Naslovna PETOPEDIJA PSI Šta raditi kada psa UJEDE pčela, osa, mrav…

Šta raditi kada psa UJEDE pčela, osa, mrav…

0
psa ujede pcela petface

Kao i za ljude ujedi raznih insekata mogu biti krajnje neprijatni ali i opasni za pse. Pčele i ose, njihovi rođaci stršljenovi i bumbari uglavnom predstavljaju najveću opasnost u našim krajevima. Međutim, ne treba zaboraviti ni paukove, mrave, komarce, papadaće i krpelje. Gotovo svi ovi insekti obično nisu aktivni na temperaturama ispod 13° Celzijusa pa najveća opasnost preti s proleća, leta i rane jeseni. Ako zanemarimo komarce, papadaće i krpelje koji su paraziti koji se hrane krvlju domaćina i namerno napadaju pse ostali insekti koji predstavljaju opasnost nisu agresivni. Ubadaju tek ukoliko su uznemireni ili napadnuti. Naravno radoznalost pasa koji im prilaze nikad ne tumače kao dobronamernu i bezopasnu. U svakom slučaju, ujede ili ubode svih insekata treba shvatiti krajnje ozbiljno, jer posledice ponekad imaju i smrtni ishod.

psa ujede pcela petface

SIMPTOMI

Svaki ubod insekta je bolan i izaziva prilično prepoznatljivu reakciju žrtve. U suštini svaki ubod izaziva alergijsku reakciju. Zbog toga se i manifestacije mogu opisati u rasponu od blagih do krajnje opasnih. Kod pasa koji su izrazito alergični na toksine koji se nalaze u žaokama simptomi su dramatični i zahtevaju hitnu intervenciju veterinara. Od mesta ujeda dosta zavise i načini na koje možemo posumnjati da se radi o „bliskom kontaktu“ psa i opasnog insekta.

Kada govorimo o pčelama, osama, stršljenovima i bumbarima obično vidimo sledeće simptome:

 • Pas se u trenutku uboda često bolno oglašava cviljenjem
 • Uznemirenje
 • Svrab i češanje
 • Crvenilo na koži
 • Veći ili manji otok na mestu uboda
 • Vidi se ostatak žaoke na mestu uboda
 • Mučnina
 • Pojačano balavljenje
 • Iznenadno i nekontrolisano mokrenje
 • Otežano disanje
 • Gušenje
 • Konvulzije
 • Gubitak svesti i kolaps

Obično do ujeda dolazi u predelu nosa i usta pa s obzirom da se radi o relativno mekom tkivu dolazi do većih otoka. Prava opasnost preti ukoliko se ubod dogodio unutar usne duplje, na jeziku ili grlu. Tada u kombinaciji sa snažnom alergijskom reakcijom dolazi do značajnog oticanja tkiva koje može da potpuno zatvori disajne puteve pri čemu dolazi do gušenja psa.

Pored toga, psi koji izrazito burno alergijski reaguju na toksine mogu za veoma kratko vreme da padnu u tzv. anafilaktički šok koji neretko ima fatalan ishod.

Anafilaksija – životno opasna

Anafilaksija je životno opasna, sistemska reakcija preosjetljivosti koja može biti prouzrokovana  imunološkim i neimunološkim mehanizmima. Većina reakcija je posredovano imunoglobulinom (IgE). To je najteži oblik alergijske reakcije i skoro uvek je neočekivan. Zakašnjenje u kliničkoj dijagnozi i liječenju može dovesti do smrti zbog opstrukcije disajnih puteva ili vaskularnog kolapsa. Pacijenti u ambulantu mogu biti primljeni sa već aktivnim simptomima ili mogu razviti anafilaksiju nakon primene običnih terapija koje se koriste u klinici. Veterinari moraju biti spremni da prepoznaju i brzo tretiraju anafilaksiju kako bi sprečili potencijalno katastrofalne ishode.

psa ujede pcela petface

PRVA POMOĆ

Ukoliko posumnjate da je pas uboden od strane nekog od spomenutih insekata prvo proverite o kom broju ujeda se radi. Vrlo često, vlasnici pronađu jednu žaoku koju odstrane, a reakcija i simptomi se nastavljaju jer je pas uboden više puta. Probajte da smirite psa i pregledate predeo koji on pokušava da počeše šapama. Ukoliko vidite ostatak žaoke na mestu uboda odstranite je. Žaoka u organizmu iako otkinuta od tela pčele još izvesno vreme nastavlja da luči toksin i pravi štetu imunološkom sistemu psa i izaziva bol i svrab. Tom prilikom budite oprezni. Ukoliko koristite pincetu pazite da žaoku ne pritiskate preterano snažno jer ćete tako samo pojačati unos toksina. Najbolje je da koristite neku ravnu površinu (npr. kreditnu karticu) i da njom povlačeći je preko mesta uboda iščupate žaoku. Ohladite mesto uboda. U tu svrhu koristite led umotan u peškir (nemojte led stavljatai direktno na ranu jer će se pas dodatno uznemiriti), smrznute paketiće mesa, povrća ili nešto slično iz zamrzivača. Hladnoća će smanjiti otok i ublažiti bol i svrab. Ukoliko svrab, crvenilo i otok ne počnu da nestaju posle tridesetak minuta, ili se ne daj Bože situacija iskomplikuje, potražite pomoć veterinara. To obično znači znači da će psu trebati terapija antihistaminicima kako bi se smanjile posledice reakcije. Ukoliko pas upadne u šok i izgubi svest, hitno ga prebacite u najbližu veterinarsku ambulantu kako bi mu se ukazala neophodna pomoć i spasao život.

psa ujede pcela petface

PROČITAJTE I:

Da li psi imaju crevne i ostale vrste UNUTRAŠNJIH PARAZITA?

Od insekata koje srećemo u našim krajevima, po pse su još opasni mravi i pauci. Srećom, ujedi ovih insekata su retki, pogotovu kada se radi o paucima. Ukoliko dođe do ujeda od strane mrava na mesto ujeda stavite rastvor soda bikarbone koji će ublažiti posledice dejstva mravlje kiseline. Ukoliko nemate ovaj sastojak u kući, za prvu pomoć možete koristiti pastu za zube jer sve one sadrže visok procenat soda bikarbone. Naravno, primenite i terapiju hladnim oblozima.

psa ujede pcela petface

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPAŽNJA OTROV U PARKU: Neko je postavio otrov mačkama u parku!
Sledeći tekstVELIKA TUGA: Vinston, nežni div, uginuo od srčanog udara zbog straha od vatrometa!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime