Naslovna VESTI FRUŠKA GORA: Maja spasila povređenog labuda!

FRUŠKA GORA: Maja spasila povređenog labuda!

0
povređenog labuda petface

Pre mesec dana, po pozivu, Maja je došla na jezero u selo Pavlovci na Fruškoj gori. Kako joj je rečeno – tamo se nalazi labud sa povređenom nogom!

– Odmah sam primetila da njegova noga nije funkcionalna i da ima nešto urezano u njoj, delovalo mi je užasno. Odnela sam ga kod svog veterinara, kaže nam Maja Mladenović.

povređenog labuda petface

Donji deo noge i peraje su bili potpuno hladni, krvotok je bio potpuno zaustavljen, jer je pecaroški silk urastao duboko u meso i primetilo se odumiranje nerava. Zato je veternar Željko polako pronalazio rešenje!

RUMA: Poenter sa slomljenom karlicom postao nerazdvojni prijatelj sa bolesnom macom!

– Izvadio sam silk iz noge, dobio je antibiotsku terapiju, vitamine i pojačanu ishranu. Posle nekoliko dana i upornih masaža, krvotok se vratio kroz celu nogu i već je počeo da je pomera. Pošto se radi o mladoj jedinki koja nema još godinu dana, nadam se potpunom izlečenju i ponovnoj aktivaciji nerava, rekao je doktor veterinarske medicine Željko Čonka.

Kako nam je Maja objasnila, u početku je imala problem da mu priđe, jer je labud siktao i delovalo je kao da hoće da ujede.

povređenog labuda petface

– Ja sam odrasla u selu, i u šali kažem da ranije nisam imala kontakt ni sa guskama i da je labud za mene bio nešto potpuno novo, posebno jer su mi govorili kako su oni izuzetno snažne ptice i mogu ozbiljno da povrede. Naš mališa se pripitomio, mazi se i Željko i ja smo se baš vezali za njega. Ipak želimo da ga lepo „udomimo“ negde gde će imati dobre uslove.

VRDNIK: U ovom objektu na Fruškoj Gori uživajte sa svojim ljubimcima SVIH veličina!

U razgovoru sa ornitolozima u međuvremenu sam saznala da samo 10% ptica u prirodi doživi svoju drugu godinu života i da su labudovi veoma teritorijalne ptice i da je veliki rizik vratiti ga na njegovo stanište, jezero gde smo ga našli, jer ga ostali labudovi ne bi prihvatili. Uglavnom odrasli labudovi ubiju mlade jedinke. Iz tog razloga želimo da mu nađemo dom. Sigurno postoji neko u Srbiji ko ima uslove za njega kao što je privatno jezerce ili zoo vrt, a da bi ga prihvatio, rekla nam je Maja.

Ukoliko ste vi TI ili poznajete nekog ko bi u svom „vodenom vrtu“ smestio ovog labudića, javite se Maji putem Facebook profila!

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstONE SU ČAROBNE: Ako imate mačku, imate i ovih 5 zdravstvenih prednosti!
Sledeći tekstJoš jedan grad koji ZABRANJUJE VEZIVANJE PASA LANCIMA!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime