Naslovna PETOPEDIJA PSI DA LI PSI PROLAZE KROZ MENOPAUZU: Postoji li ili ne kod pasa?

DA LI PSI PROLAZE KROZ MENOPAUZU: Postoji li ili ne kod pasa?

0
psi prolaze kroz menopauzu petface

Menopauza se definiše kao prestanak mesečnih reproduktivnih ciklusa i gubitak reproduktivne sposobnosti. Za razliku od ljudi kod kojih se menopauza javlja oko 50-te godine života, kod pasa menopauza ne postoji. Jedan od razloga je i taj što kod pasa ne postoje mesečni ciklusi. Psi ulaze u estrus (teranje) dva puta godišnje, svakih šest meseci. Pravilnost njihovog reproduktivnog ciklusa zavisi od rase, starosti i individualnih osobina.

Kako pas stari, ciklusi teranja mogu postati nepravilni ali ženka i dalje zadržava plodnost. Trudnoća kod starijih ženki je i dalje moguća, ali je naravno, nešto rizičnija. Kod pasa koji nisu sterilisani – odstranjeni jajnici i materica, povećava se ukupan rizik od bolesti reproduktivnog sistema.

PROČITAJTE I:

Kada NABAVITI NOVOG PSA posle smrti starog!

  • Trudnoća je rizik

Definitivno je utvrđeno da trudnoća kod srednjovečnih i starijih pasa nosi veći rizik kako za majku tako i štence. Mnogobrojne bolesti koje su poznate ili imaju subkliničke znake su mnogo prisutnije u ovoj uzrasnoj dobi nego kod mladih ili zrelih ženki.

psi prolaze kroz menopauzu petface

  • Lažna trudnoća

Ovo stanje koje je poznato i kao pseudopregnacija može da se javi u bilo kom životnom dobu, bez obzira da li je pas paren ili ne. Tokom lažne trudnoće privremena struktura jajnika koja luči progesteron ne regresira kako bi trebalo. Zbog povećanog prisustva hormona progesterona mozak i telo reaguju kao da je ženka trudna. Ženka traži mesto na kojem će se poroditi, gnezdi se, štiti tetritoriju, prikuplja igračke i stvari vlasnika i slično. Razvijaju se i rastu mlečne žlezde čak se i proizvodi mleko. U ovakvim stanjima ponekad je potrebna intervencija veterinara kako bi se smanjili propratni simptomi kao bol u dojkama i povećano stanje anksioznosti.

  • Piometra

Piometra je ozbiljno oboljenje koje ugrožava život psa. Gnojna upala materice nastaje kada se sadržaj materice tokom estrusa ne izbacuje u potpunosti. Javlja se kao deo normalnog ciklusa ali i tokom lažne trudnoće. Podaci govore da je mnogo češća kod starijih,  nesterilisanih ženki. Naravno, i rizik po zdravlje i sam život je mnogo veći kod starijih jedinki. Obolelim psima se nikako ne preporučuje terapija medikamentima, a najbolje rešenje jeste sterilizacija koja podrazumeva uklanjanje jajnika, jajovoda i materice. Međutim u starijem urastu povećavaju se rizici od ovakvih intervencija jer je zbog delovanja toksina celokupni organizam drastično oslabljen.

psi prolaze kroz menopauzu petface

  • Mamarni tumori

Tumori mlečnih žlezda su veoma česti kod nesterilisanih ženki. Pogotovu se javljaju kod onih koje nisu imale poroda. U više od 65% slučajeva radi se o malignim oblicima koji daju metastaze i imaju veoma lošu prognozu. Tumori se mogu javiti u bilo kojoj od 14 mlečnih žlezda pojedinačno ili kao višestruki u čitavim kompleksima dojki. Terapija se uglavnom svodi na odstranjivanje zahvaćenih mlečnih žlezda i hemiotrapiju koja treba da spreči ili uspori metastaze. Naravno, zbog nešto oslabljenog opšteg stanja kod starijih ženki ove intervencije nose mnogo veći rizik.

Dakle, menopauza, tj. izostanak reproduktivnih ciklusa i odsustvo reproduktivne sposobnosti kod pasa ne postoji. Ako kod svoje nesterilisane starije ljubimice primetite letargiju, odsustvo apetita, povećan unos vode ili neku izraslinu na mlečnim žlezdama hitno potražite pomoć veterinara. Sva je prilika da je obolela od neke bolesti reproduktivnog sistema koja je uslovljena hormonskom aktivnosti i u drastičnoj meri ugrožava njen život. 

psi prolaze kroz menopauzu petface

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstNajspretnijem u preživljavanju, PRETI OGROMNA KAZNA zbog ubijanja jedne životinje! (VIDEO)
Sledeći tekstŠORTIJEVA PRIČA: Mislili su da sam Lesi, voleli su me, a onda su shvatili da sam mešanac i OSTAVILI ME!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime