Naslovna VESTI PSI REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Da li pas može da predoseti epileptični napad?

REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Da li pas može da predoseti epileptični napad?

0
predoseti epilepticni napad petface

Uvek nas dočekaju nove, lepe vesti koje nas iznova obraduju. Kad god se rade istraživanja o životinjama i njihovom uticaju na ljude režultati su redovno pozitivni i uvek su za prijateljstvo životinja i ljudi.

Ovog puta, francuski naučnici su došli do neverovatnih saznanja i sada ceo svet priča o tome. Saznanja su revolucionarna i nadasve dobra. 

Francuski naučnici imaju dokaze da pas može da nanjuši ili predoseti epileptični napad kod ljudi, piše novinska agencija Srna, prenosi N1.

PROČITAJTE I:

LISTA ZABORAVLJENIH NJUŠKICA BEOGRADA: Za njih niko ne pita i nikoga ne zanimaju?

Tim sa Univerziteta u Renu nada se da bi ovo otkriće moglo da pomogne da se predvide napadi kod epileptičara. Naučnici su utvrdili da psi skoro nepogrešivo osećaju poseban miris koji se javlja neposredno pred napad.

Od ranije je poznato da psi mogu da namirišu bolesti kao što su neke vrste raka, Parkinsonovu bolest, malariju i dijabetes.

Epilepsija je uzrokovana poremećajem električnih signala u mozgu. Bolest može da bude nasledna ili uzrokovana moždanim udarom ili nedostatom kiseonika pri rođenju.

Za sada nije poznato kako epileptični napad izaziva promenu mirisa, ali pas može da pomogne u detekciji i predikciji, odnosno predviđanju napada.

predoseti epilepticni napad petface

-Potrebna su dalja istraživanja, ali je moguće da promena elektro aktivnosti podstiče ispuštanje ili emisiju nekih neurohormona koji na kraju stvaraju miris ili je povezano sa molekulima u vezi sa stresom. Sve hipoteze treba tek proveriti, rekla je za BBC doktor Amelika Katala sa Univerziteta u Renu.

Ovo je zaista neverovatno otkriće, šta drugo reći osim BRAVO ZA PSE i naučnike koji su došli do ovakvih rezultata.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.