Naslovna VESTI PSI ISTRAŽIVANJE: KAKO SE KONJI I PSI IGRAJU? – Psi se sa...

ISTRAŽIVANJE: KAKO SE KONJI I PSI IGRAJU? – Psi se sa konjima igraju na isti način kao sa drugim psima.

0
igra psa i konja

Gotovo sve životinje se igraju. Iako se čini da ta igra ne služi ni jednoj važnoj funkciji dokazano je da kroz igru uče neka pravila i veštine, oslobađaju se stresa i grade međusobne odnose. Većina istraživanja su do sada bila fokusirana na igru između pasa i njihovih vlasnika. Svi rezultati su potvrdili da ima veoma važnu ulogu u međusobnim odnosima i da predstavlja najbolji način za učenje mnogih veština kod pasa.

ZABLUDE I MITOVI: ZAŠTO SE ŠTENE NE RAZVIJA?

U novom istraživanju, Elizabeta Palagi, sociobiolog sa Univerziteta u Pizi u Italiji, proučavala je igru između dve veoma inteligentne i od čoveka pripitomljene vrste: konja i pasa. Pošto je pregledala stotine snimaka sa Youtube-a na kojima se prikazuju odnosi konja i pasa, skoncentrisala se na 20 video zapisa na kojima se konji i psi igraju bez upliva ljudi.

Rezultati pokazuju da su obe vrste u tim igrama veoma opušteni, otvorenih usta što je uobičajen izraz kod sisara tokom igre. Često su i jedni i drugi bili postavljeni u ranjiv položaj, na leđima, što po pravilu daje signal prijateljske namere. Pored toga, utvrđeno je da i konji i psi često oponašaju izraz lica druge vrste. Ovo je prvi put da je takva vrsta mimikrije primećena između dve životinjske vrste. Ovakvo ponašanje je zabeleženo kod pasa koji imitiraju izraz ljudi, ali ovo je bila velika novost za konje. Takođe, naučnike je začudilo što se to veoma brzo događalo posle upoznavanja i veoma često, kao i kod pasa u međusobnoj igri.

NASILJE SE NE ZAUSTAVLJA: Pas je doživeo strahovit udarac koji mu je odneo “POLA LOBANJE”!

pas i konj
„Igra je aktivnost koja je se primećuje kod sisara i ptica. Predstavlja polje na kojem je moguće razvijati zajednički način komunikacije.“ kaže Elizabeta Palagi. Konji i psi su uprkos velikoj razlici u veličini, pa čak i evolucijskoj udaljenosti dokazali da mogu da se igraju na način koji smanjuje šanse da nesporazum preraste u agresiju. Možda je ovo recept kako da se i mi ljudi ponašamo u našim međusobnim odnosima, zar ne?

Petface Viber zajednica

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstE, TO SE ZOVE SOCIJALNO DISTANCIRANJE
Sledeći tekstISHRANA VELIKIH PAPAGAJA – Šta davati od hrane žakoima i arama

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime