Naslovna PETOPEDIJA PSI PRVIH 30 DANA SA ŠTENETOM: Prvi zajednički dani su presudni za vaš...

PRVIH 30 DANA SA ŠTENETOM: Prvi zajednički dani su presudni za vaš budući život!

0
prvi zajednicki dani petface

Nabavka psa, pogotovu ukoliko se radi o štenetu predstavlja veoma uzbudljiv period. Bez obzira da li već duže vreme planirate da nabavite ljubimca ili ste se naprasno zaljubili u štene koje ste videli na ulici prvi zajednički dani su zabavni, naporni i predstavljaju jedinstveno iskustvo. Međutim, morate znati da su oni i presudni za vaš budući zajednički život. Nevezano za okolnosti nabavke šteneta neke stvari se moraju na vreme pripremiti jer će njegov dolazak u dom doneti i brojne promene za sve ukućane. Da se podsetimo šta je sve neophodno da obezbedite novom članu domaćinstva.

  • Odgovarajuća hrana za štence
  • Posuda za hranu
  • Posuda za vodu
  • Ležaljka za odmor i spavanje
  • Ogrlica i povodnik
  • Pribor za negu dlake
  • Igračke za pse

Kako ćete provoditi prve dane sa novim ljubimcem zavisi od više faktora. Na prvom mestu je životni prostor. Razume se da nije isto ukoliko živite u stanu ili u kući sa dvorištem. Broj ukućana takođe igra važnu ulogu, pogotovu ukoliko ima dece. Prisustvo drugog psa ili neke druge vrste ljubimca je važno u prvim danima jer zahteva poseban oprez iz više razloga. Ipak neke stvari se moraju obaviti kako bi zajednički život od prvog dana bio zadovoljavajući za sve.

prvi zajednicki dani petface

Prvi dan

Mnogi štenci će neposredno po dolasku u novi dom pokazivati znake opreza, zbunjenosti, potištenosti pa čak i straha. Neki drugi će odmah radoznalo da istražuju novi prostor, tražiti različite predmete za igru, trčati za ukućanima. Ponašanje štenca prvog dana uslovljeno je karakternim osobinama i prethodnim iskustvom. Potištenost je često reakcija na odvajanje od majke i braće i sestara iz legla. Oprez je normalno stanje prilikom upoznavanja novog prostora kao i strah od novog prostora i osoba koje prvi put vidi. Kada se radi o napuštenim uličnim psima znaci anksioznosti mogu biti još više izraženi.

Koliko god vi i vaši ukućani bili uzbuđeni i oduševljeni dolaskom šteneta budite oprezni kako ga ne bi preplavili preteranom pažnjom. Novi prostor, novi ljudi, novi mirisi, glasovi i zvuci koje do sada nije čuo – sve to može biti prilično uznemirujuće za ljubimca. Sasvim je razumljivo da će svi želeti da ga drže u rukama, da ga maze i da mu ugađaju. Nemojte podleći takvim emocijama. Pustite štene da se adaptira. Postavite ga u njegovu ležaljku i dozvolite mu da ono samo krene u istraživanje. Radoznalost će nadvladati oprez i strah. Kada jednom krene, pratite ga bez naglih pokreta. Sedite sa njim na pod i posmatrajte ga dok istražuje. Dozvolite mu da istraži vas same njuškanjem i lizanjem. Ukoliko imate drugog psa u kući, prvog dana ih nemojte spajati. I jednom i drugom ljubimcu to može biti krajnje traumatično iskustvo.

Kada se oslobodi i počne hrabrije da istražuje prostor možete mu staviti ogrlicu. Ukoliko negoduje, skinite je i posle sat vremena pokušajte ponovo. To činite sve dok se ne navikne na njeno prisustvo oko vrata. Svakih pola sata ga odnesite na mesto koje je predviđeno za obavljanje nužde i čekajte da nešto uradi. Naravno, možete ga izvoditi i u dvorište ako ga imate ali bilo bi dobro da ga u gradskim uslovima ne izvodite na ulicu ili obližnji travnjak ukoliko nije završen kompletan proces imunizacije vakcinacijom protiv zaraznih bolesti pasa. Kad god obavi fiziološku radnju na predviđenom mestu, pohvalite ga i nagradite. U trenucima kada niste u mogućnosti da vam je ljubimac „na oku“, stavite ga u neku kutiju sa visokim stranicama u koju ćete staviti njegovu ležaljku kako bi bio siguran. Počnite odmah da koristite njegovo ime kako bi što pre naučio da se odaziva.

PROČITAJTE I:

VAŠKE KOD PASA I MAČAKA: Najčešće izazivaju iritaciju i svrab domaćinu!

Prva noć

E ovde nastaje prvi pravi problem. Nema šteneta koje prvu noć u novom domu spava mirno. Svako cvili, laje, arlauče jer je ostavljeno samo. Štene želi da bude sa novim vlasnikom. Najsrećnije je ako ga unesete u svoj krevet. Logično, do sada je spavalo sa majkom ili ostalim štencima. Preporuka je da budete „tvrdog srca“. Obezbedite ga u čvrstoj kutiji visokih stranica iz koje ne može da iskoči i budite strpljivi i uporni. Možete mu ostaviti uključeno prigušeno svetlo dok se ne navikne na novi prostor. Ne zaboravite, kada ga jednom unesete u krevet bićete u ozbiljnom problemu da ga kasnije odviknete od te navike. Ne verujemo da ćete rado deliti postelju sa odraslim nemačkim ovčarom ili još gore, nemačkom dogom od 50-ak kilograma.

prvi zajednicki dani petface

Prvih 10 dana

Već posle nekoliko dana štenetu će biti veoma ugodno u novom domu. Upoznalo je prostor, ljude i ostale ljubimce ukoliko ih ima. Vaš dom je sada njegov, u pravom smislu te reči. Sada se aktivno igra i pravi štetu grickanjem delova nameštaja, garderobe i obuće. To naravno treba sprečiti. Nastavite obuku metodama pozitivnih asocijacija. Svaku pozitivnu naučenu i usvojenu radnju ili naviku nagrađujte verbalnim pohvalama i nagradicama u obliku poslastica. Vaše štene će želeti da vas zadovolji ali će i grešiti. Kažnjavajte ga ignorisanjem, a ne vikom ili batinama. U ovom periodu štene će pronaći i svoje omiljeno mesto u kući. To može biti njegova ležaljka, fotelja, prostor ispod stola. Šta god da je taj prostor, on čini da se pas oseća udobno i sigurno. Sada je vreme i da obavite redovne posete veterinaru i počnete sa primenom higijenskih mera. Počnite sa obukom korišćenja povodnika. Zakačite ga za ogrlicu u pustite da štene hoda sa povodnikom samostalno kako bi se priviklo. Postepeno počnite da držite povodnik i u kućnim uslovima vežbajte šetnju. Ukoliko nije završen proces vakcinacije, nemojte ga voditi na mesta sa drugim psima. U ovom periodu počnite proces uobročavanja. Hranu mu dajte u određeno vreme kako bi se naviklo na termnine hranjenja. Nemojte mu davati hranu van predviđenih termina osim ukoliko se radi o nagradicama.

prvi zajednicki dani petface

30 dana

Vaš ljubimac bi sada već trebalo da se redovno odaziva na svoje ime i da je stekao naviku obavljanja nužde tokom šetnje ili na za to određenom mestu u stanu. Trebalo bi da odgovara na jednostavne komande kao što su „dođi“, „sedi“ i „mesto“. U šetnji sada već treba normalno da koristite povodnik. Pas bi trebalo da je već naučen na vreme i mesto za obede. U ovom periodu treba da završite osnovne preglede kod veterinara i da sprovodite čišćenje od parazita. Bilo bi dobro da ga naučite na vožnju automobilom i ostavljanje u kući bez prisustva drugih osoba (sam u kući). Takođe bi trebalo da bude naučen na vašu manipulaciju u njegovim ustima i pranje zuba. Posete prijatelja sa decom ili kućnim ljubimcima su važne kako bi se pas naučio na prisustvo i komunikaciju sa okolinom. Posebna pažnja treba da se posveti zbližavanju i normalnoj komunikaciji sa drugim, starijim ljubimcem u kući, bilo da se radi o psu ili mački. Stariji ljubimci se teže privikavaju na prisustvo novog stoga malo više pažnje posvetite starijem. Svaku pozitivnu reakciju nagradite pa će stariji ljubimac vremenom naučiti da je mlađi pas izvor i zadovoljstva, a ne samo neprijatnosti.

Prvih 30 dana zajedničkog života sa štenetom imaju ključnu važnost za budućih petnaestag godina. Ono što štene usvoji kao pozitivno iskustvo i ponašanje u ovom periodu olakšaće dalje učenje i sprečiće pojavu nepoželjnog ponašanja pa i poremećaja u ponašanju. Pre nego što nabavite štene, posavetujte se sa veterinarom o potrebama šteneta i neophodnim koracima koje treba da preduzmete kako bi obezbedili dug, zdrav i radostan život svog ljubimca. Naravno i vas i vaše porodice.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime