Naslovna VESTI POTIČU OD DIVLJIH VUKOVA: Evo kako je pre 15.000 godina nastao najbolji...

POTIČU OD DIVLJIH VUKOVA: Evo kako je pre 15.000 godina nastao najbolji čovekov prijatelj

0

Psi su najraznolikija životinjska vrsta na planeti, zbog činjenice da su ih ljudi selektivno uzgajali hiljadama godina. Ali svi potiču od divljih vukova koji su se postupno pripitomljavali i uvodili u lovačke grupe. Naučnici Adam Bojko i Lora Šenon sa Univerziteta Kornel tvrde da se to prvo dogodilo na području današnjeg Nepala ili Mongolije.

Njih dvoje su analizirali uzorke DNK više od 5.000 pasa iz 161 rase iz 38 zemalja. U istraživanje nisu samo uključili čistokrvne rase nego i grupu koja do sad nije bila dovoljno zastupljena u istraživanju – lutalice i seoske pse, a oni čine 75 posto svetske populacije pasa i ključni su deo slagalice o poreklu modernog psa.

DEČJA LJUBAV JE NEMERLJIVA: Điđa nije htela da napusti svoje prijatelje ni dok je oluja besnela! (FOTO)

– Činjenica da smo proučili toliko mnogo seoskih pasa iz različitih regiona omogućila nam je da suzimo područje autohtonih pasa – rekao je Bojko.

To ih je dovelo do srednje Azije kao mesta porekla pasa na gotovo isti način kao što su genetske studije locirale poreklo modernog čoveka u istočnoj Africi.

Da li ste se ikada zapitali ZAŠTO VAS VAŠ PAS LJUBI?! Odgovor je…

Pripitomljavanje pasa čini se kao proces koji se mogao dogoditi bilo gde.

– Tražili smo dokaze da je pripitomljavanja bilo drugde, ali ih nismo pronašli. Čini se da se radi o jedinstvenom poreklu – rekao je Bojko, dodavši da dokazi upućuju na područje današnjeg Nepala i Mongolije.

Ovo, međutim, nije prvo istraživanje o poreklu pasa, a naučnici su njihovu autohtonost do sad smeštali na Bliski istok, u Evropu i istočnu Aziju. Malo je verovatno da će ova studija, objavljena u časopisu PNAS, razrešiti taj problem.

Bojko se nada da će ovo istraživanje podstaći nova, recimo analizom DNK ostataka drevnih pasa pronađenih na arheološkim nalazištima.

POTIČU OD DIVLJIH VUKOVA: Evo kako je pre 15.000 godina nastao najbolji čovekov prijatelj

Ono u čemu se ovo istraživanje slaže sa prethodnima jeste da “rođenje” psa smešta u period od pre 15 hiljada godina.

– Nema sumnje da su se oni motali oko lovačkih logora i postepeno se prilagođavali životu ljudi. Vezali su se za nas i to je ispalo jako dobro, jer danas na svetu ima oko milijardu pasa, a samo deset miliona vukova – kaže Bojko, koji je lično bio u mnogim selima u kojima se psima vadila krv za istraživanje.

– Sjajno je raditi s psima. Kad dođete sa hranom, obično nemate problema sa dobrovoljcima. Obično. – dodao je.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.