Naslovna PETOPEDIJA PSI PSI ZA STARIJE OSOBE: Rasa nije garancija da vam taj pas zaista...

PSI ZA STARIJE OSOBE: Rasa nije garancija da vam taj pas zaista odgovara! (VIDEO)

0
psi za starije osobe petface

Svako treba da dobije priliku da svoj život deli sa psom, bez obzira na životnu dob. Ukoliko pripadate starijoj populaciji, to nije faktor koji treba da utiče na odluku da nabavite svog novog najboljeg prijatelja. Ali ipak, vaš životni stil i zdravstveno stanje jesu faktori koje treba uzeti u obzir prilikom odabira psa o kojem ćete se brinuti.

Odavno je dokazano da društvo psa obezbeđuje mnoge zdravstvene i emocionalne benefite. Druženje sa psom smanjuje stres, snižava krvni pritisak eliminiše anksioznost i depresiju koje gotovo po pravilu prate osobe preko 60 godina starosti. Pored toga, briga o psu i redovne šetnje popravljaju opšte fizičko stanje vlasnika. U principu, možete nabaviti bilo kog psa za ljubimca ukoliko imate mogućnosti da se dovoljno dobro brinete o njemu, bez obzira na svoje godine.

PROČITAJTE I:

ZAŠTO PSI JEDU SNEG i da li je to OPASNO? (VIDEO)

Međutim, obratite pažnju na sledeće činjenice. Na prvom mestu, razmislite da li možete da zadovoljite osnovne potrebe pasa kao što su šetnje, ishrana i zdravstvena nega. Ako već vodite aktivan život, možete izabrati psa koji zahteva više aktivnosti. Ukoliko više vremena provodite u kući onda morate misliti o psima koji nisu preterano zahtevni što se tiče šetnje, igre i vežbe u prirodi. Razmislite o životnom veku psa. Žive od 12 do 15 godina pa stoga nije loša ideja da nabavite odraslog psa umesto šteneta pripadnika dugovečnih rasa. Ako imate neki zdravstveni problem koji će vam otežati brigu o velikom psu, bolji izbor su male rase.Evo nekoliko rasa koje su nešto više po meri starijih osoba.

psi za starije osobe petface

  • Bišon

Mali beli pas. Radostan i dobroćudan. Lako se obučavaju i socijalizuju i ne traži neku posebnu negu osim povremene posete frizeru za pse. Lak za šetnju i nije posebno zahtevan kada se radi o fizičkim aktivnostima.

  • Francuski buldog

Sa ovim psom nikada nećete biti tužnu. Spada u najveselije pasmine. Mišićavi su i aktivni ali srećom nisu preterano izdržljivi u svojim fizičkim aktivnostima. Redovna šetnja im je sasvim dovoljna da istroše nakupljenu energiju. Nešto su zahtevniji kada se govori o zdravlju, jer često imaju različite kožne problema. Pored toga, zbog skraćene njuške gotovo svi hrču tokom spavanja.

  • Maltezer

Slično kao i bišon ovo je pravi „mali beli pas“. Idealan je družbenik u stanu, i obožava da sedi u krilu vlasnika ili na nekoj mekoj fotelji ili krevetu. Što se tiče šetnje, takođe nisu previše zahtevni a većina je zadovoljna kada u šetnju ide u rukama vlasnika. Laki su za obuku, a sa težinom od 4 do 6 kilograma može ići svuda sa vama. Staje u gotovo svaku torbu. Jedino o čemu treba voditi računa u zdravstvenom smislu to su preterana telesan težina, nega dlake i zuba.

psi za starije osobe petface

  • Pomeranac

Želite malog psa? Težina im je između 3 i 7 kilograma pa su u tom smislu idealan izbor. Pomalo su previše temperamentni i lajavi ali su zabavni i razigrani. Vole da sede u krilu vlasnika, a za potrošnju energije su im dovoljne odgovarajuće igračke. Zahtevaju više nege vezano za krzno i zube.

  • Princ Čarls kavalier španijel

Mali pas koji je najsrećniji kada je u društvu vlasnika. Lako se trenira. Zahteva redovnu negu ušiju, četkanje dlake i povremene odlaske kod grumera. Imaju više genetski uzrokovanih zdravstvenih problema vezanih za koštano zglobni aparat i srce pa se dobro informišite kod veterinara i odgajivača.

  • Pudla

Ako želite pudlu za svog novog prijatelja predlažemo one malog rasta. Inteligente su i neverovatno odane vlasniku. Lako se socijalizuju i dobro će se slagati sa unucima. Redovne dnevne šetnje su sasvim dovoljne da zadovolje njihovu potrebu za fizičkim aktivnostima. Lake su za negu, ali neophodno je da se redovno vodi kod grumerea zbog nege dlake. Izuzetno se malo linjaju, gotovo da nemaju karakterističan miris pa je i to jedna prednost o kojoj treba misliti. I oni zahtevaju veću pažnju kada se radi o nezi ušiju i zuba.

psi za starije osobe petface

  • Vipet

Pitate se kako trkački pas može biti dobar za starije osobe? Ovi psi koji pripadaju hrtovima deluju kao da imaju neisrpnu energiju. Međutim, pored redovnih umerenih šetnji i povremenim puštanjem da se istrče uglavnom više vole udobnost fotelje i mir kuće. Nisu preterano zahtevni što se tiče nege dlake i ishrane. Ipak prilično su veliki po dimenzijama pa razmislite da li možete da se brinete o takvom psu.

  • Korgi

Ovi psi koji su po dimenzijama između malih i srednjih rasa su veoma pameti i prilično laki za obuku. Iako kratkonogi, vole šetnju što će i vas naterati da redovno izlazite iz doma i da se fizički aktivirate. Veoma su jednostavni za negu a davaće vam i utisak kraljevskog starusa. To su omiljeni psi engleske kraljice Elizabete.

PROČITAJTE I:

ZABLUDE O SNEGU I ZIMI: Da li krzno zaista štiti od hladnoće i da li psi mogu dobiti buve i krpelje na snegu?

  • Ši cu

Mali, čupavi i prilično energični psi koji ipak ne zahttevaju preteranu negu. Pomalo su tvrdoglavi ali im to daje i poseban ton. Pošto imaju skraćenu njušku skloni su problemima sa disanjem kao i kožnim oboljenjima. Ipak zbog svojih dimenzija, vrlo su dobri za manje stanove.

Sama rasa nije garancija da ste izabrali psa koji vam potpuno odgovara. Svaki pas je jedinstven kako po osobinama tako i potrebama. Ako se odlučite za usvajanje već odraslog psa, veće su šanse da unapred znate da li vam odgovara u odnosu na vaše mogućnosti i očekivanja. Ukoliko možete, provedite neko sa njim da  se bolje upoznate. Tako će se izbeći situacije neispunjenih očekivanja i razočaranja. Uostalom, uzimanje psa u starijoj dobi predstavlja novi početak i novu fazu vašeg života, a to je osećanje koje je neponovljivo.

Pogledajte video na Petface YouTube kanalu koji govori na ovu temu: Malterez Koka

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstZaigrao se i nije brinuo, a onda je LED PUKAO POD NJEGOVIM NOGAMA! (VIDEO)
Sledeći tekstZAŠTITA PASA U MALOJ SREDINI: Svetlana je žena, udruženje, jedino zrno nade napuštenim psima!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime