)
Sledeći tekstVARVARSTVO U HRVATSKOM PARKU PRIRODE: Zaštićenu kornjaču nabili na kolac (UZNEMIRUJUĆE)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime