Naslovna VESTI PRSTENOVANA I PUŠTENA U PRIRODU: Roda Saša PONOVO leti! (VIDEO)

PRSTENOVANA I PUŠTENA U PRIRODU: Roda Saša PONOVO leti! (VIDEO)

0

SED patrola je u nedelju, 14. juna uočila jedinku bele rode u lošem opštem stanju, pored puta Sokobanja-Aleksinac, u ataru sela Resnika.

Roda nije mogla da poleti, ali je veoma brzo trčala, pa je bilo potrebno dosta truda za bezbedno hvatanje.

DIRLJIVO: Pogledajte kako reaguje paralizovana mačka kada OSETI da dolazi vlasnik! (VIDEO)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

MRAČNA RERNA SE POKAZALA KAO SVETLO SPASA! Pas je bio ZAROBLJEN dok je vatra “GUTALA” sve ispred sebe!

Trčanjem se dodatno iscrpela, te je prvih nekoliko sati nakon hvatanja roda samo ležala. Prvi obrok u vidu sitne ribe uzela je uz pomoć ovih divnih ljudi, a tri sata kasnije bilo joj je vidno bolje.

Tokom dana počela je da se upoznaje sa prostorom u koji je smeštena i samostalno uzima hranu. Slučaj je prijavljen Zavodu za zaštitu prirode, sa kojim su koordinisali i mere koje su preduzeli za oporavak ove jedinke. Nazvali su je Saša, jer se kod roda jako teško određuje pol, pa je ponela ime koje može odgovarati i mužjaku i ženki.

Pretpostavljamo da je rodu Sašu 7. juna udario automobil kod Trebičke česme, Rade Nikodijević obavestio Sokobanjsko ekološko društvo. Povrede nisu bile fatalne, pa je roda otišla sa mesta nesreće, ali u narednih nekoliko dana verovatno nije dovoljno lovila, te je oslabila i tada ju je patrola, sedam dana od povređivanja, otkrila i uhvatila. Nakon još sedam dana nege koja se svela na rehidrataciju i jaku hranu (zadnjih dana je jela po 600g ribe dnevno), Saša je prstenovana i puštena na slobodu.

Inače, bele rode su poznate po gnežđenju u ljudskim naseljima (na zgradama, električnim stubovima i sličnim objektima), dok se uglavnom hrane na vlažnim livadama, pašnjacima, stepama, močvarama, ali i na poljoprivrednim površinama.

Hranu čine insekti, gmizavci, vodozemci, sitni sisari i ptice koje lovi na zemlji. Ugrožene su usled nestajanja povoljnih vlažnih i travnatih staništa, a često stradaju i od sudara sa električnim vodovima ili tokom seobe i nalaze se na listi strogo zaštićenih životinja.

U Srbiji se gnezdi od 1.200-1.300 parova, a na teritoriji opštine Sokobanja postoje tri gnezda.

Izvor: Sokobanjsko Ekološko Društvo Foto: youtube printscreen/
Sokobanjsko ekološko društvo

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstOTKRIVAMO – Da li psi mogu da se ZALJUBE!?
Sledeći tekstSRCEPARAJUĆA PRIČA: Bujica potopila 17 konja porodice Milosavljević! (FOTO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime