Naslovna PETOPEDIJA PSI 11 NAJDUGOVEČNIJIH RASA PASA: Ovo su rase pasa koje NAJDUŽE ŽIVE! (VIDEO)

11 NAJDUGOVEČNIJIH RASA PASA: Ovo su rase pasa koje NAJDUŽE ŽIVE! (VIDEO)

0
rase pasa petface

Koliko žive psi? Pitanje koje interesuje sve vlasnike i one koji žele da nabave psa za ljubimca. Životni vek je uslovljen mnogim faktorima, pre svega veličinom. Generalno, mali psi žive duže od velikih, a mi vam predstvljamo neke od najdugovečniji.

JORKŠIRSKI TERIJER

Pripadnici ove popularne rase se danas veoma rado maze i drže u rukama. Međutim, nekada su se koristili za lov na pacove što govori o njihovoj hrabrosti i veoma izraženom temperamentu. Žive od 14 do 18 godina.

PROČITAJTE I:

Pitanje koje muči sve vlasnike: DA LI MAČKA TREBA DA PIJE MLEKO?

DA LI SU OVO ŠTENCI ILI NE: Pronašao kutiju sa napuštenim štencima – ili zapravo ne!?

TAJNA VREMENSKE KAPSULE: Čovek otvorio 120 godina staru vremensku kapsulu i u njoj našao ovo! (VIDEO)

PUDLA

Postoje tri veličine pudli. To su male ili toj pudle, srednje i velike – kraljevske pudle. Danas su najčešće minijaturne – toj i žive od 12 do 14 godina. Zanimljivo je da velike pudle u proseku žive nešto duže: od 12 do 15 godina.

rase pasa petface

MALTEZER

Stari Egipćani su obožavali pse ali grčki i rimski filozofi su pisali o njima. Ovi mali, beli psi postoje već 28 vekova. I njih su koristili za lov na pacove, a žive od 12 do 14 godina.

MINI ŠNAUCER

Ovo su mali ali čvrsti i mišićavi psi koji se veoma dobro slažu sa decom. Žive između 12 i 15 godina ali su skloni problemima sa pankreatitisom pa često zahtevaju specijalnu ishranu.

BOSTON TERIJER

Ovi mali, pametni i uvek spremni za za pokazivanje psi veoma vole da se igraju. Mladi u srcu, žive oko 15 godina. Očaravaju svojim živahnim okicama, ali njima je potrebna posebna nega i zaštita. 

ŠI CU

Iako su bili favorizovani psi na dvoru kineskih careva tokom dinastije Ming, ovi energični psi su bili potpuno nepoznati u zapadnoj civilizaciji sve do XX veka. Ti živahni šarmeri obično žive oko 14 godina.

JAZAVIČAR

Teško je odoleti ovim “kobasičastim” ljubimcima. Zahvaljujući upravo dugačkom i niskom telu, u srednjem veku su u Nemačkoj korišćeni za lov na jazavce. U proseku, žive od 12 do 14 godina.

rase pasa petface

BIGL

Biglovi su radoznali, inteligentni i garantovano zabavni psi. Prilično su alavi pa pazite – višak kilograma može skratiti život svakom psu! Ovi lajavi ljubimci žive od 12 do 14 godina.

ČIVAVA

Čivava je najmanja priznata rasa pasa na svetu. Potiče iz IX veka, a obožavali su ih stanovnici Centralne Amerike. S obzirom na veličinu, nisu idealan izbor za porodice sa malom decom. Žive od 14 do 18 godina.

MOPS

Sa krupnim očima i ravnom njuškom mopsovi spadaju u najsmešnije rase. Mogu biti zahtevni kada se radi o nezi i zdravlju, ali to ljubitelje ovih simpatičnih pasa ne brine previše. Spremite se za dugogodišnju vezu jer žive od 13 do 15 godina.

rase pasa petface

MEŠANCI

U proseku, ovakvi psi žive oko 14 godina. Ukoliko se radi o mešancima koji su ukršteni sa pojedinim rasama koje nose neke genetske mane životni vek im je uveliko uslovljen ovom činjenicom. Generalno, mešanci u proseku žive duže od rasnih pasa kojima je životni vek 10 godina.

petface viber

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.