Naslovna GLODARI ČINČILA Prerasli zubi kod činčila

Prerasli zubi kod činčila

0
zubi činčila petface
petopedija-prerasli-zubi-cincila-3
Prerasli zub kod činčila

Glodari su životinje koje imaju specifične zube. Najvažnija osobina vilice glodara su povećani sekutići gornje i donje vilice. Donji sekutići su najčešće duži od gornjih. Glodari poseduju 16 do 20 trajnih zuba. Zubi glodara neprekidno rastu tokom života. Upravo iz tog razloga neophodno je da se stalno troše. Ukoliko se ne troše, mogu da stvaraju ozbiljne zdravstvene probleme. Ni činčile nisu pošteđene toga.

Simptomi
Jedna od bolesti činčile prouzrokovana preraslim zubima je baljenje, tj. slinjenje. Osnovni simptom koji se javlja je prekomerno lučenje pljuvačke. Zbog toga je krzno činčile na bradi, vratu, šapama i unutrašnjoj strani usta stalno mokro. Ovako namokreno krzno je idealna podloga za razvoj sekundarnih infekcija. Takođe može doći i do upale sluznice. Pri lakšim upalama sluznice činčila otežano jede i pojačano pije vodu. U težim slučajevima upale činčila ne jede i sedi nepomično u kavezu. Usled preteranog rasta zuba, oni počinju da se krive ka jeziku i nepcima, što je za činčilu veoma bolno.

Dijagnoza i lečenje
Dijagnoza se uspostavlja kod veterinara kliničkim pregledom. Ukoliko su zubi već prerasli, najbolje je skratiti ih posebnim klještima ili posebnom turpijom. Preporučuje se da ovaj zahvat radi veterinar, da ne bi došlo do eventualnih povreda činčile.

Preventiva
Da bi se sprečio problem preraslih zuba, činčile moraju stalno nešto da glođu. Za to su najpogodnije  razne vrsta drveća. Vrste drveta koje se mogu ponuditi činčilama za glodanje su jabuka, kruška, bukva, vrba. U obzir dolaze i breza, lešnik, glog i dud. Drvo se može davati kao sveža grana sa korom i lišćem, kao cepanica ili kao suvo drvo. Suve daske od jelovine ili borovine su podjednako dobar izbor za činčile. Činčilama ne treba davati drvo sa velikim količinama smole. Smola sadrži cijanid, koji za njih može biti toksičan ukoliko se konzumira stalno. U drveće sa velikim količinama smole spadaju pre svega šljiva, višnja i nektarina. U ovu grupu ubrajaju se i marelica i badem. Takođe nisu preporučljive ni citrusne vrste drveća. Za trošenje zuba, činčilama se može ponuditi i kora kokosovog oraha.  U iste svrhe, činčilama se može ponuditi i komad siporeksa ili specijalni mineralni kamen za glodare. On se može nabaviti u prodavnicama opreme za kućne ljubimce. 

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstProblemi sa varenjem kod činčile
Sledeći tekstTerarijum

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime