Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Porođaj kod mačaka

Porođaj kod mačaka

0

Pripreme
Kada prođe 60 i 67 dana, prosečno 63 dana od uspešnog parenja mačke, na svet dolaze mačići. Promena u ponašanju životinje daće znak da je došlo vreme porođaja. Za to se treba adekvatno pripremiti. Mačka će početi da traži mirno i bezbedno mesto na kojem će se i poroditi. Mačka će sama izabrati mesto za porođaj i retko će dopustiti da vlasnik to uradi umesto nje. Obično će obilaziti to mesto nekoliko dana pre porođaja kako bi ostavila svoj miris i time omogućila svojim mačićima da se kasnije bolje orijentišu. Mački treba postaviti kartonsku kutiju ili kavez visine do 25 cm da mačići ne bi mogli da izlaze napolje. Takođe joj treba obezbediti nekoliko čistih, mekanih i upijajućih peškira od kojih će ona sama napraviti pogodno gnezdo za svoje mačiće. Postoje dva načina porođaja, a to je porođaj prirodnim putem i porođaj carskim rezom.

Porođaj kod mačakaPorođaj prirodnim putem
Kako se porođaj približava, mačka postaje uznemirena, gubi apetit i priprema gnezdo za mlade. Porođaj počinje kada pukne vodenjak i počnu kontrakcije koje se javljaju na svakih 30 sekundi. Između prve kontrakcije i prvog izlaska mladunčeta može da prođe sat – dva. Ceo porođaj traje od 8 do 24 sata, dok svi mačići ne izađu napolje. Oni mogu da izlaze prednjim ili karličnim položajem, sa posteljicom ili bez nje. Čim se rode, prekriveni su opnom koju mačka liže stimulišući na taj način disanje svojih novorođenčadi.  Mačka zubima kida pupčanu vrpcu i jede posteljicu. Ukoliko je moguće, treba pomoći ljubimici da očisti mladunce i prekinuti pupčane vrpce prethodno sterilisanim makazama. Prethodno se o svemu treba konsultovati sa veterinarom. Kada prođe 12 sati od porođaja, opipavanjem stomaka može se proveriti da li su svi mladunci izašli. Iako ova metoda može da ukaže na kraj porođaja, ona ipak nije najsigurnija. Najbolje je odvesti ljubimicu kod veterinara gde će se ultrazvukom utvrditi da u stomaku nije ostalo nijedno mladunče ili ostaci posteljice koji mogu da inficiraju majku.

petopedija-porodjaj-macaka-2
Mačići nakon porođaja

Vlasnik treba sve vreme da bude uz majku za vreme porođaja i nakon toga, ali je ne sme uznemiravati bez potrebe. Mačići treba odmah da se stave da sisaju majčin kolostrum radi brzog i adekvatnog sticanja imuniteta potrebnog za njihov dalji razvoj.

Porođaj carskim rezom
Carski rez se primenjuje u slučaju kada se prilikom redovnog pregleda pred porođaj ustanovi da su mačići u takvom položaju da se ne mogu roditi prirodnim putem. Može se desiti i da su previše krupni tako da je carski rez obavezan. Carski rez se hitno primenjuje i kada se ultrazvukom utvrdi da je došlo do uginuća jednog ili više štenaca u stomaku. Postoje i situacije kada je porođaj već počeo ali je došlo do komplikacija pa se  ne može završiti prirodnim putem. U slučajevima carskog reza postporođajni oporavak je malo duži zbog rane i potrebna je adekvatna nega koju prepisuje veterinar. U tom slučaju, mački se mora posvetiti više pažnje i nege kako bi se što pre oporavile.

Porođaj kod mačakaU kojim slučajevima je obavezno prisustvo veterinara
Osim kada je u pitanju carski rez, neophodno je prisustvo veterinara i u još nekim slučajevima. Ukoliko se porođaj zakomplikuje, mora se brzo reagovati i pozvati veterinar u pomoć. U slučaju da mačka nije završila porođaj, a kontrakcije izostaju, može doći do gušenja mladunaca u stomaku. Zatim, problem može nastati ako se mače zaglavi u vaginalnom kanalu tako da mu vire samo delovi tela i ne može potpuno da izađe.

Ukoliko su kontrakcije izuzetno jake i traju oko sat vreme i duže, a mače se ne pojavljuje, to je takođe znak za uzbunu. Ukoliko usled slabosti ili bolesti, mačka ne može da završi porođaj ili cela posteljica ne ispadne napolje, majka se može inficirati. Tada je takođe potrebno je prisustvo veterinara koji će pokušati da reši problem.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.