Naslovna GLODARI ČINČILA Problemi sa varenjem kod činčile

Problemi sa varenjem kod činčile

0
varenje činčila petface
petopedija_varenje_cincile_1
Rendgentski snimak stomaka činčile

Činčile su veoma osetljivi glodari i često imaju problema sa probavnim sistemom. Ako se nešto loše dešava u njihovom telu, njihova creva će biti prva na udaru. Najčešći uzroci ovih problema su promena hrane, previše poslastica u ishrani ali to mogu biti i paraziti. Kod činčila se mogu naći djardija ali i neke vrsta panljičara. Antibiotska terapija takodje može biti uzročnik proliva.

Simptomi
Kada hrana prestane normalno da se kreće kroz creva i da izlazi napolje kroz rektum, to je znak da postoji problem. Zdrava činčila ima tamnosmeđi tvrdi izmet veličine oko 1cm, a svaka promena izmeta znak je poremećaja u probavi. Ukoliko ima problema sa varenjem neretko se dešava da činčila jede sopstveni izmet.

Dijagnoza i lečenje
Pošto one ne mogu same da povraćaju, mora im se pomoći. Koja god da hrana ostane unutar stomaka, mora biti izbačena putem lekova i stimulacija. Ovo se naravno radi u dogovoru sa veterinarom. Nakon primenjene terapije, činčilu treba naterati da jede, jer hrana mora da se svari kako bi bila izbačena napolje putem izmeta.  Kada su u pitanju paraziti, veterinar reba da propiše odgovarajuću terapiju. Nemojte nikako sami davati lekove svojoj činčili.

Preventiva
Preventivne mere su pravilna ishrana, o kojoj je bilo reči OVDE. Činčile bi trebale da jedu seno i to koliko su one teške tolika je i količina koja im se daje. Voće se smatra poslasticom, ali nije baš preporučljivo, a brokoli, karfiol i drugo povrće koje može izazvati gasove treba izbegavati. Činčila sa ovim problemom mora biti podstaknuta da vežba, koliko god to delovalo neobično. Kreirajte joj okruženje da može bezbedno da trčkara, masirajte joj stomačić kako bi stimulisali creva i protok hrane.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstKožne bolesti kod morskih prasića
Sledeći tekstPrerasli zubi kod činčila

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime