Naslovna PETOPEDIJA PSI Pribor za osnovnu negu psa

Pribor za osnovnu negu psa

0
pribor za negu pasa petface

Pored odgovarajuće hrane i zdravstvene nege, psi koji žive u domaćinstvu, bilo kao radni psi ili kao kućni ljubimci zahtevaju još pažnje kada je u pitanju njihova nega. Pre svega se to odnosi na održavanje njihove higijene ali prostora u kojem žive. Imajući u vidu njihove životne navike ali i anatomske specifičnosti, najviše pažnje treba obratiti na negu kože i dlake. Za odrzavanje dlake vaših četvoronožaca na prvom mestu su potrebne odgovarajuće četke i češljevi. Postoje razne vrste četki koje su podeljenje prema tipu dlake ljubimca. Tako postoje četke za kratkodlake, dugodlake ili oštrodlake pse. Postoje i trimer četke koje efikasno uklanjaju mrtvu dlaku, ali i one koje su konstruisane za negu rasa pasa koje imaju i podlaku. Sve ove četke se izradjuju uglavnom od veštačkih materijala kao šro su metal i plastika. Četkanje i iščešljavanje pasa treba obavljati redovno i u skladu sa dužinom dlake, životnim uslovima i navikama ljubimca. Dužu dlaku treba češće iščešljavati kako se ne bi mrsila i ućebavala što može da dovede i do zdravstvenih problema. Šišanje i proredjivanje dlake prepustite vašem veterinaru ili specijalizovanim salonima za šišanje pasa. To se radi mašinicama ili specijalnim trimerima i češljevima za šišanje i potrebno je nešto više znanja i iskustva kako bi se dobio zadovoljavajući efekat.

Koža predstavlja najveći organ svih sisara i o njoj treba posebno voditi pažnju. Zdrava, hidrirana koža predstavlja važan preduslov ukupnog dobrog zdravlja pasa. Kožu treba štititi od nepovoljnih uticaja kao što su povrede, ektoparaziti, različite infekcije pa čak i UV zračenje. Higijena je na prvom mestu liste koja se odnosi na negu kože. Psi se mogu kupati, ali je opšte prihvaćen stav da to treba raditi onda kada je to potrebno, zbog zaprljanosti.

petopedija-oprema-3
Makazice za šišanje

Redovno, svakodnevno ili nedeljno kupanje se ne preporučuje jer može dovesti do isušivanja kože. Kada se radi o higijenskom kupanju, obavezno treba koristiti specijjalne šampone namenjene psima jer se PH kože pasa drastično razlikuje od PH kože nas ljudi. Zbog toga nikako ne treba koristiti šampone namenjene ljudima, bez obzira koliko oni bili blagi. U svrhu rešavanja specifičnih kožnih problema, veterinari propisuju terapiju posebih medicinskih šampona pa nije naodmet da se vlasnici informišu i o takvim situacijama. Za kupanje, treba obezbediti i adekvatne uslove. Posuda ili prostor u kojem se kupa pas treba da ima gumenu podlogu kako se pas ne bi okliznuo. Peškir kojim će se obrisati pas posle kupanja treba da bude samo njegov i ne treba ga mešati sa ostalim peškirima.

Kada govorimo o nezi zuba i usnoj duplji vaših prijatelja koju treba obavljati svakodnevo osnovni pribor su četkica i pasta. Četkice su dosta mekše nego one koje koriste ljudi. Postoje i četkice koje se navlače na prst, ali čišćenje možete izvesti i gazom koju ćete namotati na prst. Paste koje vaši psi treba da koriste su posebne napravljene za njih. Obično imaju ukus piletine i govedine jer ih psi prilikom pranja progutaju. Nikako ne smete koristiti pastu namenjenu ljudima jer mogu izazvati ozbiljne probleme.

Danas postoje i mnogi rastvori za čišćenje zuba koje možete sipati u vodu vašeg prijatelja pa će njegov dah biti svež, a zubi čisti. Za negu očiju i ušiju potrebno je nabaviti odgovarajuće preparate koji su obično u obliku tečnosti ili kapi. Ne koristite sredstva namenjena ljudima i obavezno se konsultujte sa veterinarom o načinu njihove upotrebe. Većina pasa istroši nokte trčeći po asvaltu, ali mnogima je potrebna i dodatna nega. Pre svega se misli na skraćivanje noktiju, naročito onim ljubimcima koji većinu vremena provode u stanu na mekim podlogama. Za nokte trebate imati odgovarajuće makaze i turpiju. Turpijanjem ćete zaobliti nokat tako da vaš prijatelj neće imati problema tokom hodanja. Nemojte koristiti makazice za zanoktice ili grickalice namenjene ljudima jer možete povrediti ljubimca. Takodje, preporučujemo konsultaciju i kratku obuku sa veterinarom ukoliko želite sami da se bavite ovim poslom.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.