Naslovna VESTI PSI Kako pripremiti dete na SMRT LJUBIMCA?

Kako pripremiti dete na SMRT LJUBIMCA?

0
pripremiti decu petface
Gubitak kućnog ljubimca teško padne svim ukućanima, ali on može mnogo da pogodi decu. Potrebno je da se mudro ophodite prema svojoj deci kada se dogodi to da kućni ljubimac ugine. Deca prolaze kroz različite faze poimanja stvarnosti i u njima na različite načine razumevaju smrt. Zato im je potrebno, u zavisnosti od uzrasta polako i pažljivo objasniti sve u vezi odlaska njihovog i vašeg prijatelja.

Deca od 4 do 5 godina

Deca u ovom uzrastu mnogo maštaju i misle da su njihove maštarije i ono što vide na teliviziji realnost. S obzirom na to da još ne razumeju šta je to smrt, odnosno ne razumeju odnos uzroka i posledice, morate im objasniti da gubitak ljubimca nije njihova krivica, piše Bebac.

Kada čujete kako je ovaj dečak (6) objasnio zašto psi žive kraće od ljudi – imaćete knedlu u grlu!

Nemojte se iznenaditi ako vaše dete bude stalno postavljao pitanja o nestanku kućnog ljubimca. Odgovori će ga ohrabriti i utešiti. Važno je da budete iskreni prilikom odgovaranja na pitanja, recite da ljubimac više nije sa vama, ali da vi to treba da prihvatite i da je ljubimac sada na nekom boljem mestu.

Dete od 5 do 10 godina

Najbolje je da budete iskreni sa svojim detetom. Ne možete ga zaštititi od onoga što se dogodilo.

pripremiti decu petface

Provedite vreme sa svojim detetom, napravite album uspomena i fotografija sa njim. Tako će vaše dete uvek moće da se priseti svog drugara, da ga pogleda. Ovaj ritual je dobar u suočavanju sa gubitkom životinje koju je voleo i pomoćiće mu da se oprosti od nje.

Uzrast od 10 do 12 godina

Kako deca odrastaju, sve više razumeju i lakše im je objasniti neke stvari. Od mališana ovog uzrasta ne bi trebalo ništa da krijete.

SURČIN: Dva mala dečaka danonoćno plaču za Kukijem, koji je nestao. Da li im možemo pomoći?

Može se dogoditi da deca ovog uzrasta neće pokazati svoje emocije, iako ih je ovaj događaj veoma pogodio. Dobro je da nakon smrti ljubimca, pratite ponašanje i ocene u školi. Nemojte ga forsirati, ali pokažite da vam je stalo do razgovora sa njim.

Naučite dete, veoma strpljivo da se nosi sa tugom u životu. Gubitak ljubimca može da predstavlja veliki udarac na dete, zato mu pružite svu potrebnu pažnju kako bi to preboleo i razumeo okolnosti koje su ga zadesile.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstČUDO OD MAČKE: Mačka Tomija su polili kiselinom, a sada uspešno pozira svima koji ga sretnu!
Sledeći tekstHUMANOST: Beograđanka zaveštala stan za dobro životinja i prirode!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime