Naslovna VESTI POSLE 15 GODINA: Flamingosi u Engleskoj sneli jaja!

POSLE 15 GODINA: Flamingosi u Engleskoj sneli jaja!

0
posle 15 godina petface

Britansko društvo za zaštitu životinja saopštilo je da je šest andskih flamingosa izleglo jaja. Ovo su prva jaja koja su oni izlegli posle 15 godina usled visokih temperaturama. Ove egzotične ptice izlegle su šest jaja i sva su neplodna.

U rezervatu u Glosterišu u Engleskoj pticama su položena jaja njihovih srodnika, čileanskih flamingosa, da se staraju o njima, što će, veruju u rezervatu biti veliki podsticaj za ove ptice.

Govor papagaja

Andski flamingosi su jedni od najstarijih stanovnika rezervata u Slimbridžu. Neki su tu od šezdesetih godina. Ove ptice dugo žive i ležu jaja u poznoj starosti.

Kako se razmnožavaju flamingosi

Flamingosi su veoma druželjubive ptice i gnezde se u kolonijama od nekoliko stotina do nekoliko hiljada jedinki. Kada dođe vreme za parenje, zavođenje počne s jeseni, a parovi za gnezdenje se prave u leto. Flamingosi za gnezda biraju obično ostrvca okružena vodom, kako bi se zaštitili od grabljivica. Gnezdo je napravljeno od blata visine 10 do 20 centimetara i u njemu se nalazi jedno jaje. Ptić iz jaja ume da zove svoje roditelje kako bi mu prepoznali glas. Jaje inkubiraju oba roditelja u razmaku od 1-4 dana, tokom 28 ili 30 dana. Ptić je bele boje, dok su mu noge i kljun ružičaste boje. Nakon nekoliko dana dobijaju sivu boju. Perje postaje ružičasto nakon 4 godine, kada postanju polno zreli.

posle 15 godina petface

Zašto su ružičasti?

Ružičastu boju perja flamingosima daju račići kojima se hrane, tačnije njihovi suplementi. U zatočeništvu njihovo perje postaje bele boje, osim ako se ne nastave hraniti račićima. Hrane se preko dana i na meniju su im pored račića, crvi, alge, vegetacija.

Nega golubova

Naseljavaju tople i podvodne krajeve. Njihovo omiljeno mesto za život su estuari (zaliv na ušću reke otvoren ka moru) i slana jezera. Odlični su plivači uprkos svom obliku tela, mada većinu svog života provedu na širokim i blatnjavim obalama gde se hrane i razmnožavaju.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstSVETSKI MEDIJI PIŠU O NAMA: Aligator Muja je NAJSTARIJI aligator na svetu!
Sledeći tekstFOTOGRAFIJE pasa koji spavaju ljude u nesreći u Italiji su nas RASPAMETILE!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime