Naslovna PETOPEDIJA PSI Porođaj kod pasa

Porođaj kod pasa

3
porodjaj kod pasa petface

Pripreme
Kada prođe 58 do 63 dana od uspešnog parenja kuje, na svet dolaze štenci. Promena u ponašanju daće znak da je došlo vreme porođaja. Za to se treba adekvatno pripremiti. Vlasnik treba da pomogne kuji tako što će ograditi prostor u kome će se ona poroditi. To treba da bude mirno mesto sa optimalnom temperaturom i vlažnošću vazduha, u kojem će se kuja osećati bezbedno. Prostor treba da bude dovoljno veliki da kuja ne bi udavila svoje štence prilikom pomeranja. Kuji treba postaviti adekvatnu toplu prostirku na kojoj će ležati i pripremiti nekoliko čistih, nežnih peškira, kao i svežu vodu. Postoje dva načina porođaja, a to je porođaj prirodnim putem i porođaj carskim rezom.

Porođaj prirodnim putem
Kako se porođaj približava, kuje gube apetit, postaju uznemirene, stalno ližu vulvu a telesna temperatura im opada. Porođaj počinje kada pukne vodenjak i počnu kontrakcije koje se javljaju na svakih 30 sekundi. Između prve kontrakcije i prvog izlaska mladunčeta može da prođe sat – dva. Ceo porođaj traje od 8 do 24 sata, dok svi štenci ne izađu napolje. Oni mogu da izlaze prednjim ili karličnim položajem, sa posteljicom ili bez nje. Čim se rode, prekriveni su opnom koju kuja liže stimulišući na taj način disanje svojih novorođenčadi. Kuja zubima kida pupčanu vrpcu i jede posteljicu. Ukoliko je moguće, treba pomoći ljubimici da očisti mladunce i prekinuti pupčane vrpce prethodno sterilisanim makazama. Prethodno se o svemu treba konsultovati sa veterinarom. Kada prođe 12 sati od porođaja, opipavanjem stomaka može se proveriti da li su svi mladunci izašli. Iako ova metoda može da ukaže na kraj porođaja, ona ipak nije najsigurnija. Najbolje je odvesti ljubimicu kod veterinara gde će se ultrazvukom utvrditi da u stomaku nije ostalo nijedno mladunče ili ostaci posteljice koji mogu da inficiraju majku. Vlasnik treba sve vreme da bude uz majku za vreme porođaja i nakon toga, ali je ne sme uznemiravati bez potrebe. Štenci treba odmah da se stave da sisaju majčin kolostrum radi brzog i adekvatnog sticanja imuniteta potrebnog za njihov dalji razvoj.

Porođaj carskim rezom
Carski rez se primenjuje u slučaju kada se prilikom redovnog pregleda pred porođaj ustanovi da su štenci u takvom položaju da se ne mogu roditi prirodnim putem. Može se desiti i da su previše krupni tako da je carski rez obavezan. Carski rez se hitno primenjuje i kada se ultrazvukom utvrdi da je došlo do uginuća jednog ili više štenaca u stomaku. Postoje i situacije kada je porođaj već počeo ali je došlo do komplikacija pa se  ne može završiti prirodnim putem. U slučajevima carskog reza postporođajni oporavak je malo duži zbog rane i potrebna je adekvatna nega koju prepisuje veterinar. U tom slučaju, kuji se mora posvetiti više pažnje i nege kako bi se što pre oporavile.

U kojim slučajevima je obavezno prisustvo veterinara?
Osim kada je u pitanju carski rez, neophodno je prisustvo veterinara i u još nekim slučajevima. Ukoliko se porođaj zakomplikuje, mora se brzo reagovati i pozvati veterinar u pomoć. U slučaju da kuja nije završila porođaj, a kontrakcije izostaju, može doći do gušenja mladunaca u stomaku. Zatim, problem može nastati ako se štene zaglavi u vaginalnom kanalu tako da mu vire samo delovi tela i ne može potpuno da izađe. Ukoliko su kontrakcije izuzetno jake i traju oko sat vreme i duže, a štene se ne pojavljuje, to je takođe znak za uzbunu. Ukoliko usled slabosti ili bolesti, kuja ne može da završi porođaj ili cela posteljica ne ispadne napolje, majka se može inficirati. Tada je takođe potrebno je prisustvo veterinara koji će pokušati da reši problem.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

3 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime