Naslovna VESTI PSI Dosadno i po pse OPASNO: Popino prase!

Dosadno i po pse OPASNO: Popino prase!

0
popino prase petface

Prva asocijacija na imenicu “prase“ sigurno su velika slavlja i dobar jelovnik. Ali, ako ste vlasnik nekog ljubimca, prva asocijacija na ovu imenicu sigurno vam je travka koja vašem ljubimcu tokom letnjih dana, zadaje mnogo problema, narodski nazvana – popino prase.

Ukoliko ste novi vlasnik ljubimca nećete ni poverovali kakve probleme vašem psu, a i vama, može da napravi sasvim obična travka, koja na ovaj ili onaj način može ostati zalepljena na vašem ljubimcu.

Pročitajte još:
Da li i vaš ljubimac voli da “degustira” papuče?

popino prase petface

Popino prase se javlja u periodu od marta do juna, kada se već suši. Ali tada je najopasnije, jer su upravo ti suvi delovi semena oštri i lepljivi i lako se nađu na dlaci vašeg ljubimca.

Ova dosadna travka se može zalepiti na dlaku vašeg ljubimca i u predelu oka, nosa, pa čak i između prstiju, odatle putuje sve dublje ka unutrašnjosti. Zbog toga će vam pomoć veterinara biti neophodna.

Pročitajte još:
NA REDU JE: Veliko prolećno sređivanje dlake!

Ukoliko pas posle šetnje počne da krivi glavu na jednu stranu, bolno cvili ili pokušava nogom da dohvati uvo, velika je šansa da se “strašno popino prase” našlo u njegovom uhu. Jedino što možete učiniti je da požurite kod vašeg veterinara, jer će on posebnim instrumentom pronaći uljeza i izvaditi ga!

Ovaj dosadnjaković može “napasti” i šape Vašeg psa, uglavnom je to prostor između prstiju, gde se u umršene dlake lako zakači “prase”.

Sama intervencija nije komplikovana – na šapu vašeg ljubimca, veterinar će staviti zavoj natopljen povidon jodom. Ovo će svakako vašem ljubimcu doneti olakšanje i ukloniti neprijatnost i bolove. Ovim problemima, razume se, skloniji su psi sa dužom dlakom – pekinezeri, pudle, samojedi,…

Sa ovim neprijateljem je teško dobiti rat. Ima ih svuda! Probajte da sa Vašim psom izbegavate šetnje na mestima sa visokom travom, a posle svake šetnje kompletno iščetkajte svog ljubimca i pregledajte ga detaljno – dlaku i kožu između prstiju, u predelu prepone, oko ušiju i očiju.

I za kraj ponavljamo, ne pokušavajte sami da intervenišete, nego brzim koracima kod veterinara, jer ćete samo na taj način sprečiti da vaš pas dugo pati.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPalmerston je bio napuštena maca sa ulice, a danas „radi“ u Ministarstvu!
Sledeći tekstPRESLATKO: Ovo prase se ponaša kao pas! (FOTO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime