Naslovna VESTI PSI STERILIZACIJA: Zašto vlasnici ljubimaca beže od nje a onda kukaju kada ugledaju...

STERILIZACIJA: Zašto vlasnici ljubimaca beže od nje a onda kukaju kada ugledaju napuštene pse i mačke?!

0

Sterilizacija kućnih ljubimaca sprečava napuštanje, a često i ubistvo njihovih neželjenih potomaka, a takođe sprečava da vaš ljubimac doprinese povećanju broja napuštenih na ulicama. Sterilizacijom životinja na ulici održava se broj jedinki za koje društvo često nema adekvatno i odgovarajuće rešenje.

O da, večiti problem je ta čuvena sterilizacija od koje mnogi vlasnici pasa i mačaka beže, a zapravo nisu ni svesni koliki problem prave! Da li ćemo se konačno edukovati, ili ćemo se držati onog našeg starog uverenja da to nije potrebno?

ZOVE SE MAMA: Mačka 5 puta uletela u vatru kako bi spasila mačiće! (FOTO)

Sterilizacija ima veliki uticaj na samo zdravlje životinje. Ublažava nepoželjno hormonsko ponašanje i smanjuje zdravstvene rizike. Ukoliko se životinja steriliše pre prvog ‘teranja’, smanjuje se rizik od raka dojke za čak 96%. Slično je i sa rakom testisa i prostate kod mužjaka. Ona takođe može promeniti ponašanje vašeg ljubimca na bolje.

I pored toga, mnogi sterilizaciju smatraju neprirodnom i nehumanom, opravdavajući to mišljenjem da time uskraćujemo njihovo pravo na razmnožavanje i sputavamo prirodne nagone. Ali, ne čini li se ipak nehumanije i neodgovornije pustiti svoje ljubimce da zadovoljavaju svoje nagone i tako doprinesu povećanju broja napuštenih mačića i kučića koji će završiti na ulici, biti pregaženi ili ubijeni, a neretko i zlostavljani i mučeni? Moramo da budemo svesni da život životinja na ulici nije nimalo lak. Mnoge odbačene životinje stradaju od raznih opasnosti a to je zaista tužno, zar ne?

VIŠE OD LJUBIMCA: Život jedne devojčice bukvalno ZAVISI OD PSA! (VIDEO)

Sama činjenica da psi, a naročito mačke, imaju brojna legla tokom života, lako je zaključiti kojom brzinom se povećava njihova populacija. Sterilizacijom se spečava i okrutnost nad životinjama. Česti okoti iscrpljuju organizam i mogu prouzrokovati brojne zdravstvene probleme, okrutno je sprečavati životinju da se pari za vreme ‘tjeranja’, a vrlo je okrutno potomke životinja prepustiti neodgovornim vlasnicima ili surovim uslovima na ulici. Okrutno je i ubijanje hiljade životinja koje su rezultat razmnožavanja napuštenih pasa i mačaka, ali i kućnih ljubimaca.

Sterilizacija, iako se radi o uplitanju u reproduktivni sistem životinja, bolje je rešenje od potpuno neprihvatljivog usmrćivanja životinja ili ostavljanja da umru od gladi, žeđi, udarca automobila ili da doživotno budu zatvoreni u kavezima skloništa.

Mi bismo sada zamolili sve vlasnike životinja koji se protive sterilizaciji da stave prst na čelo i da dobro razmisle – šta je humanije, zdravije i bolje? Zar ne želite da vaš ljubimac bude dugo pored vas? Zar ne želite da spasete sve one kuce i mace sa ulice? Verujemo da niste od  onih koje celo leglo bacaju ili daju neodgovornim ljudima, ali da biste za svaki slučaj bili sigurni da nećete doprinositi rastu napuštenih pasa i mačaka, sterilišite vašeg ljubimca!

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

Izvor: Soeurs  Foto: unsplash

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstU Bristolskom Zoo vrtu ROĐENO mladunče UGROŽENE VRSTE gorila!
Sledeći tekstKornjača Nada je došla na svet sa retkim poremećajem – preživela je uz POMOĆ njega! (FOTO/VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime