Naslovna VESTI PSI Uživo iz Niša: Održan protest “Naš glas za njihov spas”!

Uživo iz Niša: Održan protest “Naš glas za njihov spas”!

1
protest petface

Danas je, sa početkom u 12 sati, u centru Nišu održan protest ljubitelja životinja, koji ima za cilj da zaštiti pse koji su u prethodnih nekoliko dana uhvaćeni na teritoriji ovog grada. Da podsetimo, u gradu na Nišavi započela je hajka kada su psi izujedali staricu i jednu mlađu devojku. Od tada su se na meti našli svi psi sa ulica, a kako navode pojedinci iz ovog grada oko 70 pasa je sklonjeno sa ulice i sada se strahuje za njihove živote.

Podsetite se: Hvatanje napuštenih pasa koji su juče i danas napali dve žene!

U centru grada okupila su udruženja: Udruženja ZOO Planet iz Niša, Udruženja Pseća sreća iz Niške Banje i Društva za zaštitu životinja Niš. Oni su potom mirno odšetali do Gradske kuće. Njihovo okupljanje imalo je za cilj da pošaljte jedinstvenu poruku: “Ne ubijajte uhvaćene pse lutalice”.

protest petface

Članovi ovih udruženja poslali su jedinstveno saopštenje u kojem je jasno potencirano da se koren problema nalazi mnogo dublje i da je neophodno njegovo sistematsko rešavanje. Prenosimo deo saopštenja:

Do sada, zaključno sa 18. martom do 12h, službe JKP Medijana uhvatile su 73 pasa na teritoriji grada. Tokom rada ove službe volonteri udruženja i građani koji su želeli da spreče ubijanje pasa, prate sve aktivnosti komunalne službe 24 sata dnevno. U dosadašnjim akcijama prilikom hvatanja pasa nijedan uhvaćeni pas nije napao niti povredio bilo koju osobu.

O trenutnoj situaciji sa problemom postupanja sa psima lutalicama u Nišu obaveštene su brojne svetske organizacije za zaštitu životinja. Podršku sprečavanju ubijanja pasa dalo je 50 svetskih organizacija i njihovih koordinatora. Udruženja u Srbiji takođe su obaveštena o situaciji u Nišu i njih 40 je poslalo apele i dopise podrške ali i zahteve za hitno reagovanje Veterinarske inspekcije i drugih nadležnih službi da spreče ubijanje pasa.

Pročitajte još: BRAVO: Okupljeni koji traže pravdu za ubistvo psa PONOVO protestuju – sada protiv nasilja nad decom!

Smatramo da je uzrok nastanka problema nepoštovanje Zakona o dobrobiti životinja i nepreduzimanje mera prema neodgovornim vlasnicima pasa što je i dovelo do povećanja broja životinja na ulicama.
Jedno od mogućih rešenja ovog problema jeste poštovanje i sprovođenje Zakona o dobrobiti životinja, stalna akcija obeležavanja i sterilisanja vlasničkih pasa i kažnjavanje neodgovornih vlasnika prilikom izbacivanja neželjenih štenaca i nekontrolisano puštanje neželjenih skotnih kuja i drugih agresivnih pasa.

protest petface

Udruženja su se tokom protesta pozvala na Zakon o dobrobiti životinja i poslala su zahtev Veterinarskoj inspekciji, Gradskom veću Grada Niša, Kabinetu gradonačelnika i Skupštini grada, kako bi se sprečila eutanazija ovih pasa.
Udruženja su takođe zamolila za istinito i korektno izveštavanje o događajima koji su prethodnih nekoliko dana pogodila grad na Nišavi, kako bi se izbegle negativne reakcije javnosti i pojedinaca koje bi dodatno mogle da ugroze živote ovih pasa.

Pročitajte još: Na protest slepih i slabovidih došla SAMO JEDNA OSOBA!

Mi se pridružujemo ovom protestu, a dosadašnji deo priče zaključujemo sa jednom od poruka koje su okupljeni poslali: “Ubijanje nije rešenje”!

Pogledajte i fotografije sa protesta koje nam je poslao naš čitalac Zlatko Nečevski:

 

 

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstDA LI STE GA VIDELI: Potraga za Deksterom – nema ga već 3 dana! POMOZITE!
Sledeći tekstPas neće da se pomeri sa mesta na kojem je njegov vlasnik poginuo!

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime