Naslovna PETOPEDIJA PSI PSI I NOĆNE MORE. I psi sanjaju Stravu u Ulici Brestova (Video)

PSI I NOĆNE MORE. I psi sanjaju Stravu u Ulici Brestova (Video)

0

Neki drugi poremećaji spavanja kod pasa

Pored pojave noćnih mora i kod pasa postoji opasnost od problema koji se naziva „uskraćivanje ili deprivacija sna“. Nedovoljno spavanja ili loš kvalitet sna može dovesti do brojnih zdravstvenih poremećaja tako da je obezbeđivanje zdravog i dovoljnog spavanja za psa od ključne važnosti. Kao i ljudi i psi pate od nekih poremećaja sna.

psi i noćne more

Apneja u snu

Ova pojava srećom nije preterano česta kod pasa. Radi se o naglom suženju ili kolapsu disajnih puteva tokam spavanja. To dovodi do naglog prekida protoka vazduha koji može trajati od nekoliko, do čak dvadesetak sekundi. Naravno, pas se zbog toga naglo budi iz psa jer ima osećaj gušenja. Dugoročno, pas ima isprekidan i slab san pa se javlja osećaj umora i iscrpljenosti tokom dnevnih aktivnosti. Ova pojava je češća kod brahicefaličnih rasa kao što su mopsovi, engleski i francuski buldozi, bostonski terijeri, bokseri i peinezeri. Ipak, javlja se i kod drugih pasa, pogotovu kod onih ih koji imaju probleme kao što su kolaps traheje. Ukoliko vaš pas glasno hrče tokom spavanja ili se često budi, potražite pomoć veterinara. Apneja u snu može biti ozbiljan problem, a u ekstremnim slučajevima i fatalna.

Narkolepsija

ČŠTUCANJE KOD PASA: Deluje vam simpatično i zabavno, međutim DA LI ŠTUCANJE PREDSTAVLJA PROBLEM! (VIDEO)

Ovaj krajnje neobičan poremećaj se prepoznaje po tome da se pas tokom dana i aktivnosti iznenada sruši i zaspi. Epizode se javljaju obično kada je pas izuzetno uzbuđen, u igri ili tokom uzimanja hrane. Vlasnici koji se prvi put susretnu sa ovakvim ponašanjem su po pravilu šokirani, uspaničeni i veoma zabrinuti. Uzrok narkolepsije je nenormalno nizak nivo hipokretina koji održava budnost i normalne obrasce spavanja. Obično se radi o genetskoj predispoziciji i ustanovljeno je da se češće javlja kod labradora, dobermana i pudlica. Gojaznost i nedostatak fizičke aktivnosti takođe mogu da dovedu do pojave narkolepsije ali se to dešava mnogo ređe. Narkolepsija se javlja kod mlađih pasa. Glasni šumovi, uzvici i pomeranje će naglo probuditi psa koji je ovako iznenadna zaspao. Srećom, narkolepsija nije fatalna bolest ali može drastično da utiče na ponašanje i kvalitet života psa. S druge strane, ne postoji konkretan lek koji rešava problem ali se određenim promenama u načinu života simptomi i učestalost ovih iznenadnih dremki mogu miniminizirati.

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.