Naslovna VESTI PSI Kakvi su PROPISI ZA ŠETANJE pasa i ko proverava poštovanje propisa?

Kakvi su PROPISI ZA ŠETANJE pasa i ko proverava poštovanje propisa?

3
propisi za setanje petface

Kada izvodimo svog psa u šetnju, da li zapravo znamo pravila pod kojima to možemo da obavimo? Uzmemo povodac i polako sa svojim psom u park, na ulicu i slično. Odgovorni vlasnik treba da se pridržava pravila šetanja kučuća na ulici i boravka sa svojim ljubimcima na javnom prostoru. Takođe, postoji i služba koja obavlja posao provere vlasnika sa svojim psima na javnim površinama.

Nadležnosti Komunalne policije utvrđene Zakonom o komunalnoj policiji i Odlukom o komunalnoj policiji su pored ostalog i poslovi kontrole održavanja komunalne zoohigijene i načina držanja i izvođenja kućnih ljubimaca shodno Odluci o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji grada Beograda.

KAKAV ČOVEK: pilot preusmerio let kako bi spasao život jednom psu

-Izvođenje kućnih ljubimaca na površine javne namene i površine u javnom korišćenju, utvrđeno je da se na javne površine mogu izvoditi psi koji su vakcinisani protiv besnila i trajno obeleženi u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo. Držalac životinje, kao i lice koje izvodi psa na javnu površinu, dužan je da psa izvodi na povodniku. Držalac životinje, kao i lice koje izvodi psa, snosi punu odgovornost za njegovo ponašanje na javnoj površini. Opasnog psa na javnu površinu mogu izvoditi samo punoletna lica, i to na povodniku i sa zaštitnom korpom na njušci. Prilikom izvođenja opasnog psa na javne površine, držalac psa, kao i lice koje ga izvodi dužan je da sa sobom nosi potvrdu za psa, izdatu u skladu sa posebnim propisom. Držalac opasnog psa koji je registrovan u Centralnoj bazi podataka o psima koju vodi ministarstvo nadležno za poslove veterinarstva, a koji nema prebivalište na teritoriji grada Beograda, može izvoditi opasnog psa na javne površine po prethodno pribavljenoj saglasnosti organizacione jedinice gradske uprave nadležne za komunalne poslove, objašnjavaju iz Komunalne policije u Beogradu za PetFace.

propisi za setanje petface

U Beogradu je jasno propisano u koje doba dana se pas može pustiti sa povodnika. Vreme kada se pas sme puštati sa povodnika da se slobodno kreće SAMO u parku i na drugoj javnoj zelenoj površini jeste od 22 časa do 9 sati ujutro seldećeg dana.

-U periodu letnjeg računanja vremena, odnosno, u vremenu od 20 sati do 10 sati sledećeg dana, u periodu zimskog računanja vremena, dok se u neposrednoj blizini škola, nevedeni vremenski periodi ograničava se do 7.30 sati sledećeg dana, bez obzira na period računanja vremena, osim za vreme školskog raspusta i neradnih dana, ali se navedeno ne odnosi na opasne pse. U parku i na drugoj javnoj zelenoj površini, može se odrediti površina za neograničeno slobodno kretanje pasa – “park za pse”, navode iz Komunalne policije dodajući da se opasni psi mogu uvoditi u park za pse i puštati sa povodnika da se slobodno kreću, sa zaštitnom korpom na njušci.

Ukoliko pas ili mačka, prilikom izvođenja, na bilo koji način isprlja javnu površinu, držalac životinje, odnosno lice koje izvodi psa ili mačku, obavezan je da isprljanu površinu bez odlaganja očisti.

Opasni psi

Pod opasnim psom se, u skladu sa Pravilnikom o načinu držanja pasa koji mogu predstavljati opasnost po okolinu (”Službeni glasnik RS’ br. 65/10) smatra bilo koja jedinka te vrste, izuzev službenog psa, koja je bez očiglednog povoda napala čoveka ili drugog psa i nanela mu telesne povrede ili smrt, jedinka koja je uzgajana, odnosno dresirana za borbe pasa ili nađena u organizovanoj borbi sa drugim psom, jedinka namenjena za čuvanje imovine ili kao telesni čuvar, rase pit bul terijer ili mešanac te rase, koji ne potiče iz kontrolisanog uzgoja, kao i  rase bul terijer, staford terijer, američki staford terijer i mini bul terijer ili mešanac tih rasa.

Odlukom o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji grada Beograda propisane su zabrane:

-Zabranjeno je puštati psa sa povodnika da se slobodno kreće u delu parka i druge javne zelene površine, u kojem se nalazi uređeno dečje igralište, kao i u delu pod cvetnim zasadom;

-Zabranjeno je u parku za pse uvoditi kuje u teranju i bolesne pse; korišćenje ove površine od strane profesionalnih trenera pasa za obavljanje obuke pasa; unošenje staklene ambalaže; unošenje i ostavljanje hrane; šišanje i četkanje pasa;

-Zabranjeno je šišanje i četkanje pasa na javnim površinama;

-Zabranjeno je uvoditi pse i mačke u: objekte koje koriste organi državne uprave i lokalne samouprave; objekte i prostorije za zdravstvenu zaštitu građana; objekte i prostorije u kojima se obavlja vaspitno-obrazovna delatnost i obezbeđuje smeštaj, boravak i ishrana dece, učenika i studenata; objekte za proizvodnju, kontrolu i promet lekova; objekte za proizvodnju, smeštaj i promet životnih namirnica; verske objekte.

REŠENA DILEMA: Evo da li i pod kojim uslovima smete ući sa psom u gradski prevoz!

Iz Komunalne policije Beograda navode da će se novčanom kaznom u iznosu od 20.000 dinara kazniti za prekršaj fizičko lice ukoliko postupa propisanim zabranama kojim je u parku za pse zabranjeno uvoditi kuje u teranju i bolesne pse. Korišćenje ovih površine od strane profesionalnih trenera pasa za obavljanje obuke pasa, unošenje staklene ambalaže, unošenje i ostavljanje hrane, šišanje i četkanje pasa, kao i na javnim površinama ili uvodi u park za pse i puštata sa povodnika da se slobodno pas kreće bez zaštitne korpe na njušci, kazniće se navedenim iznosom.

-Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako izvodi psa na javnu površinu bez povodnika; njegovog opasnog psa na javne površine izvodi lice koje nije punoletno, ako izvodi opasnog psa bez povodnika, zaštitne korpe na njušci i potvrde za pse; izvodi opasnog psa na javnu površinu bez prethodno pribavljene saglasnosti, potvrde za pse i važeće prijave za učešće na izložbi; pušta psa sa povodnika da se slobodno kreće u parku i na drugoj javnoj zelenoj površini; isprljanu površinu ne očisti bez odlaganja; postupi suprotno propisanim zabranama i ne onemogući komunalnom inspektoru i komunalnom policajcu neometano vršenje poslova, odnosno pristup objektima i životinjama, ne stavi na uvid sva potrebna dokumenta i u ostavljenom roku ne dostavi potrebne podatke i ne postupi po nalogu, ističu iz Komunalne policije.

Komunalna policija je od prošle godine do sada postupala svega ukupno 66 puta, 40 u prošloj i 26 u ovoj godini, zbog neodgovornih vlasnika kućnih ljubimaca, odnosno zbog izmeta po gradskim ulicama i površinama, navodi se u tekstu sa portala dnevnog lista Danas.

Iz Komunalne policije za sajt Danasa navode da prilikom 21 postupanja nisu zatečeni navodi iz prijave, spisi predemeta za pet postupanja prosleđeni su drugom organu na dalju nadležnost, dok u 32 postupanja nije bilo mera.

propisi za setanje petface

Za navedene prekršaje, komunalni inspektor odnosno komunalni policajac izdaje prekršajni nalog u skladu sa zakonom. Komunalni policajac je ovlašćen da u vršenju komunalno-policijskih poslova, prisustvom na licu mesta. On može da sprečava narušavanje reda propisanog pomenutom odlukom i da kontroliše izvršenje propisanih obaveza ovom odlukom u pogledu mesta i prostora u kojima se drže životinje, pridržavanja propisanih obaveza držalaca pasa i mačaka prilikom njihovog izvođenja na javnu površinu.

Komunalni policajac može da uspostavlja narušeni red, primenom svojih ovlašćenja utvrđenih zakonom. Kada komunalni policajac ustanovi povredu navedene odluke, pored ovlašćenja koja su utvrđena zakonom, ovlašćen je da izdaje prekršajni nalog u skladu sa odredbama odluke, podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka za prekršaje utvrđene odlukom, podnosi prijavu nadležnom organu za učinjeno krivično delo i obavesti drugi nadležni organ da preduzme mere iz svoje nadležnosti.

-Komunalne policije neka posebna radna grupa radi na kontroli vlasničkih pasa, obaveštavamo Vas da Sekretarijat za poslove komunalne policije nije formirao posebnu radnu grupu u predmetnoj stvari, obzrom da kontrolu načina držanja i dobrobiti životinja obavlja veterinarska inspekcija. Komunalna policija u skladu sa svojim mogućnostima, prethodno utvrđenom rasporedu i raspoloživom broju patrola, kao i zavisno od obaveza koje ima i u drugim oblastima svog delovanja, svakodnevno vrši kontrolu komunalnog reda na teritorijigrada Beograda, 24 časa svakog radnog dana, subotom, nedeljom i u dane državnih i verskih praznika, postupajući po službenoj dužnosti (samostalnim angažovanjem ali i pružanjem brojnih asistencija nadležnim organima grada i opština, kao i preduzećima i ustanovama kojima je ovaj vid pomoći potreban) i po prijavama građana i u skladu sa svojim ovlašćenjima koje su utvrđene Zakonom o komunalnoj policiji i Odlukom o komunalnoj policiji, povodom zatečenih pojava i lica koja postupaju suprotno odredbama Odluke o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji grada Beograda, preduzima mere kako bi se lica kaznila u propisanom prekršajnom postupku, zaključuju iz Komunalne policije za PetFace.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstLEPO DRUŽENJE: Manifestacija „Pet Day“ sutra u Čuburskom parku
Sledeći tekstTužna priča sa srećnim krajem, neko je ostavio pse u KONTEJNERU!

3 KOMENTARA

  1. Meni ovo “opasni psi” uopšte nije jasno. Svaka životinja koja nije vaspitana, kao i dete koje su odgajali neadekvatni ljudi je opasno. Nije rasa opasna, opasni su loši vlasnici i njihove životinje pa makar one bile i čivava.

  2. Kada ce se napokon vlasnici pasa dobesti u red?Gde god krenete njihov komunalni otpad je svuda,a ako im skrenete paznju svasta vam kazu.Beigrad je postao najprljaviji grad.Nazalost zakoni postoje ali se ne sprovode.

  3. Kada se i gde smeju setati kuje u teranju i kakvi su propisi u vezi sa tim? Molim vas ovo mi je prvi pas kog sam usvojila od kad je zakon donesen. Ranije sam imala psa koji je ziveo u kuci i bio u dvoristu, vidim da se puno toga promenilo. Interesuje me sve vezano za cipovanje i odeljak o pravima mladog psa koji je prvi put u teranju.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime