Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Prirodni lekovi PROTIV STRESA kod mačaka!

Prirodni lekovi PROTIV STRESA kod mačaka!

0
protiv stresa petface

Mačke su veoma podložne stresu. Iako se posledice stresa pokazuju na mnogo načina problem je što one ponekad ne manifestuju na način koji je lako prepoznatljiv. Uobičajeni znaci stresa kodmačaka su:

 • Pojačano obeležavanje prostora urinom
 • Skrivanje
 • Gubitak apetita
 • Gubitak dlake koji se naziva psihogena alopecija
 • Agresivnost prema ljudima i drugim ljubimcima

protiv stresa petface

Uzroci stresa kod mačaka

Uzroci su takođe mnogobrojni i krajnje različiti. Među najčešće spadaju velike promene u domaćinstvu kao što je preseljenje, dolazak bebe, gubitak člana porodice ili drugog ljubimca, veliki broj gostiju, buka, dolazak nove mačke ili nekog drugog ljubimca… Zanimljivo je da čak i gubitak uobičajene pažnje iz bilo kog razloga može da izazove stres kod ovih osetljivih ljubmica. Naravno, tu su i promene u režimu ishrane, promena vrste hrane, odsustvo vlasnika zbog puta ili odmora, promene u samom prostoru (nameštaj, raspored prostorija i sl.). Generalno, gotovo svaka promena u usvojenoj rutini izaziva uznemirenje i promenu ponašanja koja je uslovljena stresom.

VAKCINACIJA MAČAKA: Zašto je VAŽNO vakcinisati macu?

Kako smanjiti uticaj stresa

Iako su neke situacije koje izazivaju stres vrlo jasne i lako prepoznatljive, ipak postoje i one koje promaknu vlasnicima. Pre svega, potrebno je jasno prepoznati uzroke koji su doveli do promene ponašanja. Ne zaboravite da čak i neke banalne stvari kao što je preglasna muzika ili intezivan miris koji ispunjava kuću mogu biti okidači. Jednostavno, mačke imaju mnogo bolji sluh i čulo mirisa pa ono što nama izgleda normalno, njima može biti izuzetno neprijatno.

Pažljivo posmatrajte ponašanje ljubimice i situacije koje doprinose da one pokažu neke od opisanih znakova prisutnosti stresa. U procesu isključivanja stresnih situacija ili smanjenja uticaja stresnih faktora moramo imati u vidu broj ljubimaca koji živi u kući. Zbog toga savete i delimo na dve grupe: za vlasnike koji imaju jednu mačku i one koji imaju više mačaka ili i druge ljubimce.

protiv stresa petface

Domaćinstvo sa jednom mačkom

 • Obezbedite mački prostor u koji se ona može povući kako bi se osećala sigurnom u stresnim situacijama. To može biti druga prostorija, ili neki povučen, poluskriven deo prostorijekoju delite. Ukoliko imate mogućnosti obezbedite im takav prostor na većoj visini jer se one osećaju mnogo bezbednije ako potencijalnu opasnost ili neprijatnost posmatraju sa visine.
 • Obezbedite mački dovoljan broj igrački za zabavu i vežbanje koje će im odvratiti pažnju od izazivača stresa.
 • Radite na socijalizaciji svoje ljubimice. To znači da je od prvog dana učite na prisustvo i dobru interakciju sa drugim članovima porodice, prijateljima koji vam dolaze u kuću i decom.
 • Postepeno navikavajte mačku na uobičajene zvuke kao što su zvono na ulaznim vratima, zvuk kucanja na vrata, zvuke radija i televizora. Naročito obratite pažnju na upotrebu usisivača, fena ili mašine za pranje rublja. Naravno, prilikom navikavanja, budite strpljivi i ne primenjujte nikakvu prisilu tipa zatvaranja mačke u kupatilu tokom rada mašine za pranje rublja, držanja mačke u prostoriji koju usisavate i slično.
 • Ukoliko imate mogućnosti, izvodite mačku u kraće šetnje automobilom u njenom transporteru. Na taj način će se navići na preseljenja, odlaske kod veterinara i napuštanje svog uobičajenog prostora. Tako ćete smanjiti stres koji se izaziva u situacijama kada ste prisiljeni da mačku izmestite iz njenog okruženja.
 • Prilikom povratka sa posla, posvetite joj pažnju, pozdravite je i provedite vreme u zajedničkim aktivnostima.
 • Pri dolasku bebe u kuću, ostavite mački dovoljno vremena da se navikne na novog člana porodice. Pomozite joj da upozna bebu jer su mačke veoma radoznale. Svaka zabrana kontakta izazvaće kontraefekat. S druge strane, obezbedite mački i prostor u koji može da se skloni kada se oseti ugroženom zbog, za nju neuobičajenih aktivnosti bebe.
 • Ukoliko se, nažalost dogodi gubitak člana porodice posvetite mački dodatnu pažnju. Često izgleda gotovo nemoguće zameniti ljubimici omiljenu osobu ali uz pažnju koju ćete joj pokloniti ona će se relativno brzo prilagoditi novoj situaciji.

protiv stresa petface

Zašto vaša mačka guta vunu i konce i preterano često LIŽE SVOJE KRZNO?

Domaćinstvo sa više mačaka ili ljubimaca

 • Posebnu pažnju posvetite upoznavanju „stare“ mačke sa novom koju donosite u dom. Dajte im vremena da se upoznaju i sprečite svaki mogući sukob. „Stara“ mačka ima instiktivnu potrebu da štiti svoj prostor i uspostavi dominaciju. Ako je pridošlica agresivna i dominantna vaša stara ljubimica će biti pod velikim stresom. Upoznavanje i prilagođavanje sprovodite postepeno pazeći da se ni jedna mačka ne oseća preterano ugroženom. Nikako nemojte više pažnje posvećivati novoj ljubimici, čak je potrebno više brinuti o „staroj“ mački.
 • Obezbedite svakoj mački „lični“ prostor koji će biti udaljen od ostalih mačaka ili drugih ljubimaca u koji će moći da se povuče kada se oseti ugroženom ili jednostavno poželi da bude „na miru“.
 • Obezbedite svakoj mački posebnu posudu za toalet.
 • Takođe obezbedite i odvojene posude za hranu i vodu. One će često međusobno razmenjivati ove posude ali im je veoma važno da imaju baš svoju.
 • Hranu im poslužujte odvojeno kako ne bi došlo do sukoba. Bilo bi dobro da se posude nalaze u različitim prostorijama ili da jedu razdvojene jer one vole da tu aktivnost obavljaju bez opstrukcije drugih pripadnnika domaćinstva.
 • Ako imate i psa u domaćinstvu obavezno radite na socijalizaciji oba ljubimca. Obezbedite i jednom i drugom odvojen prostor za odmor, spavanje ili jednostavno sklanjanje od uznemirujućih situacija.

Naravno, sve što važi za domaćinstva sa jednom mačkom, a tiče se održavanje uobičajene rutine, socijalizacije, vremena provedenog sa ljubimcem treba primenjivati i ukoliko imate više mačaka. Ovo je donekle zahtevnije sa više mačaka jer ipak je svaka mačka ličnost za sebe i neće svaka reagovati na isti način na iste uzročnike stresa.

protiv stresa petface

U smanjenju stresa kod mačaka možete koristiti irazličite preparate na prirodnoj bazi. Uglavnom se radi o ekološkim, biljnim ili feromonskim supstancama koji utuču na smirenje ili poboljšanje opšteg psihološkog stanja. Ukoliko sve ovo što smo vam nabrojali ne pomaže, obratite se veterinaru. Nemojte nikako koristiti na svoju ruku razne lekove za smirenje. Mnogi od njih imaju suprotan efekat na mačke, a posebno treba obratiti pažnju na doziranje. Više o lekovima koji su štetni za mačke i ostale ljubimce pročitajte u našem tekstu „Lekovi otrovni za ljubimce“

Ne zaboravite, svaka, pa i najmanja promena u životu mačaka, makar to bila i promena posipa u toaletu može izazvati ozbiljne poremećaje u ponašanju.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstFOTOGRAFIJE VENČANJA: Pogledajte kako izgledaju svečane fotografije ljubimaca sa venčanja njihovih vlasnika!
Sledeći tekst“LJUDI SU ZLI”: Nataši iz Topole, u dvorištu kuće, otrovali tri psa i mačka!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime