Naslovna PETOPEDIJA PSI Prelomi kostiju nisu jedine traume kod pasa!

Prelomi kostiju nisu jedine traume kod pasa!

13
prelomi kostiju i traume kod pasa petface

Smatra se da su prelomi kostiju najčešće traume kod pasa, ali to nisu i jedine povrede zbog kojih je potrebna pomoć veterinara. Prelomi kostiju zajedno da jakim udarcima u saobraćajnim nesrećama, mogu dovesti do ozbiljnijih povreda mekih tkiva, a neretko su i posledice povrede unutrašnjih organa. Ujedi u tučama zbog uspostavljanja dominacije, borbe za teritoriju ili prednosti u parenju vrlo često izazivaju traume kod pasa na koži ili mišićnom tkivu. Ipak, veterinarska praksa pokazuje da su prelomi kostiju i naprsnuća koštanog tkiva dominantne traume kod pasa. 

Prelomi kostiju ili frakture kostiju su posledica delovanja jake traumatske sile na koštani sistem. U slučajevima kada već postoji oboljenje kostiju često je dovoljan manji udarac ili pritisak neke sile da bi došlo do preloma. Kod mlađih pasa koštani sistem je znatno otporniji na dejstvo traume, tako da su češći nepotpuni prelomi kostiju odnosno naprsnuća. Kod starijih pasa uglavnom dolazi do težih povreda košanog sistema, odnosno preloma kostiju.

Vrste preloma
Postoje unutrašnji ili zatvoreni prelomi i otvoreni prelomi kostiju. Otvoreni prelomi kostiju predstavljaju ozbiljnije traume kod pasa, jer kod njih dolazi do prekida mišićnog i kožnog tkiva pa je kost izložena mnogim patogenim mikroorganizmima. Kod ovih preloma, kost se može videti golim okom. Kod zatvorenih preloma i naprsnuća, uvid u stanje koštanog tkiva se može videti samo uz pomoć rendgentskog snimka. Otvoreni prelomi kostiju se često dodatno komplikuju vrlo teškim infekcijama gde može doći i do gangrene ili odumiranja koštanog tkiva što može izazvati teške posledice kao što su neophodnost amputacije ekstremiteta pa čak i smrt ljubimca. Treba znati da, kada su prelomi kostiju u pitanju, vrlo često dolazi i do ostalih poremećaja u organizmu. Takve traume kod pasa često izazivaju stanje šoka i spoljašnja ili unutrašnja krvarenja.

petopedija-prelomi-kostiju
Kuca sa slomljenom nogom

Najčešći prelomi kostiju kod psa
Traume kod pasa izazvane prelomima kostiju se najčešće sreću na ekstremitetima, tj. nogama. U pitanju su traume dugih, cevastih kostiju, podkolenice i natkolenice, ali nisu retka naprsnuća pa i prelomi kostiju šapa.

Prilikom saobraćajnih nesreća dolazi i do preloma kostiju karlice, pri čemu pas često ne može da koristi zadnje noge. Ovaj simptom se javlja i kod preloma zadnjeg dela kičme, kao i u slučaju kada su mu polomljene obe noge. U ovakvoj situaciji psa treba odmah odvesti veterinaru da bi se ustanovila tačna dijagnoza. Naprsnuća lobanje su obično posledica jakog udarca u glavu. Traume kod pasa izazvane padom sa visine ili udarca u predeo glave obično imaju za posledicu, naprsnuća, lom ili iščašenja donje vilice. Prelom kičmenog stuba je jedan od najtežih oblika preloma. U ovakvim slučajevima pas se ne sme pomerati, već je potrebno pozvati veterinara da izvrši pregled na licu mesta. Nažalost, prognoze za izlečenje psa kojem je polomljena kičma  gotovo po pravilu nisu dobre.

Prva pomoć
Ukoliko pas hramlje, cvili od bolova, noga mlitavo visi ili se javlja otok postoji sumnja da je došlo do neke traume. U tom slučaju ljubimcu treba odmah onemogućiti dalje kretanje pri kojem može doći do daljnjeg oštećenja kosti ili okolnog tkiva. Povređenog psa treba sa mnogo pažnje odvesti do veterinarske ambulante koja je opremljena rentgen aparatom. Ukoliko su u pitanju unutrašnji prelomi kostiju, pomeranje može izazvati cepanje tkiva, pa će i lečenje trajati dosta duže. Intervencije na kostima zahtevaju maksimalnu higijenu i potpunu sterilnost uslova rada, specijalnu opremu i opštu anesteziju za izvođenje tih zahvata, tako da ne treba pribegavati nikakvim improvizacijama. Prelomi kostiju mogu izazvati ozbiljne komplikacije zato uvek treba pratiti uputstva veterinara.

petopedija-prelomi-kostiju-3
Psi sa prelomom ne bi trebalo mnogo da se kreću

Nega i lečenje
Pri pregledu ekstremiteta nakon traume neophodno je uraditi rentgenski snimak, jer se jedino na osnovu snimka može sa sigurnošću utvrditi da li se radi o prelomu. Prelomi kostiju, ali i naprsnuća, rešavaju  se repozicijom ili imobilizacijom. Naprsnuća obično ne zahtevaju hiurške intervencije već samo imobilizaciju. Kod preloma, gde je došlo do potpunog prekida koštanog tkiva i izmeštanja delova kosti, najčešće je neophodno obaviti ortopedsku hiruršku intervenciju. Ove operacije se uglavnom sastoje u vraćanju kosti u fiziološki položaj korišćenjem ortopedskih implantata kao što su žice, šipke ili pločice.

Koštano tkivo ima dobru sposobnost regeneracije i zarastanja uz uslov da se prelomljeni delovi kosti spoje i dobro fiksiraju – imobilišu. Imobilizacija i apsolutno mirovanje su važni za zarastanje koje traje 3 – 4 nedelje. Nakon toga postepeno se uvodi fizička aktivnost i u tom smislu veoma korisna se pokazala fizikalna terapija. Fizikalnom terapijom se vraća mobilnost ekstremiteta i obezbeđuje prilagođavanje na nove fizičke aktivnosti. Primenjuje se u obliku masaže ili terapijskih vežbi.

Traume kod pasa izazvane naprsnućima ili prelomima kostiju zahtevaju visok stepen opremljenosti i obučenosti veterinara. Zbog posledica koje mogu da ostanu ili nastanu veoma je važno ljubimca odvesti što pre na pregled i to u ambulantu koja ima adekvatnu opremu i uslove da sanira ovakve probleme.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstKreozan: „Tihi ubica“ naših ljubimaca!
Sledeći tekstSterilizacija: da li je sterilizacija dobra odluka vlasnika psa?

13 KOMENTARA

 1. Zdravo,imam jedno pitanje, jutros smo pustili psa da se malo proseta i kada se vratio ja sam krenula da ga pomazim i on je odjednom poceo da zavija,moj otac je dosao i pogledao sta mu je, videlo se da ga je neko udario u zadnju nogu, ali nema ni krvi niti cega, ne oslanja se na tu nogu, mozda po malo ali to je nista, da li mu je noga slomljena ili sta i sta mozemo da uradimo povodom toga?

 2. Pozdrav mog ljubimca preksinoc je udario auto posto se plasio pucnjave od prokletih petardi ne moze na zadnje noge..vodili smo ga veterinaru snimci su ok nema preloma …ali ona ne moze na zadnje noge zasto moze li mi neko reci?hvala

 3. Juče mi je auto udario kuče. Danas smo ga vodili na snimanje i utvrdjeno je da mu je polomljena karlica prednja noga i rebro. Da li ima pomoći i koliko je to opasno i naporno za njega

  • Juče mi je auto udario kuče. Danas smo ga vodili na snimanje i utvrdjeno je da mu je polomljena karlica,prednja noga i rebro. Da li ima pomoći i koliko je to opasno za njega.

   • Draga Teodora, naravno da ima nade, ne smete je gubiti. Veterinar će vas posavetovati šta dalje i kakva će biti terapija. Hvala

 4. Pozdrav…imam maltezera koga je pre sest dana napao vucjak, zgrabio ga je za levu butinu i bacio. Odmah smo ga odveli kod veterinara, zašio mu je ranu na stomaku ( oderana koza) i na butini malo dublju gde mu je zario zube. Nije mogao da se oslanja na nogu pa je veterinar preporucio da sacekamo tri dana pa ako i tada ne koristi nogu da ga snimino. Snimak je pokazao iscasenje kuka. Vet. je predlozio da ga uspava i proba da mu namesti kuk. Pas je bio sav u podlivima i u veoma jakim bolovima. Snimak posle namestanja nije sjajan zato sto kuk nije bas najbolje legao na mesto. Noga je imobilisana ali i dalje landara levo desno. On predlaze, ako se ne oporavi, da mu uradi operaciju. Inace je pas pod antibioticima i prima trodon protiv bolova. Šta vi mislite, kako bi mogao da tece oporavak i da li predlazete da uradimo nesto drugo. Unapred hvala.

 5. Dobro vece, veceras je pao bicikli na sapu od steneta starog tri meseca. Sada se ne oslanja na sapu i na dodir je boli. Sta da radim?

 6. Pas nije cipiran,ni cjepljen a slomio je zadnju nogu.vanjski prelom.šta napraviti da nebi dobili kaznu ili nesto..molim za savjet.hvala

 7. pozz,prekjuce mi je auto udario psa,na rendgenu se vidi da mu je napukla donja vilica,veterinar kaze da mora da vrsi operaciju da ce mu stavljati zicu ili metalnu sipku,da li to moze da se sredi i da bude kao pre,i koliko traje zarastanje?

 8. Pozz imam pitanje.Imam malog dpica 7 mjeseci star sutra ce biti 7 dana kako nosi jaki povez nesto kao gips posto kada se igrao sa djecom skocio i pukla mu je kost vise koljena.Koliko dugo traje oporavak ikoliko dugo bi trebo da nosi taj takozvani gips.Jedan veterinar mi kaze 6 sedmica da ga mora mijenjati svakih 7 dana drugi kaze netreba.Neznam sta i kome da vjerujem vise a lom je unutrasnji i tako je pukla da su namjestili da se na snimku ponovo i nevidi da je pukla.Hvala unaprijed

 9. Dobar dan imam jedno pitanje imam stene 18 dana francuskog buldoga njemu je nešto natekla zadnja sapica kod zgloba sta moze biti

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime