Naslovna VESTI PSI HODAJU ZA ŽIVOT: Irac i njegov labrador u misiji pomoći srpskoj deci...

HODAJU ZA ŽIVOT: Irac i njegov labrador u misiji pomoći srpskoj deci oboleloj od kancera!

0
Irac i njegov labrador petface

Irac i njegov labrador: Dva dana nakon posete Kajmakčalanu, Mark i njegov verni pratilac Pajo nastavili su svoje putovanje. Naravno, ne bi bilo zanimljivo da nema baš nikakvih poteškoća i problema!

Prvo im je trebalo vremena da pronađu pet friendly smeštaj u Solunu, gde bi Pajo mogao odmoriti svoje šape. A kad su krenuli put Soluna, kolica na kojima Mark nosi njihove stvari su se bukvalno prepolovila. Srećom, to se dogodilo nedaleko od hotela u kojem su bili smešteni, pa je Mark uspeo brzo da nađe majstora! Zamislite kako bi se proveo da se ovo dogodilo na sred neke planine?!

Irac i njegov labrador petface

Naredna znamenitost u planu bila je naravno Zejtinlik – vojničko groblje na kojem su sahranjeni srpski, britanski, irski, francuski i italijanski vojnici.

Pročitajte još:
PODRŽITE: Mark i Pajo hodaju za njihov život!

Irac i njegov labrador petface

Mark je, kaže, bio oduševljen izgledom i očuvanošću ovog spomen-kompleksa. Prvo je potražio spomenike irskim vojnicima, koji su poginuli u bitkama za oslobođenje srpskog naroda od nemačke, bugarske i austrougarske invazije. Shvatio je da su tu sahranjeni pripadnici svih pet pukova – iz Dablina, Voterforda, Galveja, Korka, Limerika, Sliga i Eniskilena.

Irac i njegov labrador petface

– Tužno je kada shvatite da su ti ljudi poginuli pre tačno 100 godina, daleko od svojih domova, braneći neki drugi, nepoznati narod. Da su se borili ne znajući da li će se ikada vratiti kućama, a njihove porodice verovatno nikada neće moći da posete njihov grob, priča nam Mark, vidno potresen.

Irac i njegov labrador petface

Neki od vojnika sahranjenih na Zejtinliku pripadaju istom puku u kojem je služio i Markov pradeda, pa su Mark i Pajo svima odali poštu.

Pročitajte još:
Podržimo ovu humanu akciju: “Hodom za njihov život”!

Posebno potresno iskustvo za Marka bilo je shvatanje da je tu sahranjeno najviše srpskih vojnika, i da je mauzolej prepun uspomena koje Srbi donose prilikom svojih poseta.

Irac i njegov labrador petface

Ovo je tačka na kojoj su se Irac i njegov labrador Pajo našli najdalje od Irske, pa su rešili da je vreme da krenu put kuće. U planu im je poseta specijalnom lokalitetu, za koji – kako Mark kaže – veoma malo Iraca uopšte i zna da postoji!

Irac i njegov labrador petface

Njihovu plemenitu akciju možete podržati na jedan od dva načina:

  • Pošaljite poruku na broj 4080 ( tako što ćete praznu poruku poslati na broj 4080). Cena poruke za sve mobilne operatere iznosi 100,00 RSD.
  • Uplatite novac na: – dinarski tekući račun Udruženja “Uvek sa decom”, broj: 145-24049-93 Marfin Banka ili na
    devizni tekući račun u evrima  IBAN RS35145007080000118640
    Svrha uplate: ZA AKCIJU “HODOM ZA NJIHOV ŽIVOT”

Sav prikupljeni novac će preko Udruženja „Uvek sa decom“ biti iskorišćen za nabavku infuzomata, a oni će ih proslediti Dečijem odeljenju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije u Beogradu.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.