Naslovna VESTI PSI ISTRAŽIVANJA: Ko više voli vlasnike – psi ili mačke?

ISTRAŽIVANJA: Ko više voli vlasnike – psi ili mačke?

0
mačke ili psi petface

U nameri da ispratimo sva relevantna istraživanja koja se bave psima i mačkama, ovoga puta bavimo se temom ljubavi i odnosa između ovih ljubimaca i njihovih vlasnika. Tačnije, današnjim tekstom želimo da odgovorimo na dilemu ko to voli vlasnike više – psi ili mačke?

Pročitajte još: ISTRAŽIVANJA: Psi mogu da tumače ljudske emocije!

Istraživanje je sprovedeno nedavno u sklopu BBC-ovog dokumentarca. Vođa ovog istraživanja je doktor Pol Zek, koji je rešio da stane na put prepucavanjima između vlasnika pasa i mačaka i da zauvek reši dilemu o ovoj uvek aktuelnoj temi – ko više voli od ovih ljubimaca.

mačke ili psi petface

Kako bi odgovorio na ovo pitanje doktor Zek je merio nivo oksitocina i kod pasa i kod mačaka pre i nakon igranja sa vlasnicima. Inače, oksitocin je hormon koji se još naziva i „hormon ljubavi“ ili „hormon maženja“. On se oslobađa nakon vremena provedenog sa voljenim ljudima.

To je jedan od hemijskih pokazatelja ljubavi kod sisara. Ljudi proizvode ovaj hormon u mozgu kada im je stalo do nekoga. Na primer, kada pojedinac ugleda svog supružnika ili dete, nivo ovog hormona poraste od 40 do 60 %, rekao je doktor Zek za medije.

mačke ili psi petface

U ovom istraživanju je učestvovalo po 10 pripadnika obe vrste. Nivo ovog hormona meren je i kod jednih i kod drugih, pre i nakon igranja sa njihovim vlasnicima, a potom su rezultati upoređeni. I da li ste spremni da istina konačno bude otkrivena?

Pročitajte još: NISMO IZNENAĐENI: Istraživanja su pokazala da spavanje sa ljubimcem poboljšava kvalitet sna!


Kod pasa se nivo oksitocina u proseku povećao za 57,2 % nakon provedenog vremena sa vlasnicima, a kod mačaka za jedva 12 %. Doktor Zek je rekao da ni najmanje nije iznenađen ovim rezultatima i da je dobijeni rezultat od 57,2 % koji je ustanovljen kod pasa veoma moćan odgovor koji pokazuje da je psima zaista stalo do njihovih vlasnika. Sa druge strane, on je čak pozitvno iznenađen što se nivo oksitocina kod mačaka uopšte promenio, jer on to nije očekivao. To pokazuje da krznene lepotice mogu da uspostave određene odnose sa vlasnicima, onda kada to njima odgovara.

mačke ili psi petface

Mačkoljupci, nadamo se da niste razočarani dobijenim rezultatima. Što se nas tiče, ovi pokazatelji ništa ne menjaju, jer mi podjednako volimo i pse i mačke.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstTROVAČI NE MIRUJU: Oprezno u bloku 21 – otrov je svuda po travi!
Sledeći tekstPas koji plače srušio Internet: Starog psa vlasnici ostavili u azilu i uzeli mladog labradora!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime