Naslovna VESTI PSI PORED AZILA VIRE LEŠEVI! PONOVO PODNETA PRIJAVA protiv skloništa za napuštene pse...

PORED AZILA VIRE LEŠEVI! PONOVO PODNETA PRIJAVA protiv skloništa za napuštene pse u Beranama!

0

Psi zbrinuti u beranskom skloništu za napušene životinje provode dane u sopstvenom izmetu, dok odmah pored ograde azila vire leševi uginulih ili uspavanih životinja. Ovo se, između ostalog, može videti na snimku koji su prilikom više poseta napravili predstavnici nevladine organizacije “Zaštitimo životinje”.

Iz beranskog Komunalnog preduzeća, koje upravlja skloništem, negirali su pre godinu dana ove navode, da se životinje drže u užasnim uslovima.

SNAGA MAJČINSKE LJUBAVI: Pogledajte kako pas SPAŠAVA štence zarobljene pod ruševinama

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

FLOK JE BIO UKRADEN PA ZAVRŠIO U RUPI DUBOKOJ 2M! Njegov susret sa vlasnicom ostaviće vas bez teksta! (VIDEO)

“Gornji deo azila koji se vidi sa ulice, ima deset bokseva u kojima je po jedna kao kućica. Veći pas ne može normalno da funkcioniše u boksu, jer je prostor veoma mali. Lično sam ušla u boks kod šarplaninca, kojeg smo premestili u veći, jer u tom u kojem je bio nije mogao da se okrene. Drvetom sam čistila izmet”, kazala je tada za “Vijesti” predstavnica podgoričke NVO Tamara Rončević, dodavši da je tokom jedne posete više bokseva bilo prekriveno izmetom i mokraćom.

Sklonište vodom snabdeva vatrogasna služba, zbog čega je nemoguće održavati higijenu skloništa jer, prema njenim rečima, nema vode i mlaza za te potrebe.

Ovo nije jedini problem koji su tada primetili zaštitnici životinja.

“U delu bokseva nema ni posuda za vodu, i radnici kažu da ih nemaju koliko i pasa, a posude za hranu i ne postoje. Ni hrane nema dovoljno”, tvrdila je ona.

“Psi su vidno mršavi, rebra im se vide. Nisu jeli ništa, osim ono što smo mi poneli. Granule koje smo im davali su gutali, koliko su bili gladni”, tvrdila je Rončević.

Upravu Komunalnog preduzeća iz Berana optužili su da izgladnjivanjem pasa doprinose međusobnim napadima životinja.

Na snimku koji su postavili zaštitnici životinja mogu se videti čaure od metaka snimljene u krugu skloništa, ali i obližnja jama u kojoj su zakopavani uginuli ili uspavani psi, čiji leševi se delimično mogu i videti iz zemlje.

I posle godinu dana situacija u ovom skloništu se nije promenila, te je ponovo pokrenut postupak protiv njih. Podneta je prijava i zahtev za hitnu, vanrednu inspekcijsku kontrolu Skloništa za napuštene pse u Beranama u kojoj sa opravdanom sumnjom navode razloge i način kontrole koju treba izvršiti tokom kontrole, a po potrebi prijaviti i drugim inspekcijskim organima i podneti odgovarajuća rešenja o kažnjavanju u skladu sa kaznenim merama Zakona o zaštiti dobrobiti životinja, Zakona o veterinarstvu i Krivičnog zakonika Crne gore od strane nevladine organizacije SOLIDARNO ZA ŽIVOTINJE I PRIRODU.

Oni naglašavaju da je potrebno postupiti po HITNOM POSTUPKU,  jer su najavljene radnje kojima će biti ugrožena dobrobit i život 21 psa!

– Kao prvo, postavlja se pitanje smeštajnog kapaciteta Skloništa koje je inače pretrpano i prostora za prijem 21 psa koje bi trebalo da oduzmu od gospodjice Gargović. Ukoliko su obezbedili, postavlja se pitanje koje treba proveriti po službenoj dužnosti uvidom u obaveznu evidenciju šta su učinili sa već pohvatanim psima koji su se do tada nalazili u Skloništu. Da li su pobijeni i kako i to pre vremena da bi se napravio prostor novoprimljenima.
S obzirom na to da se duže vreme unazad društvenim mrežama i putem ličnih kontakata sa svedocima dolazimo do saznanja o flagrantnom kršenju Zakona o zaštiti dobrobiti životinja, Zakona o veterinarstvu, odgovarajućeg Pravilnika koji bliže uredjuje rad i postupanje sa životinjama u skloništima za napuštene životinje, kao i Krivičnog zakonika Crne gore, molim da se hitno izvrši kontrola nad radom pomenutog objekta, te predlažem da se naročito obrati pažnja i konstatuje sledeće: 1) da li je Sklonište registrovano u skladu sa propisima; 2) u prilogu je tabla koja se nalazi na ulazu u Sklonište, na kojoj se navodi da je sklonište i za „ostale životinje“, molim da se utvrdi da li ovo Sklonište ispunjava uslove da se u njemu drže i „ostale životinje“; (prilog br. 5.) 3) da li se zaposleni u skloništu ponašaju u skladu sa dužnom pažnjom dobrog domaćina vodeći računa o dobrobiti pasa, da li su obezbijedjeni životni uslovi koji odgovaraju, rasi, polu, starosti kao i fizičkim, biološkim specifičnostima, osobinama u ponašanju, odnosno zdravstvenom stanju pasa kako to nalaže…

Čekamo na razvoj situacije o kojo ćemo i mi ali i vi biti blagovremeno obavešteni…

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstŽIVOTINJE I VREME: Evo kako mačka zna da se nacrta ispred posude za hranu tačno u 20h!
Sledeći tekstTELO MU JE BILO PREKRIVENO RANAMA: Pogledajte NEVEROVATNU transformaciju psa! (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime