Naslovna VESTI PSI Pitali smo nadležne da li je novogodišnja rasveta bezbedna za pse –...

Pitali smo nadležne da li je novogodišnja rasveta bezbedna za pse – evo šta oni kažu!

0
rasveta bezbedna za pse petface

Kada je pre nekoliko dana, jednog psa u beogradskom parku Manjež, udarila struja nakon njuškanja lampoiona novogodišnje rasvete – na društvenim mrežama se postavilo pitanje – da li je rasveta bezbedna za pse i malu decu?

Naime, verovatno ste propratili priču o psu Paji, koji je pre nekoliko dana umalo nastradao od strujnog udara. Tada smo uputili i pismo nadležnima kako bismo saznali da je ova rasveta bezbedna za pse i decu, obzirom da je i prošle godine bilo problema sa istom!

-Upoznati smo sa ovim slučajem putem medija. Oprema je još prilikom uvoza iste sertifikovana na naponski rad od 24 volta, što je čini apsolutno bezbednom. Jedini način do kog može doći do eventualnog ugrožavanja bezbednosti jeste ukoliko nasilnim putem napojni kablovi budu oštećeni, što je slučaj i sa svim ostalim energetskim instalacijama bilo koje institucije, rekli su nam iz Grada.

rasveta bezbedna za pse petface

Oni su potvrdili i da je povodom nedavnog slučaja ekipa izašla na teren i utvrdila da je oprema apsolutno bezbedna, a da je nasilnim putem mehanička zaštita napojnog kabla oštećena.

-Odgovorno je NN lice, koje je pokidalo zaštitu kabla. Ne možemo pričati o posledicama, kada o ovom slučaju nije obaveštena ni Veterina Beograd niti Policija, dodali su oni i naveli da po aktuelnoj komunalnoj odluci, kućni ljubimci moraju nositi brnjicu ili zaštitnu korpu prilikom šetnje na javnim površinama.

-Ne navodimo da je taj pas pregrizao zaštitu i pokidao, možda je neki pas pre njega to učinio ili vandali obzirom da se na snimku vlasnika psa – objavljenom na društvenim mrežama – vidi da je ukras oboren na zemlju i vidi se oštećen bužir kabla, objasnili su nam oni.

Pročitajte i:

UŽAS U CENTRU BEOGRADA: Struja sa novogodišnje rasvete ubila vlasničkog psa!

Iz Komunalne policije u Beogradu u našu redakciju stigla je i zvaniččna Odluka o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji Grada Beograda, koja glasi:

– Držalac životinje, kao i lice koje izvodi psa na javnu površinu, dužan je da psa izvodi na povodniku. Držalac životinje, kao i lice koje izvodi psa, snosi punu odgovornost za njegovo ponašanje na javnoj površini. Opasnog psa na javnu površinu mogu izvoditi samo punoletna lica, i to na povodniku i sa zaštitnom korpom na njušci. Prilikom izvođenja opasnog psa na javne površine, držalac psa, kao i lice koje ga izvodi dužan je da sa sobom nosi potvrdu za psa, izdatu u skladu sa posebnim propisom. Držalac opasnog psa koji je registrovan u Centralnoj bazi podataka o psima koju vodi ministarstvo nadležno za poslove veterinarstva, a koji nema prebivalište na teritoriji grada Beograda, može izvoditi opasnog psa na javne površine po prethodno pribavljenoj saglasnosti organizacione jedinice gradske uprave nadležne za komunalne poslove.

rasveta bezbedna za pse petface3

U Beogradu je jasno propisano u koje doba dana se pas može pustiti sa povodnika. Vreme kada se pas sme puštati sa povodnika da se slobodno kreće SAMO u parku i na drugoj javnoj zelenoj površini jeste od 22 časa do 9 sati ujutro sledećeg dana.

-U periodu letnjeg računanja vremena, odnosno, u vremenu od 20 sati do 10 sati sledećeg dana, u periodu zimskog računanja vremena, dok se u neposrednoj blizini škola, nevedeni vremenski periodi ograničava se do 7.30 sati sledećeg dana, bez obzira na period računanja vremena, osim za vreme školskog raspusta i neradnih dana, ali se navedeno ne odnosi na opasne pse.

Obzirom da pas koji ima 7 kilograma ne spada u kategoriju OPASNIH PASA i da se isti slobodno šetkao parkom oko 2 sata nakon ponoći – postavlja se pitanje odgovornosti? U svakom slučaju – BUDITE OPREZNI, pogovotu ako primetite da je neki od novogodišnjih lampiona i ukrasa oboren. U tom slučaju kontaktirajte nadležne, kako bismo svi zajedno sprečili neki od neželjenih epiloga!

foto: Internet

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.